Askeri Hat Kurmak Uzay Savaşlarını Önler mi?

2 Dk. Okuma Süresi

ABD Uzay Kuvvetleri siber ve nükleer uzay operasyonları başkan yardımcısı Lt. Gen. B. Chance Saltzman, uzayın artık bir savaş alanı olduğunu belirterek ABD ile karşı rakipleri arasında olası bir uzay savaşını önlemek üzere askeri hatların kurulabileceğini söyledi.

Saltzman, Uzay Kuvvetleri’ne katılmadan önce Ortadoğu’daki ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığı’nda hava harekatlarını yöneten bir isim. ABD’nin Suriye üzerindeki hava harekatları sırasında uçuş güvenliğini temin etmek için Ruslarla askeri iletişim hattı kurulduğunu belirten Saltzman; “Ruslarla bir iletişim hattımız vardı, çünkü Suriye’de çok yakın bir yerde uçan uçaklarla yanlış iletişimin bir soruna yol açacağından çok endişeliydik. Benzer bir yaklaşımın uzay alanında işe yaramaması için herhangi bir neden göremiyorum” şeklinde konuştu.

Avrupa’daki müttefikleri ziyaret eden Saltzman, görüşmelerinin çoğunun ABD, Rusya ve Çin arasındaki uzay alanında artan “stratejik rekabet” ve “yanlış iletişim hakkında tarihten alınan dersler” hakkında olduğunu söyledi. 

Suriye üzerindeki hava harekatı sırasında, “kullandığımız yardım hattı, operasyonlarımızın çoğunu mümkün olduğunca şeffaf hale getirmek ve bu yanlış iletişimleri önlemeye çalışmaktı” diyen Saltzman; “Herhangi bir ülkenin uzayda yaptıklarını yanlış karakterize etme riski, havadakinden bile daha büyük çünkü yörüngedeki nesneleri görmek zor. Örneğin, gözetleme yapan bir sivil uydu, düşmanca bir anti-uzay silahı ile karıştırılabilir. Uzayda görsel referans noktalarımızı tam anlamıyla kullanamıyoruz. Radara güvenmek zorundayız, teleskoplara güvenmek zorundayız ve bu bir miktar belirsizlik yaratıyor. Bir yardım hattı olsaydı, en azından yanlış sonuçlara varmadan önce tartışırdık ve şu anda bu kapasiteye sahip değiliz. Ama bence bu fikir kapsamlı bir tartışmayı hak ediyor.” dedi.

Lt. Gen. B. Chance Saltzman Londra’da düzenlenen Global Satcom 2021 konferansında bir konuşma yaptı; “Sorumlu normlar ve davranışlar oluşturmak gerçekten küresel bir endişe. Hiçbir ulus bunları bağımsız olarak kuramaz ve yararlanabileceğimiz çok fazla ortak kapasite var.”

Ayrıca Saltzman, Çin’in yeteneklerine de değinerek uzay konusunda oldukça hızlı ilerlediklerini ve ABD’nin sahip olduğu yeteneklerin bir kısmına ulaşabilirse stratejik avantajı değiştirebileceklerini söyledi.

Bu Yazıyı Paylaş
Makine Mühendisi / Savunma ve Güvenlik Araştırmacısı - Uluslararası Askeri Doktrinler / Milli Güvenlik / İstihbarat Stratejileri / Savunma ve Uzay Teknolojileri İleri Araştırma Programları / Nükleer Programlar / Savunma ve Güvenlik Politikaları
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version