Milli Muharip Uçak 2023’te motor çalıştıracak

3 Dk. Okuma Süresi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, Milli Muharip Uçak için hedeflerinin 2023’te “motor çalıştırmak” olduğunu söyledi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdür Yardımcısı ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Robot Teknolojileri ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ROTASAM) tarafından çevrim içi düzenlenen “Havacılık Sanayisinde Ar-Ge ve Millileştirme Çalışmaları” başlıklı seminere katıldı ve açıklamalarda bulundu. Öztürk, TUSAŞ tarafından geliştirilen projelerin fiili olarak 2005 yılında başladığını söyledi.

“Teknolojide bir üst lige çıkacak”

Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi’nden bahseden Öztürk, “Bu uçak, 5. nesil bir savaş uçağı. Bu uçağı yaptığımızda Türkiye, teknolojide bir üst lige çıkmış oluyor. Dünyada 5. nesil savaş uçağı yapan çok az ülke var, MMU’da bazı küçük üretimler yapılıyor ama proje aşamasında ve çok hızlı şekilde mesafe alıyoruz.” sözlerini kullandı.

İlk uçuşunu 2025 veya 2026’da yapacak

Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, Milli Muharip Savaş Uçağı için hedefleri anlattı:

“Milli Muharip Savaş Uçağı için hedefimiz, 2023’te hangardan çıkarmak, yani motor çalıştırmak. İnşallah ilk uçuşunu 2025 veya 2026’da yapacak. Bunun envantere girmesi, 2028-2029 ya da 2030 da olabilir. Şu anda yaklaşık olarak mühendis sayısı, 1000’e yaklaştı bu projede.”

“Kendi motorlarımızla teslim etmeyi planlıyoruz

Yerli uçak motoru geliştirme çalışmalarının da devam ettiğine dikkat çeken Öztürk, şu bilgileri verdi:

“İştirakimiz olan Eskişehir’deki TEI’de motor geliştirme çalışmaları devam ediyor. Milli Muharip Savaş Uçağı’nda çift F-16 motoruyla başlıyoruz. TR Motor şirketimizin amacı, kendi motorumuzu üretmek. Bunun için Hacettepe Teknokent’te faaliyetler sürdürülüyor. Motor geliştirme yönünde çalışmalar yapılıyor. MMU’nun ilk prototipleri dışarıdan gelen motorla uçacak ama daha sonra müşteriye kendi motorlarımızla teslim etmeyi planlıyoruz. TEI ve TR Motor, yerli motor çalışmalarını yürütüyor.”

Kaynak: TRT HABER

Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi

TUSAŞ MMU (Milli Muharip Uçak) veya TAI TF-X (Turkish Fighter X), TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye’nin 2020’li yıllarda seri üretim aşamasına getirmeyi planladığı beşinci nesil jet muharip uçak projesidir.

Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin 15 Aralık 2010 tarihindeki toplantısında; Hava Kuvvetleri Komutanlığının 2020’li yıllardan sonraki jet eğitim uçağı ve savaş uçağı ihtiyacının ulusal olanaklarla geliştirilme projesi olarak ilk aşamada kavramsal tasarım yapılması için TUSAŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verilmiştir. Jet eğitim uçağı projesi kapsamında Hürjet, avcı uçağı projesi kapsamında da TUSAŞ MMU geliştirilmektedir.

5. Nesil savaş uçakları sınıfında, sahip olacağı aviyoniklerle ve radar dalgalarını sönümleme özelliğine sahip kompozit malzemelerden üretilecek, radarda düşük görünürlüklü bir gövde tasarımına sahip olması amaçlanan TF-X’in 2011 yılı itibarıyla TUSAŞ tarafından kavramsal tasarım aşaması başlatılmış olup kavramsal tasarım çalışmaları 29 Eylül 2013’te tamamlanmıştır.

Kaynak: Wikipedia

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version