Milli Muharip Uçak 2025’te havada!

2 Dk. Okuma Süresi

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının ardından gözlerin çevirildiği Yerli Savaş Uçağı Milli Muharip Uçak için gelinen noktayı açıkladı ve tarih verdi.

Temel Kotil, ”Son F-35 kararı, benim de şirketimin de yükünü arttırmıştır. Bizim dönüşümüz yok. F-35 benim gündemimde o kadar yok artık, benim gündemim Milli Muharip Uçak. “2023’te tamamlanacak, 2025’te havada olacak” Kesinlikle yapılmak zorunda. Zaten yapılmak zorundaydı, şimdi biraz daha ‘karelendi, küplendi’ önemi.”

“Şuan TUSAŞ’ta 4 bin mühendisimiz var. Mühendis sayımızı 10 bine çıkarmamız gerekiyor. Bu projeleri bitirmek için bizim gençlere ihtiyacımız var. Sadece MMU için 6 bin mühendise ihtiyacımız var.” Ifadelerini kullandı.

ATAK-II motorları için Ukrayna ile sözleşme imzalandı. İlk uçuş 2023’te

ATAK-II hakkında da bilgi veren TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ATAK-II’nin motorları Ukrayna’dan geleceğini aktaran Kotil, sözleşme imzalandığını açıkladı.

Kotil’e ambargoya yönelik kısıtlama olup olmayacağını sorulmasına üzerine ise; “sözleşmede ne kadar yer alsa da ambargo olacaksa oluyor, Ukrayna ile ilişkileri “kardeş ülke” olarak tanımlıyoruz.” diyerek bir sorun yaşanmayacağını ifade etti.

Temel Kotil, ATAK-II’nin önceki süreçte 11 ton sınıfında olduğunu ve 1.500 kg mühimmat taşıyabildiğini açıklamıştı. Yerli ve milli motor alternatifinin olmadığı için motorunun Ukrayna’dan geleceğini ifade etti. Kotil ayrıca 2500 beygir motorlarla donatılacağını ifade etti.

Savunma Sanayii Başkanlığı ile TUSAŞ arasında imzalanan Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi Sözleşmesi ile geliştirilecek helikopter, mevcut ATAK helikopterinin yaklaşık iki katı kalkış ağırlığına sahip olacak. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, 2023 yılında Atak 2’nin uçuşunu yapmış olacağını ifade etti.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version