Milli Muharip Uçağın İlk Parçası Üretildi

2 Dk. Okuma Süresi

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla yapım aşamasında olan Milli Muharip Uçağın ilk parçasının üretildiğini duyurdu. Paylaşımında üretilen parçanın görseline de yer veren Kotil, projenin Türkiye adına bir beka projesi olduğuna değinirken, üretilen parçanın MMU’nun hangi bölümüne ait olduğu da merak uyandırdı.  

Bünyesinde yaklaşık 20.000 parça bulunduracak olan MMU’nun üretilen ilk parçası uçağın ön orta gövdede aviyonik bölme ile yan silah bölmesini ayıran ana taşıyıcı olarak tasarlandı. Yerli olarak üretilen bu önemli parçanın yanında yine yerli imkan ve kabiliyetlerle MMU’ya kazandırılacak olan düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknolojik özellikler ve kontrol mekanizmalarının yapay zeka sistemleriyle desteklenecek olması da yeni nesil teknoloji donanımı konusunda uçağı 5.nesil seviyesine taşıyacak faktörler arasında olacak.  

18 Mart 2023 tarihine hangardan çıkması, 2026 yılında da ilk uçuşunu yapması ve 2030 yılından itibaren de TSK’nın envanterine alınması planlanan Milli Muharip Uçak, süratle sürdürülen çalışmalar eşliğinde aviyoniklerin, kontrol ve hidrolik sistemlerin yer aldığı prototipi ile belirlenen tarihe hazırlanmaya çalışılıyor. Geliştirme süreci tamamlandığında uçağın öne çıkan özelliklerinden arttırılmış menzil ile hava-hava füzelerini kullanabilecek ve süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve tam vuruş kabiliyetinde tasarlanmış olması, uçağın etkinlik yönünden üst düzey konuma taşınmasında önem kazanıyor. Özellikle silah istasyonlarının gövde içi saklanabilme özelliği “stealth” hususunda en etkili gizliği uçağa kazandırabilmekte MMU’ya avantaj sağlaması bekleniyor.      

Halihazırda uçak için üretilen mühimmatlarla, şu an geliştirme aşamasında olan ve birçok yerli savunma sanayi firmasının da ortak yürüttüğü çalışmalarla uçağın etkinlik kabiliyetine kazandırılacak olan mühimmatlar ile uyum içinde çalışacak şekilde geliştirilen Milli Muharip Uçak, hem kendisinin hem de entegre olacağı mühimmatların yerli olarak üretilmesiyle de ayrıcalık kazanacak.  

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version