Milli KARGU-2 Kamikaze Dron Sistemi ve BM Raporunun Arka Planı!

6 Dk. Okuma Süresi

Mart ayında yayımlanan bir BM raporunda (Rapor No:2021/229), Kargu-2 Kamikaze Dronumuzun Libya’da Hafter güçlerine karşı kullanıldığı yönünde bilgiler yer almakta ve maalesef yerli ve yabancı medyada da bunun “tarihte ilk kez kullanılan otonom kamikaze dron olabileceği” yönünde pek çok haber yer aldı ve almaya devam ediyor.

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor ki, bahse konu rapor BMGK’nin kararlarına karşı yapılan ihlalleri içermekte ve belgelemektedir. BMGK’nin 1970 sayılı kararına göre; eğitim, sağlık, insani sebepler vb haricinde Libya’da yabancı asker, silah ve mühimmat bulundurulamamakta ve transfer edilememektedir. Yetkililerimizinde sık sık dile getirdiği üzere TSK’nin değerli personeli de sadece ve sadece eğitim maksadıyla ve barışı tesis etmek amacıyla orada yer almaktadır. Aksini kabul etmemiz ve desteklememiz kesinlikle mümkün değildir, zira bu durum ülkemizi ve devletimizi uluslararası arenada zor durumda bırakma potansiyeline sahiptir.

Ayrıca tam otonom sistemlerin insana saldırması ve öldürmesi konusunun, uluslararası savaş hukukunda nasıl değerlendirilmesi gerektiği yönünde de halihazırda kesinleşmiş bir karar bulunmamaktadır. Bazı otoriteler bu tarz saldırıların, savaş suçu sayılması gerektiği yönünde fikir belirtmektedir. Dolayısıyla bu açıdan da yine kesin delillere dayanmayan bu raporun kabul edilmesi bizim açımızdan mümkün değildir.

Ancak bu vesileyle bu yüksek teknoloji ürünü İHA’mızı tanıyabileceğimizi değerlendiriyoruz. Gerçekten STM firmamız çok güzel bir iş çıkarmış ve geleceğin harp ortamında TSK’lerini bir yıldız gibi parlatacak teknolojiyi ortaya koymuştur.

KARGU Döner Kanatlı Vurucu İHA / Akıllı Mühimmat Sistemi

KARGU, STM tarafından üstün Türk İHA teknolojisiyle üretilen asimetrik harp veya anti-terör alanlarında kullanılmak üzere tek er tarafından taşınabilen, otonom veya uzaktan kumanda ile çalışabilen, döner kanatlı milli vurucu İHA çözümüdür. Gerçek zamanlı görüntü işleme yetenekleri ve platforma yerleştirilmiş makine öğrenme algoritmaları sayesinde, sabit veya hareketli hedeflere karşı etkili bir şekilde kullanılabilir. Sistem; Vurucu Döner Kanatlı İHA (VİHA), Yer Kontrol Ünitesi ve Şarj İstasyonu bileşenlerinden oluşmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alan Kargu asimetrik terör operasyonlarında ve asimetrik savaşlarda, özellikle tehdit açısından riskli bölgelere askerlerin girmeden, o bölgedeki tehditleri algılayıp bertaraf etmelerini sağlamakta ve sahadaki erler tarafından da kolaylıkla kullanılabilmektedir.

STM üretimi Kargu’nun ilk versiyonu 2017 yılının sonlarına doğru envantere girmiş ve TSK’leri milli kamikaze dronların kullanımı konusunda tecrübe sahibi olmaya başlamıştır. Sahadan alınan geri bildirimler doğrultusunda yapılan çalışmalarla, Kargu-1’e göre çok daha yetenekli ve etkili olan Kargu-2 ise 2020 yılının başında TSK kadrosuna dahil edilmiştir.

