ABD Parayı B-21 Bombardıman Uçağına Kaydırıyor

3 Dk. Okuma Süresi
Northrop Grumman Tarafından Yayınlanan Render

Amerika Birleşik Devletleri, 2021 yılı savunma politikası mali tasarısında yaptığı değişiklik ile, gizli B-21 Bombardıman projesine kaynak aktardı. Bu, projenin araştırma-geliştirme faaliyetlerinin hızlanmasına dair bir işaret.

Yapılan değişiklik ile 20 milyon dolar “Uzun Menzilli Bombardıman Uçağı Tedariği” ‘ne transfer edildi. Aynı zamanda yapılan değişiklik ile programın planlanandan önce tedarik faaliyetlerine başlamasına izin verildi. Bu da önümüzdeki birkaç yılda ABD’nin ciddi miktarlarda kaynağı stealth bombardıman uçağına aktarmasının başlangıcı olarak yorumlanıyor.

Temmuz 2019’da ABD Hava Kuvvetleri Genel Müdür Yardımcısı General Stephen Wilson, B-21 Raider’ın Aralık 2021’de ilk uçuşunu yapacağını söylemişti. Fakat yine Hava Kuvvetlerinden başka bir yetkili Ekim ayında yaptığı açıklamada; Aralık 2021’in “en iyi ihtimal” bir tarih olduğunu, ilk uçuşun sarkacağını belirtmişti.

Northrop Grumman, B-21 Raider’ın kritik tasarım aşamasını 2018 yılında tamamlamış ve ilk prototipin üretimine başlamıştı. 2021-2022 gibi ilk uçuşu, 2020’li yılların ortasında ise ilk teslimatı yapılacak.

Northrop Grumman B-21 Raider

ABD Hava Kuvvetleri (USAF) en az 100 adet B-21 siparişi vermeyi planlıyor. ABD yeni B-21 stealth bombardıman uçaklarını, halihazırda envanterinde 74 adet bulunan B-52 Stratofortress uçaklarının yerine koyacak. B-52’lerin 2030’lu yıllarda emekli edilmesi planlanıyor. Fakat Hava Kuvvetlerinden General Timothy Ray, kuvvetin gelecekteki tehditleri karşılamak için en az 220 bombardıman uçağına ihtiyacı olduğunu söylemişti. Bu da B-52’den sonra ömrünü tamamlayacak olan B-1 Lancer ve B-2 Spirit uçaklarının da yerini alabilme ihtimaline dair bir işaret.

Neden Daha Fazla B-2 Üretilmiyor?

B-21 uçağından istenilen en önemli üç özellik; çok uzun menzil, çok yüksek faydalı yük kapasitesi ve çok düşük radar görünürlüğü. Bu noktada akıllara “Neden ABD daha fazla B-2 Spirit üretmiyor?” sorusu gelebilir. Bunun sebebi B-2’nin çok yüksek maliyete sahip olması ve üretim hattının kapanmış olması. B-2 soğuk savaş sonlarında geliştirilmiş bir uçak olduğu için savaş bitince de planlanan üretim adetine ulaşılamadı. Sadece 21 adet üretilmiş olarak kaldı. Fakat yeni geliştirilecek B-21 çok daha yeni teknolojiye sahip ve daha uygun birim maliyete sahip olacak. B-21 için tahmini birim maliyet yaklaşık 564 milyon dolar.

Proje çok gizli şekilde ilerlediği için uçak hakkında fazla teknik detay bilinmiyor. Fakat söylentiler arasında B-21’in süpersonik hızlarda uçabileceği yer alıyor. Hem hız, hem de radar izinin düşük olmasının istenmesi sebebiyle B-2’den bir tık küçük boyuta sahip bir uçak. B-2’de ise süpersonik uçuş kabiliyeti bulunmuyor. B-21’i B-2’den ayıran bir başka özellik ise -Hava Kuvvetlerinin iddiasına göre- B-21 Raider’ın hem insanlı hem de insansız olarak görev yapabileceği.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version