Savunma Bakanı Akar ve Org. Güler Libya’daki Savunma Güvenlik İşbirliği ve Eğitim Yardım Danışma Komutanlığını Denetledi

4 Dk. Okuma Süresi

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası kapsamında yapılan faaliyetleri yerinde incelemek üzere gittiği Libya’nın başkenti Trablus’taki temasları kapsamında Savunma Güvenlik İşbirliği ve Eğitim Yardım Danışma Komutanlığı’nı denetledi. Bakan Akar ve Org. Güler, Türk ve Libyalı askerlerle bir araya geldi.

Libya Ordusu Batı Harekât Dairesi Komutanı Usame Cuveyli ile görüşen Bakan Akar ve Orgeneral Güler, çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

“Libyalı kardeşlerimizin daha rahat, daha mutlu, daha güven içinde yaşamaları için destek vermeye devam edeceğiz” diyen Bakan Akar, şunları kaydetti: 

“Bugün de yarın da sizlerin yanınızda olduğumuzu, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları kapsamında Libyalı kardeşlerimiz için yapılması gereken ne varsa yapacağımızı bilmenizi istiyorum. Haklısınız kazanacaksınız biz buna inanıyoruz. Diğerleri haksızlıklarının karşılığını muhakkak alacaklar. Onlar ve onları destekleyenler de kaybedecek, hezimete uğrayacaklar.”

Libya’daki Karargah İlk Kez Görüntülendi!

Türkiye’nin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yaptığı Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu askerlerin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Güçleri’ne danışmanlık yaptığı karargah ilk kez görüntülendi.

Savunma Güvenlik İşbirliği ve Eğitim Yardım Danışma Komutanlığı ismiyle faaliyet gösteren karargahta, Türk Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri mensubu askerler ile Libya’lı askerler bulunuyor. Söz konusu karargahın görüntüleri Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler’in denetimi sırasında çekildi.

Bakan Akar ve Org. Güler, Karargahta TSK Personeli ile Görüştü

Savunma Güvenlik İşbirliği ve Eğitim Yardım Danışma Komutanlığı’nda görevli Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ile bir araya gelen Bakan Akar, Mehmetçiğin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifleri doğrultusunda karada, denizde ve havada önemli faaliyetleri yerine getirmeye devam ettiğini belirtti. 

Kahraman ve fedakâr TSK mensuplarının “ölürsem şehit kalırsam gazi” anlayışı içinde büyük fedakârlık ve kahramanlıkla gece-gündüz, dağ-bayır, yaz-kış demeden kendilerine verilen görevleri büyük kahramanlıkla yerine getirmeyi sürdürdüğünü dile getiren Bakan Akar, “Mehmetçiğimizin kahramanlık ve fedakârlığı, asil milletimizin sevgisi, güveni ve duası ile Sayın Cumhurbaşkanımızın talimat ve destekleriyle geldiğimiz bu nokta son derece gurur verici, övünç duyulacak bir noktadır” diye konuştu.

Konuşmasında Koronavirüs salgınına karşı alınması gereken önlemlerden savunma ve güvenlik konularına kadar birçok hususa değinen Bakan Akar, şunları söyledi:

“Bizim Libya ile 500 yıla varan birlikteliğimiz ortak tarihimiz, kültürümüz, anlayışımız, inançlarımız var. Burada ciddi sıkıntı, haksızlık, adaletsizlik vardı. Biz de burada atalarımıza yaraşır şekilde yapmamız gereken ne varsa, uluslararası hukuk, adalet neyi gerektiriyorsa bu manada buradayız ve sonuna  kadar da burada olmaya devam edeceğiz. Libyalı kardeşlerimizle beraberiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın bundan da vazgeçmemiz söz konusu değil.”

Yurt dışında görevli personelin sadece kendi görevlerini yapmadığını aynı zamanda ülkelerini temsil ettiklerini ve bunun da kendilerine bir takım sorumluluklar yüklediğini bildiren Bakan Akar, şöyle konuştu:

“Bizim buradaki görevimiz askeri eğitim işbirliği ve danışmanlık. Elimizden geldiğince Libyalı kardeşlerimize bu alanlarda katkı sağlamaya çalışıyoruz. Darbeci Hafter’in bütün Libya’ya hâkim olmak gibi hayali neredeyse gerçek olmak üzereydi. Fakat sizlerin katkılarıyla dengelerin değişmesi bunu durdurdu, engelledi. Bunun sadece biz değil dünya genelinde basın, akademi kurulları ve askeri çevreler de ‘Türkler geldi buranın kaderi, Hafter’in durumu değişti’ hükmünü rahatlıkla söylüyor.” 

Libya’yı temsil eden Fayiz es-Serrac hükümeti ile yapılan mutabakatların yanı sıra Başbakan Serrac’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazdığı davet mektubu üzerine Libya’da görev yapmaya başladıklarını bildiren Bakan Akar, “Şimdi, o kadar devlet başkanının bulunduğu ve üzerinde mutabık kaldığı metni bir tarafa bırakmışlar Kahire’de kendilerine göre bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Bunlar işi sulandırmaktan, kaçak dövüşmekten başka bir anlama gelmiyor. Bu arada Mısır da kendince bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bunların hiçbirinin geçerliliği yok, bunların niyetleri herhangi bir şekilde çözüm, birlik ve beraberlikten yana değildir. Kendi kişisel menfaatleri yerine getirme çabasındalar. Bunların niyetleri belli” ifadelerini kullandı.

Bu Yazıyı Paylaş
Makine Mühendisi / Savunma ve Güvenlik Araştırmacısı - Uluslararası Askeri Doktrinler / Milli Güvenlik / İstihbarat Stratejileri / Savunma ve Uzay Teknolojileri İleri Araştırma Programları / Nükleer Programlar / Savunma ve Güvenlik Politikaları
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version