MKEK Enerjetik Malzemeler Üretim Tesisi açıldı

3 Dk. Okuma Süresi

MKEK (Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu) Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda, Enerjetik Malzemeler Üretim Tesisi Açılış Töreni yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla yapılan törende, Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık mühimmatımız, harp başlıklarımızın patlayıcıları, füzelerimiz ve uçak bombalarımız hususunda hiç kimseye bağımlı kalmayacağız.” dedi. 

Ambargolar, üretimi gerektirdi!

1 / 7

Erdoğan, Bu tesisle birlikte, ülkemiz, dünyanın sayılı ülkelerinin sahibi olduğu enerjetik malzemeleri üretme olanağına kavuşuyor. Türkiye, füze yakıtından uçak bombalarına, harp başlıklarından mühimmat dolumuna kadar her türlü ürünü dışarıdan ithal ediyordu. Maruz kaldığımız ambargolar, bu kritik ürünlerin Türkiye’de üretilmesini gerektirmiştir. 

Son 19 senede savunma sanayimizi Ar-Ge’ye dayalı, her alanda yüksek teknolojiyle, yerli ve milli üretimle ayağa kaldırmak için yoğun bir gayret sarf ettik. Verdiğimiz emeklerin karşılığını alıyoruz. MKEK’de yerli ve milli olanaklarla TSK’nın mühimmat ve silah ihtiyaçları şartlar ne olursa olsun karşılanmaya çalışılmıştır. İfadelerini kullandı.

Erdoğan, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKEK) bugün dünyada 5,56 milimetreden 203 milimetreye kadar tüm kalibrelerdeki silah ve mühimmatı tek çatı altında üretebilen tek yapı olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca Fırtına ve Panter gibi obüslerin sevk sistemi olan modüler barut üretim hatlarının da açılışını gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, “Bu tesiste yurt dışından temin edilen modüler barut sistemi artık tamamen yerli imkânlarla üretilecek. Teknoloji paylaşımı için milyonlarca dolar bedel istenilen bir sistem mühendislerimiz tarafından yüzde 100 teknolojiyle çok kısa sürede üretildi.” bilgisini paylaştı.

Süper Lige Çıktık!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir sene gibi kısa bir süre zarfında tamamıyla yerli imkanlar ve milli teknoloji ile özel-kamu iş birliği yöntemi ile bu tesis meydana geldi. Artık mühimmatımız, harp başlıklarımızın patlayıcıları, füzelerimiz ve uçak bombalarımız hususunda hiç kimseye bağımlı kalmayacağız. Açılışını gerçekleştirdiğimiz tesis sayesinde Türkiye olarak yeni jenerasyon patlayıcı üretim kabiliyetinde süper lige çıkmış olduk.” dedi

“Boran 105” ve “e-ZMA” kamuoyuna duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün de ‘enerjetik malzemeler’ olarak adlandırılan ‘CXM, HMZ ve RDX’ üretim tesisi ile barut üretim hatlarını kurumumuza kazandırmış oluyoruz. Yine bugün burada yeni jenerasyon elektrikli hibrit sistem üzerinde çalışan ve ‘e-ZMA’ adı verilen elektrikli zırhlı muharebe aracı ile BORAN 105 obüsümüzü kamuoyuna tanıtıyoruz.

Açılışını gerçekleştirdiğimiz patlayıcı tesisi ile yeni jenerasyon elektrikli hibrit sistem zırhlı muharebe araçları ve taşınabilir obüsümüz BORAN 105’in ülkemize, TSK’ya ve savunma sanayisine hayırlı olmasını temenni ederim. Tüm bu ürünler üzerinden emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version