Nüfus ve Toprağına Oranla Çok Güçlü Hava Kuvvetlerine Sahip Ülkeler

7 Dk. Okuma Süresi

Nüfus ve toprak gücünün bir ülkenin silahlı kuvvetlerine etkisi ne olabilir ki diye düşünebilirsiniz. Veya günümüzde toprak ve nüfusun bir öneminin kalmadığını düşünebilirsiniz. Fakat devletler silahlanmalarını kendi bütçelerinden yapmaktadır. Haliyle iktisadi açıdan üretimin en temel iki şartı olan nüfus ve toprak da önem kazanıyor. Neticede 10 milyon kişinin vergileriyle kurulabilecek hava kuvveti farklıdır, 140 milyon kişinin vergisiyle kurulabilecek hava kuvveti farklıdır. Toprak da hem tarım ile, hem enerji kaynakları ile, hem de turizm getirileri ile bir devletin kasasına gelir sağlamaktadır.

Bu yazıda düşük nüfus ve toprak gücüne sahip olduğu halde güçlü hava kuvvetine sahip olan ülkelere değineceğiz. Hava kuvvetlerinin aktif uçak sayıları hakkında çeşitli kaynaklarda farklı bilgiler yazsa da, nispeten güvenilir bir kaynak olan World Air Forces 2020 raporundan yararlanılmıştır. Raporun yayınlandığı aydan günümüze geçen sürede teslim edilen uçaklar eklenmiştir.

1) İsrail Hava Kuvvetleri

İsrail 2020 tahminlerine göre sadece 9 milyon nüfusa sahiptir. Toprak alanı ise 22 bin kilometre karedir. (Ankara 25 bin, Antalya 20 bin km2’dir.)

İsrail hava kuvvetleri görselde görüldüğü gibi bölgenin en iyisi. İşin kötü yanı 2024 yılına kadar F-35’leri 50 adete tamamlanacak. Hatta bu 50 adetin üzerine ek bir sipariş daha vermeyi düşünmektedirler. Türk Hava Kuvvetleri ile arasını gittikçe açmaktadır. Şayet İsrail ile anlaşma vs. olmaz ise Türkiye’nin güneyi ve Doğu Akdeniz için ciddi bir tehdit.

İsrail çeşitli modellerden 83-84 adet F-15, 24 adet F-35I ve F-16 uçaklarına sahiptir. Elbette bir hava kuvvetinin gücü sadece muharip uçaklar ile ölçülemez. AWACS, tanker ve kargo uçakları da oldukça önemlidir. İsrail’in mevcut tanker uçak filosu 9 adet KC-707 ve 3 adet KC-130H’dan oluşmaktadır. Fakat bu KC-707 uçaklarının gövde ömürleri bir hayli eskidiği için 2019 yılında ABD’den 8 adet KC-46 sipariş ettiler.

2) Yunanistan Hava Kuvvetleri

Yunanistan’ın 2020 nüfusu 10 milyon, toprakları ise 131 bin kilometre karedir.

Yunanistan 42 adet Mirage 2000, 153 adet F-16C/D ve 33 adet F-4 uçağına sahiptir. Çok fazla kişi Yunanistan’ın silahlı gücünü küçümsemektedir ancak maalesef hava kuvvetleri olarak ülkemizle kafa kafayalar. Üstelik korumaları gereken nüfus 10 milyon, toprak ise sadece 131 bin km karedir. Türkiye’den başka tehditleri de olmaması sebebiyle tüm filoları bize odaklamış durumdalar. Ülkemiz ise güney doğu bölgesinde sabit savaş uçağı filosu bulundurması zorunludur. Özellikle de Irak ve Suriye gibi komşulara sahipken…

Yunanistan 84 adet F-16’sını block 70 olarak modernize etmeyle ilgili ABD ile imzaları atmış durumda. Üstüne yaklaşık 24 adet de F-35 almayı planlıyor. Bununla ilgili 2021 yılında F-35 siparişi vermesi bekleniyor. Önlerindeki tek engel maddiyat.

Fakat Yunanistan’ın büyük zaafiyetlerinden biri ise tanker uçağa sahip olmamasıdır. Aynı zamanda ekonomisi uzun soluklu bir muharebeyi kaldıramayacaktır.

