KF-X’in AESA Radar Geliştirmesi Tamamlandı

3 Dk. Okuma Süresi

Güney Kore Savunma Geliştirme Ajansı ve Hanwha Systems, KF-X Avcı Programı için AESA radarının geliştirilmesini tamamladı. Geliştirilen ilk radar resmi bir etkinlikte 12 Ağustos 2020 tarihinde halka tanıtılacak.

4++ Nesil Korean Fighter-X için geliştirilen bu radar, 26 Eylül 2019’da Kritik Tasarım İncelemesini (CDR) geçmişti ve o zamandan beri hava testlerinden geçiyor.

Kore, radarın geliştirilmesi için başta ABD ile anlaşacaktı. Fakat ABD Kongresi, Lockheed Martin tarafından F-35A Lightning II’nin satın alınmasıyla vaat edilen “4 kritik teknoloji” (AESA radarı, EO TGP / IRST / RF Jammer) arasında yer alan teknoloji transferini reddetti. Buna müteakip Güney Kore bağımsız olarak radarı geliştirdi ve İsrail ELTA Sistemleri hava testlerinde yardımcı oldu. Prototip radarın İsrail personeli tarafından çok olumlu karşılandığı söyleniyor. ELTA Systems, IAI (Israel Aerospace Industries) yan kuruluşudur ve Demir Kubbe HSS radarını da geliştiren firmadır.

Geliştirilen AESA radarı, yüzlerce yer hedefini tespit ve takip edebilecek. AESA radarlarda standart haline gelen bu kabiliyet, Kuzey Kore’nin balistik füze fırlatıcı araçlarını avlamada kullanılabilir. Radar hava-hava, hava-kara ve hava-deniz modlarını aynı anda kullanabiliyor. Prototip için geliştirilen AESA radar üzerinde 1.088 adet alıcı/verici modülü (TRM) bulunuyor. 2023 yılına kadar bu sayının %20 artması ve yaklaşık 1.200 ~ 1.300 modüle sahip olması planlanıyor. (F-22’nin radarı 2.000 ve F-35’in radarı ise 1.200 modülden oluşmaktadır.) Aynı zamanda radarın F-16 Block 70’in AN/APG-83 AESA radarından daha iyi performans göstermesi bekleniyor.

Geliştirilen bu radar, gelecek yıl hangar çıkışını (roll-out) yapacak olan prototip KF-X uçağında daha fazla teste tabi tutulacak. KF-X’in 2022 yılında ilk uçuşunu yapması ve 2026 yılında ilk uçağın envantere girmesi planlanıyor.

AESA Radar

Aktif Faz Dizinli Radar (Active Electronically Scanned Array) yani AESA, modern uçaklarda bir standart haline geldi. Hava savaşlarının giderek elektronik, yani sanal bir hal alması bunda en önemli etken. Ülkemizde de 2018 yılından beridir ASELSAN tarafından yerli AESA radarı geliştirilmektedir. 2021 yılında tamamlanıp önce AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı ile kullanılacak. Ardından F-16 uçaklarımıza entegre edilmeye başlanacak. Milli Muharip Uçak için geliştirilecek AESA radarın ise 2023 yılına kadar tamamlanması planlamakta.

AESA radarları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için “AESA Radarın Faydaları” yazımızı da okuyabilirsiniz: https://tdefenceagency.com/aesa-radarin-faydalari/

Kaynaklar:

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version