Bayraktar TB3’ün İlk Fotoğrafı Geldi

3 Dk. Okuma Süresi

Gebze Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Zirvesi’nde konuşan Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar ilk ANADOLU amfibi hücum gemisine konuşlu Bayraktar TB3 S/İHA’ya dair görüntü paylaştı.

Haluk Bayraktar sunumda, “Bunu ilk defa gösteriyorum sadece bir resim olarak göstereceğim. Sedef Tersanesi tarafından üretimi yapılan Anadolu havuzu çıkarmak gemimizde ki Bayraktar TB 3’ün aslında iniş ve kalkış konseptini gösteren bir resim. O da hızlı bir şekilde devam ediyor çok güzel bir proje olacak ve gerçekten özellikle Deniz kuvvetlerimize önemli katkı sunacağını değerlendiriyorum.” ifadelerinde bulundu.

Sistemin TCG Anadolu’dan kalkışını sağlayacak olan özel makara sistemi de ilk kez görüntülendi. Fotoğrafa yakından bakıldığında kanatların katlanma yerleri de net olarak göze çarpıyor. Bayraktar TB3 hava aracından uydu haberleşme terminali SATCOM için çıkıntı olduğu da görülüyor. SATCOM sayesinden Bayraktar TB3 hava aracı uzun menzilde, görüş hattı dışında da görev icra edebilecek.

 “Benzeri olmayan bir uçak”

Selçuk Bayraktar tarafından yapılan geçtiğimiz aylarda yapılan bir açıklamada, Bayraktar TB3 SİHA “platformunun” yaklaşık 1.200 kilogram ağırlığında olacağını ifade ederken, “Bayraktar TB3 diye uçak gemisine inip / kalkan ve yani gemilere platformlarına da inip kalkan o sınıfta benzeri olmayan bir uçak da geliştiriyoruz. Kanatları katlanıyor, uçak gemisine iniyor, biraz daha ağır 1200 kilogram civarında, daha ağır mühimmatlar da taşıyabiliyor.” ifadelerinde bulunmuştu.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan açıklamada ise, Bayraktar TB2 SİHA sistemlerinin özel bir varyantının TCG ANADOLU’ya konuşlandırılacağını ifade etmişti. Demir açıklamasında, “Anadolu’ya iniş/kalkış yapan İHA, onun için özel tasarlanan TB2’ler ve diğer sabit kanatlı platformlar söz konusu. Anadolu’yu SİHA gemisi yapmak gündemde.” ifadelerinde bulunmuştu.

Bayraktar TB2 ile ANKA arasında bir konumda bulunacağı tahmin edilen Bayraktar TB3 için TCG ANADOLU’da birtakım modifikasyon gerçekleştirecek. Bu modifikasyonların sonucunda TCG ANADOLU, Baykar Savunma üretimi Bayraktar TB3 için uçuş operasyonlarına hazır hale getirilecek. Bayraktar TB3’ün, Roketsan tarafından geliştirilen L-UMTAS Anti-Tank Güdümlü Füze (ATGM) sistemini kullanabilecek kapasitede olacağı öngörülüyor. SİHA, TEI üretimi milli bir motor kullanacak.

Projeyle katlanabilir kanatlara sahip olacak 30 ila 50 arasındaki Bayraktar TB3 SİHA, TCG Anadolu’nun güvertesini kullanarak iniş-kalkış yapabilecek. TCG ANADOLU’ya entegre edilecek komuta merkezi ile de aynı anda en az 10 adet Bayraktar TB3 SİHA’nın operasyonlarda kullanılabileceği ifade edilmektedir.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version