Nükleer silah sistemlerinin konuşlandığı Avrupa’daki üslerde görevli olan ABD askerleri uzun, ayrıntılı ve öğrenmesi zor olan güvenlik protokollerini kolayca öğrenebilmek ve ezberleyebilmek için çeşitli internet uygulamalarını kullanmaktadır. Fakat bu durum bir dizi güvenlik açığına olanak sağlamakla birlikte istihbarat servislerinin de bu açıktan faydalanmasına sebep olmaktadır.
Bellingcat Araştırma Sonuçları:
28 Mayıs 2021 tarihli Bellingcat araştırma sonuçlarına göre Avrupa’da görevli ABD askerleri, Chegg, Quizlet ve Cram gibi bilinen internet uygulamaları üzerinden nükleer silahlara ilişkin gizli bilgileri ifşa etti. Söz konusu gizli bilgiler; nükleer silahların konuşlandırıldığı üslerin konum bilgileri ile sadece görevli askerlerin bilmesi gereken gizli kod ve kelimeleri içermektedir.
Nükleer silahların bulunduğu üslerde güçlendirilmiş uçak sığınakları (HAS) ya da koruyucu uçak sığınakları (PAS), çeşitli sensörler ve elektronik donanımdan oluşan Silah Depolama ve Güvenlik Sistemleri (WS3) ile donatılmıştır. Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan Volkel Hava Üssü’nün isim ve askerî kısaltmalar kullanılarak yapılan internet araştırmasında askerlerin uygulamalarda belirttiği gizli bilgiler açığa çıkmış durumdadır. Chegg isimli uygulama üzerinden paylaşılan 70 bilgi kartında nükleer silahların bulunduğu sığınaklara dair dikkat çeken bilgiler yer almakta ve yayınlanan bazı bilgi kartlarının sekiz yıl kadar çevrimiçi ve halka açık olduğu, bazılarının ise Nisan 2021’e kadar kullanılmış olduğu belirtilmektedir.
- 2019 yılında Chegg uygulamasında oluşturulan iki bilgi kartında 11 adet nükleer silah depolama ünitesinin olduğu görülmektedir ve 5 adet ünite “SICAK”, 6 adet ünite ise “SOĞUK” olarak adlandırılmıştır.
- 2019 yılında Cram uygulamasında oluşturulan bir bilgi kartında “WS3 yanıt sırası” bir askerin üniteyi koruyan bir WS3 sisteminden gelen farklı alarmlara vermesi gereken yanıt sırasını ifade etmektedir. “Seviye 1” ve “Seviye 2” alarmlar için öncelik “SICAK” (yüklü) ünitelerdir.
- 2019 yılında Cram uygulamasında oluşturulan bir bilgi kartında İtalya’daki Aviano Hava Üssü’nde tango döngüsünde hangi ünitenin “SOĞUK” olduğu gösterilmektedir.
- Bir ABD askeri tarafından gönderilen bir bilgi kartının en son 27 Nisan 2021 tarihinde incelendiği gösterilmektedir.
- 2014 yılında Cram uygulamasında oluşturulan bir bilgi kartında Türkiye’deki İncirlik Hava Üssü’nde kaç adet WS3 ünitesi olduğu bilgisi gösterilmektedir.
Bellingcat tarafından yapılan araştırmada bu bilgi kartları gibi onlarca bilgi kartlarının olduğu ve Avrupa’da bulunduğu düşünülen nükleer silahlara ilişkin birçok önemli bilginin bulunduğu belirtilmiştir.
Açık Kaynaklı İstihbarat Analizi:
Bazı internet siteleri ve sosyal medya platformlarından elde edilen açık kaynaklı veriler baz alınarak değerlendirilen analizde Volkel Hava Üssü’ne ilişkin bilgiler yer almaktadır.
- 2010 yılında Ontwapen tarafından yayınlanan Volkel Hava Üssü’ne ait haritada WS3 ile donatılmış hangarlar gösterilmektedir.
İlk olarak Volkel Hava Üssü’nde konuşlu olan filolar tespit edilmiş ve ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı 703. Mühimmat Destek Filosu (703rd MUNSS) hakkında Facebook üzerinden araştırma yapılmıştır. Etiketleme ve bazı profiller tarafından paylaşılan fotoğraflar bulunmuştur.
- 2013 yılında Volkel Hava Üssü’nde çekilen fotoğrafta ABD askerleri görülmektedir.
- ABD askerlerine ait olan fotoğrafın Volkel Hava Üssü’nde olduğuna dair kanıt ise askerî aracın üzerinde bulunan bayrağın Hollanda’ya ait olması ve bir askerin elindeki bayrağın 703. Mühimmat Destek Filosu’na ait olmasıdır. (703rd MUNSS)
- Kırmızı, mavi ve yeşil renk ile işaretli bölgeler fotoğrafın çekildiği konumu tam olarak gösterebilmek adına ipucu niteliği taşımaktadır.
- Google Earth üzerinden incelenen görüntüler ve harita mukayese edildiğinde hangarın piste göre konumu, ağaçların konumu ve renkli işaretli alanların konumu bulunmuştur. Bu konuma göre haritada 532 numaralı hangar bulunduğu tespit edilmiştir.
- 2019 yılında Chegg uygulamasında oluşturulan bir bilgi kartında 532 numaralı hangarın bulunduğu ve “SOĞUK” (yüksüz) isimlendirildiği doğrulanmıştır.
Fotoğraf ve bilgi kartları ile yapılan analizler kapsamında birçok verinin doğru olduğu düşünülmektedir. Fakat çekilen fotoğrafta kullanılan bombanın gerçek bir nükleer silah olup olmadığı teyit edilememiştir. Şayet gerçek bir nükleer silah değilse 532 numaralı hangarın “SOĞUK” (yüksüz) isimlendirilmesinin mantıklı ve doğru olduğu düşünülmektedir.
Nükleer güvenlik ile ilgili protokollerin gizliliği ABD ve NATO ülkeleri için vazgeçilmez bir konudur. Ancak yalnızca nükleer değil tüm askerî protokoller, üsler, harekât kabiliyetleri, caydırıcı unsurlar ve tüm teçhizatlar gizlilik ilkesi ile korunmalıdır.
- Quizlet uygulamasında oluşturulan bir bilgi kartında MQ-9 Reaper kullanılarak yapılacak olan bir saldırı planına dair sorular içeren setler bulunmuştur.
Savunma odaklı araştırma faaliyetleri yürüten kurum, kuruluş ve kişilerin bulabildiği bilgileri istihbarat örgütlerinin bulamaması imkansızdır. Bu sebeple askerî tesislerdeki tüm gizlilik prensipleri dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde barış ve savaş zamanında, küresel veya bölgesel bir çatışma ortamında ve diplomatik krizlerde düşman tanımlanan karşı güç unsurları elde ettiği bilgileri ciddi bir koz olarak kullanacaktır.