Tupolev PAK-DA, Rusya’nın yakında ülkenin eskiyen Tu-95MC ve Tu-160 bombardıman uçaklarının yerini alması planlanan altıncı nesil gizli stratejik bombardıman uçağıdır. Rusya’nın mevcut bombardıman filosu, Sovyet dönemi uçaklarının kademeli olarak yükseltilmesine dayanırken, PAK-DA’nın yeni, uçan kanatlı bir gövde tasarımı temelinde geliştirildiği bildiriliyor.
PAK-DA, ABD’deki B-21 Raider ve Çinli H-20 muadillerine çok benzeyen bir ses altı bombardıman uçağıdır ve ham hız ve aerodinamik hünerden ziyade görünmezlik performansına ve yük kapasitesine öncelik verir. Bombardıman uçağı hem konvansiyonel hem de nükleer silah taşıyacak ve 25-30 tonluk bir yük kapasitesine ve 12.000 km’lik bir operasyonel menzile sahip olduğuna inanılıyor, ancak son iki rakam doğrulanmadı ve bombardıman uçağı seri üretime yaklaştıkça değişebilir.
PAK DA, Rus Hava Kuvvetleri için uzun menzilli, düşük gözlemlenebilir bir stratejik bombardıman uçağı olarak hizmet etmeyi amaçlamaktadır ancak bu terimlerin geniş tanımları içinde, uçak hizmete girene kadar tam olarak tezahür etmeyecek geniş bir gerçek savaş kabiliyeti yelpazesi yatmaktadır. Başka bir deyişle, PAK DA’nın analizi, henüz gerçekten var olmadığı gerçeğiyle sınırlıdır ve bu nedenle, açık kaynak yayınlarında hem kasıtlı propagandaya hem de kasıtsız yanlış anlamalara maruz kalabilir. Rus hükümetine ait bir medya kuruluşu olan TASS’a göre, yeni bombacı, Amerika’nın B-2 Spirit’ine ve yakında çıkacak olan B-21 Raider’a çok benzeyen bir uçan kanat tasarımı kullanacak. Seyir füzeleri, hassas bombalar ve hipersonik silahları içerecek ağır yük kapasitesine sahip ses altı bir platform olacak.
Rusya, yurt içinde gizli bir uçak programı geliştirmek ve hizmete sokmak için son derece özel ülkeler listesinde yer alıyor ve bu ayrımı yalnızca ABD ve Çin ile paylaşıyor. Ancak, tüm gizli rakipler eşit yaratılmamıştır. Rusya’nın gizli teknolojisinin, Amerikan ve hatta Çin rekabetinin gerisinde kaldığı yaygın olarak kabul ediliyor. Ülkenin operasyonel tek gizli avcı uçağı olan Sukhoi Su-57, muhtemelen bugün hizmette olan en az gizli 5. nesil avcı uçağıdır ve görünüm PAK DA için daha iyi değildir. Gizlilik, elbette, tek bir teknoloji değil, daha ziyade, çekişmeli hava sahasında uçan bir uçağın tespit edilmesini sınırlamak veya önlemek için bir araya gelen, birbiriyle örtüşen bir dizi teknoloji, üretim metodolojisi ve savaş taktiğidir. 21. yüzyılda, hayalet uçaklar radar dönüşlerini sınırlamak, motorları tarafından üretilen muazzam ısıyı (kızılötesi algılama ve hedeflemeye duyarlı) maskelemek ve bir dereceye kadar elektronik savaş veya karıştırma yetenekleri içermelidir. PAK DA, Rus Hava Kuvvetleri için uzun menzilli, düşük gözlemlenebilir bir stratejik bombardıman uçağı olarak hizmet etmeyi amaçlamaktadır ancak bu terimlerin geniş tanımları içinde, uçak hizmete girene kadar tam olarak tezahür etmeyecek bir gerçek savaş kabiliyeti yelpazesi yatmaktadır.
PAK DA çabasını daha da karmaşık hale getiren hususlar, Mach 2’yi aşan hızlarda seyahat ederken 88.000 poundluk devasa bir silah taşıyabilen uzun menzilli süpersonik bombardıman uçakları olan yeni üretim Tu-160 Blackjack’lerdir. Yeni bombardıman uçağı “uçan kanat” aerodinamik şemasına göre inşa edilecek. (kuyruk ünitesi ve kanatlardan ayrılmış bir gövde olmadan) ve 1,190 km/sa’e kadar ses altı hızlarda uçabilecek; 740 mil). Bu, yeni PAK DA’nın Rus Hava kuvvetleri’nde yerini alması beklenen Tu-160 stratejik bombardıman uçağının hızından önemli ölçüde daha düşük.