Kargu-2, yapılan geliştirmelerle daha uzun süre, daha etkin ve daha güçlü görev yapabilmektedir. Kargu’nun aerodinamik tasarımını ve ağırlık konfigürasyonunu optimum seviyeye getiren STM, farklı operasyonel ihtiyaçlara da yanıt vermek üzere bu İHA için çeşitli tip ve özelliklerde harp başlıkları geliştirdi. Ayrıca koordinata veya görüntü üzerinden seçilen hedefe güdümlü imha modlarına sahip araç, kısa sürede ve kolay şekilde kullanılabiliyor. Kargu-2; görevi terk, kendini imha, tapa emniyetli eve dönüş ve ayarlanabilen mesafede hedefi imha gibi çeşitli fonksiyonları yerine getirebilecek şekilde tasarlandı.

Özellikle meskun mahalde güvenlik güçlerine katkı sağlaması planlanan Kargu-2, bir binanın ya da mağaranın içine girip tespit yaparak, tehdit unsurlar etkisiz hale getirebiliyor. Otonom veya uzaktan kumandayla kullanılabilen, gündüz ve gece etkin operasyon yapabilen Kargu-2, tali zararları en az olacak şekilde otonom hassas vuruş yeteneğine de sahip bulunuyor.

STM, ayrıca vurucu İHA ailesini geliştirerek sürü teknolojisi ve yapay zeka özellikleriyle çoklu hedeflere saldırabilir noktaya getirmek için çalışıyor. KARGU’nun sürü halinde kullanımına yönelik ilk uygulamalar da geçen yıl yapıldı. Yürütülen çalışmalarla 20’den fazla KARGU platformu sürü halinde görev yapabilir hale getirildi. Yaklaşık 1-1,5 yıllık süre içinde sürü kabiliyetini tam olarak kazanmış KARGU Kamikaze Drone’lar, TSK’nın kullanımına sunulmaya başlanacak.

KARGU’nun farklı platformlara entegrasyonu konusunda da çalışmalar yürütülüyor. Şu ana kadar TSK ve jandarma birlikleri tarafından kullanılan KARGU, önümüzdeki dönemde deniz platformları başta olmak üzere çeşitli platformlarla birlikte görev yapabilecek. KARGU’nun zırhlı kara araçlarıyla ve otonom kara sistemleriyle görev yapabilmesine yönelik de faaliyetler yürütülüyor.

Kargu-2’nin üstün Türk teknolojisine dayanan diğer yetenek ve kabiliyetlerini inceleyecek olursak;

-Hareketli hedeflerde hedefe yönelim

-Yüksek performanslı seyrüsefer ve kontrol algoritmaları

-Gelişmiş ve özgün elektronik mühimmat emniyeti, kurma ve ateşleme

-Ayarlanabilen irtifada imha

-Özgün milli gömülü donanım ve yazılım

-Görüntü işleme tabanlı kontrol uygulamaları

-Gömülü ve gerçek zamanlı nesne tespit, teşhis, takip ve sınıflandırma

-Kullanım öncesi mühimmat yükleme imkânı

-10x optik yakınlaştırma

-2 eksen stabilize özgün POD

-Kullanıcı dostu Yer Kontrol Yazılımı olduğu görülmektedir.

Kargu-2’nin Teknik Özellikleri ise şöyledir;

Menzil                  : 5,10 km

Görev Süresi      : 30 dakika

Görev Irtifası     : 500 metre

Azami irtifa        : 3.000 metre (MSL)

Ağırlık                   : 7.060 gram

Harp Başlığı        : 1.3 kg

Ölçüler                 : 707mm x 707mm x 404mm

Sıcaklık                 : -20 / + 50 °C

Günümüzde güvenlik güçlerinin kullanımına sunulmak üzere 500’ün üzerinde Kargu-2 siparişi alan STM, partiler halinde bunların teslimatını gerçekleştirmeye başlamıştır. KARGU’nun ihracatına yönelik çalışmalarda sürüyor. STM, henüz açıklanmayan 3 ülkeyle görüşmeler yürütüldüğü ve KARGU’nun ilk ihracat başarısına imza atmaya çok yakın olduğunu belirtmektedir.

Yazar: Küresel Savaşçı Türkiye/Murat YARALI

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version