STM, THINKTECHONLINE|FOCUS İLE SAVUNMA SANAYİİ’NDE TEKNOLOJİNİN ÇİFT YÖNLÜ KULLANIMINI GÜNDEME GETİRDİ

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
3 Dk. Okuma Süresi

“METAL YAZICI TEKNOLOJİSİNİN MİLLİLEŞMESİ CNC’DE DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK”

Türkiye’nin ilk teknoloji odaklı düşünce merkezi STM ThinkTech’in online ve canlı olarak gerçekleştirdiği panelde; COVID-19 ile mücadelede gerçekleştirilen çift amaçlı (dual-use) teknoloji kullanımınının farklı sektörlerde de yaygınlaştırılmasıyla doğacak fırsatlar gündeme taşındı.

Türkiye’de pek çok sektörde kullanılan ve dışa bağımlı olduğumuz CNC tezgahlara alternatif olabilecek metal yazıcı teknolojisinin, çift amaçlı kullanım konsepti kapsamında en iyi uygulama örneklerinden birini teşkil edeceği vurgulandı.

“Metal yazıcı teknolojisi çift kullanımın en yeni örneği olacak”

ASELSAN Strateji Yönetimi Direktörü Sami Duman, konuşmasında teknoloji hakimiyetinin ve insan kıymetinin önemine değindi. Duman, “5 yılı kapsayan stratejik planlamamızda askeri alandaki teknolojileri sivil alana taşıyan projeler geliştiriyoruz. Bölgesel tren, elektrikli otobüs, MR cihazı gibi. Şimdi ise Türkiye’de pek çok sektörde kullanılan CNC tezgahlardaki dışa bağımlılığa son verecek metal yazıcı teknolojisi üzerine çalışıyoruz. Bu teknoloji Türkiye’deki pek çok sektördeki KOBİ’yi ilgilendiren önemli bir gelişme, biz de burada kazandığımız teknolojiyi savunma sanayiinde çok katmanlı kritik bileşenlerde kullanacağız” dedi.

Çığır açan teknolojilerin yerlileşmesi kritik önemde”

Pandemi nedeniyle çift amaçlı teknoloji kullanımının ön plana çıktığına dikkat çeken T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı AR-GE ve Teknoloji Yönetimi Daire Başkanı Dr. Şaduman Aziz şunları söyledi: “Çığır açıcı ileri teknolojileri ülkemize kazandırmak için sanayi, üniversiteler ve KOBİ’lerle ortak çalışmalar yapıyor, Savunma Sanayii Başkanlığı olarak çığır açan teknolojilerin yerlileştirilmesi için azami gayret sarf ediyoruz. Hedefimiz temel ve ileri teknolojilerde mutlak yerlilik. Teknoloji planlarımızı revize ederek teknolojinin hem askeri hem de sivil alanlarda çift kullanımını gündemimize aldık” dedi. 

“Teknolojinin çift kullanımıyla birim maliyetler düşecek”

Toplantıda savunma sanayiinde üretilen teknolojinin çift kullanımına ilişkin örnekler veren ODTÜ Elektrik & Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Beşikci, “Savunma sanayiinde geliştirilerek sivil alanlarda yaygın olarak kullanılan teknolojilerin başında sensörler geliyor. Kızılötesi sensörler çift kullanımın en iyi örneğini teşkil ediyor. Elektro termal görüntüleme yöntemi, sensörlerin sağlık alanında kullanımına somut bir örnektir. Bu örnekler arttıkça çift kullanım konseptiyle KOBİ’lere yeni pazarlar açılacak, rekabet artacak ve birim maliyetler düşecek” dedi.

“Sağlık endüstrisinde stratejik planlamaya ihtiyaç var”

Response Ortho CEO‘su Şehmuz Işın ise “Farklı disiplinlerin ürünü olan bir donanımı insan vücuduna entegre ettik. 3D yazıcı üretim yöntemiyle hastaya özel implant üretiyoruz. Çift kullanımın sonuçları olan iş birlikleri bizim birçok konuda çok hızlı ilerlememizi sağlayacak. Sensör ve optik teknolojilerinde büyük kazanımlar elde edeceğimiz çalışmalar yapabiliriz. Çift kullanım konseptiyle bilimsel ve ekonomik kısıtlamaların önüne geçilebilir ve ortak akılla fark yaratan ürünler üretilebilir. Bunun için sağlık endüstrisinde de savunma sanayii gibi stratejik bir planlamaya ihtiyaç var” dedi.

Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version