Gövde şekline gelince, ABD B-21, B-2 veya Rus PAK DA ile karşılaştırıldığında daha yuvarlak ve girintili girişlere sahip görünüyor. B-2, girişler için gövdenin üstünde küçük, çıkıntılı dikdörtgen yapılara sahiptir ve PAK DA, doğrudan kanadın ön ucuna yerleştirilmiş dikdörtgen bir girişe sahip gibi görünmektedir. Yeni B-21 bombardıman uçağının gövdesi ve kanatları arasında daha küçük veya daha fazla karışık eğim var gibi görünüyor. Radar emici bir dış cephede yuvarlatılmış veya kaplanmış olsalar bile, herhangi bir türdeki onaylanmış, çıkıntılı konfigürasyonların, yer tabanlı hava savunma sistemlerinden bir tür radar “ping” dönüşü üretmesi daha olasıdır. Elektromanyetik “pingler” şekillerdeki farklılıkları ayırt edeceğinden, dikey yapılar ve düzensiz konturların radar dönüşleri oluşturması daha olasıdır.
Bu tür hayalet bombardıman uçaklarının konsepti, yalnızca gözetleme radar sistemlerinden kaçınmakla kalmayıp, aynı zamanda daha yüksek frekanslı, daha hassas nişan radarından da kaçınmak, platformun vurulmasının sadece zor veya imkansız olmasını değil, aynı zamanda tamamen tespit edilmemesini sağlamaktır. Fikir, rakiplerin “orada bir şey olduğunu bile bilmemeleri” içindir.
Ne Kadar Gizli Olacak?
Rusya, yurt içinde gizli bir uçak programı geliştirmek ve hizmete sokmak için son derece özel ülkeler listesinde yer alıyor ve bu ayrımı yalnızca ABD ve Çin ile paylaşıyor. Ancak, tüm gizli rakipler eşit yaratılmamıştır. Rusya’nın gizli teknolojisinin Amerikan ve hatta Çin rekabetinin gerisinde kaldığı yaygın olarak kabul ediliyor. Ülkenin operasyonel tek gizli avcı uçağı Sukhoi Su-57, muhtemelen bugün hizmette olan en az gizli 5. nesil avcı uçağıdır ve görünüm PAK DA için daha iyi değildir.
PAK DA, Northrop’un B-2 Spirit’ine ve yakında çıkacak olan B-21 Raider’a benzer bir uçan kanat tasarımından yararlanıyor. Birkaç çıkıntılı kanat veya kanatçık ve radarı verici diziye geri yansıtmak için sert açıları olmayan B-2, muhtemelen bugün gökyüzündeki en sinsi uçaklardan biridir ve düşük frekanslı radarları bile alt etme yeteneğine sahiptir. Bu yolu takip ederek, PAK DA sağlam bir başlangıç yapar.
PAK DA Ne Tür Silahlar Taşıyacak?
Rus raporlarına göre, PAK DA çok çeşitli konvansiyonel ve nükleer mühimmat taşıma kapasitesine sahip olacak. Ayrıca, bu çabayla ilgili ayrıntılar az kalsa da bir şekilde havadaki insansız hava araçlarıyla ağ kurması bekleniyor. Bu bombacının gizliliği şüpheli olsa da tüm bu mühimmatların dahili olarak taşınması muhtemeldir. Mevcut silahlar arasında Rusya’nın geliştirmekte olduğu en son hipersonik füzeler olacak .İlki şüphesiz Kinzhal olacak.
Kh-47M2 Kinzhal, iddia edilen menzili 2.000 kilometreden (yaklaşık 1.243 mil) ve Mach 10’dan (veya saatte yaklaşık 7.672 mil) fazla olduğu iddia edilen bir azami hıza sahip, havadan fırlatılan bir hipersonik balistik füzedir. Füze, II. Dünya Savaşı’nın sonunda Hiroşima’ya atılan atom bombasının 30 katından daha güçlü olan, yaklaşık 500 kiloton maksimum nükleer verimle, geleneksel veya nükleer savaş başlıkları taşıyabilir.
Füzenin yüksek hızı ve uçuşta manevra kabiliyeti nedeniyle Rus ordusu, hizmette olan herhangi bir ABD hava savunma sistemini yenebileceğini iddia ediyor. Özellikle, Amerikan savunma yetkilileri benzer şekilde, günümüzün hava savunma sistemlerinin hipersonik silahları engelleyemediği konusunda uyarıyor ve bu füzenin Amerikan hedeflerine oluşturduğu varsayılan tehdide güven veriyor.