3) Singapur Hava Kuvvetleri

Singapur nüfusu 6 milyon, yüz ölçümü ise sadece 720 kilometre kare olan (Yalova kadar) bir şehir devletidir. Fakat Singapur Hava Kuvvetleri (RSAF) dünyanın önemli hava güçlerinden biridir. Tarih boyunca ve günümüzde ticari olarak stratejik bir noktada olduğundan dolayı ordusunu güçlü tutuyor. Singapur 40 adet F-15 ve 60 adet F-16 uçağına sahiptir. Aynı zamanda 12 adet F-35B siparişi bulunmaktadır. Görseldeki uçakların yanı sıra AH-64 ağır sınıf taarruz helikopterleri ve tanker uçakları da bulunmakta.

Kıskanılacak bir hava kuvvetleri olan Singapur, ekonomik olarak da çok kuvvetli bir ülke. İşsizlik oranı %2-3 seviyelerinde ve kişi başına düşen milli gelir 65 bin dolar seviyesinde. Ülkemizde işsizlik %14,kişi başı milli gelir ise 9 bin dolar civarında. Bunlar neden önemli? Günümüzde askeri teknolojiyi geliştirmek ve orduları modern tutmak oldukça maliyetli. Hem kaliteli iş gücü hem de kaynak istiyor. Bu olanaklara sahip olmak da iyi bir ekonomiye sahip olmaktan geçiyor. İyi bir ekonominin en temel yapı taşı ise eğitim sistemidir. Singapur eğitimde ileri seviyede ülkelerden ve ekonomik gücünün önemli bir kısmını buna borçlu.

Nitekim Turkish Defence Agency olarak binlerce kişi ile yaptığımız anketlerde de en çok yakınılan konu Türk eğitim sistemi oldu. Bu konu ülkemizin milli güvenlik meselesidir zira son birkaç yüzyıldır sürekli ekonomik olarak tehdit ediliyoruz. Bu sebeple özgürce politik karar alıp uygulayamıyoruz.

4) Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri

BAE, 9 milyon nüfusa ve 83 bin kilometre kare toprak alanına sahiptir. Hava Kuvvetlerinde 77 adet F-16E/F Block 60 ve 57 adet Mirage 2000-9 bulunmaktadır. Sadece BAE için geliştirilmiş F-16 Block 60 için Lockheed Martin ile BAE 2000 yılında 80 uçaklık sözleşme imzaladı. F-16 Block 60, AESA radarı (AN/APG-80) ve güçlendirilmiş motoru (General Electric F110 GE-132) ile günümüzün dahi en modern uçaklarından. Mirage 2000 uçakları ise en son versiyon olan 9 serisine güncellenmiştir.

BONUS: Katar Hava Kuvvetleri

Katar 2.7 milyon nüfusa ve 11 bin kilometre kare toprak alanına sahiptir (Çorum 12 bin km2). Özellikle BAE ve Suudi Arabistan gibi agresif komşulara sahip olması Katar’ı son zamanlarda silahlanmaya itti. Son 5 yılda verdiği savaş uçağı siparişlerini yukarıdaki görselde görmektesiniz. Günümüzde aktif olarak 15 adet Dassault Rafale (36’ya tamamlanacak) ve 9 adet Mirage 2000-5 dışında majör bir savaş uçağı bulunmamaktadır. Bunu telafi etmek için adımlar atıldı.

Önce 2015 yılında Fransa ile 24 adet Rafale için yaklaşık 7.8 milyar dolar bedelle sipariş verdi. Bu tutarın içinde mühimmatlar ve pilotlarla teknik ekibin eğitimi yer alıyor (toplam 250 kişilik ekip). 2017 yılına geldiğimizde Katar 12 adet daha Rafale siparişi verdi. Böylece toplam bedel resmi olarak açıklanmasa da 10 milyar doları geçmiş oldu. Yine 2017 yılında Katar, ABD’den 36 adet F-15QA için 12 milyar dolarlık sipariş verdi. 2017 yılının Aralık ayına geldiğimizde ise Birleşik Krallık ile 24 adet Eurofighter Typhoon için 8 milyar dolar bedelinde anlaşma imzaladı. Bu anlaşmanın da içinde teknik destek, yedek parça ve eğitim yer alıyor elbette.

Toplam ödenen paralara baktığımızda karşımıza yaklaşık 30 milyar dolar gibi devasa bir rakam çıkıyor! Türkiye’nin son 10 yıldaki toplam silah ithalatının 8-10 milyar dolar olduğunu düşündüğümüzde 30 milyar doların büyüklüğü daha iyi anlaşılacaktır.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version