ABD Başkan Adayı Joe Biden’ın Türkiye Hakkında Söyledikleri Ne Anlama Geliyor?

2 Dk. Okuma Süresi

ABD Başkan Adayı Joe Biden’ın Türkiye hakkında çok sert açıklamaları ülkemizde birkaç gündür gündeme oturdu. Joe Biden söz konusu açıklamaları Ocak ayında yapmış olmasına karşın Türkiye’den büyük tepki topladı.

Uzun yıllardır ABD siyasetinde olan Biden’ın konuşması geçmişte pek anlam ifade etmese de işler kendisi için yolunda gidiyor ve 3 Kasım 2020 ABD Başkanlık Seçimlerinde kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Anketlerde açık farkla Joe Biden birinci çıkıyor. Rakibi Donald Trump halkın gözünden düşmüş durumda ve hem Kovid-19 hem de siyahi protestoları sebebiyle ABD ekonomisi zor bir yıl geçiriyor. ABD ekonomisi 2020 yılının 2. çeyreğinde (Nisan-Mayıs-Haziran) tam %32.9 küçülerek rekor kırdı!

ABD gibi hem askeri hem de ekonomik açıdan dünyanın en büyük devletinin başına kimin geçeceği de, takdir edersiniz ki tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de ilgilendiriyor. Lafı uzatmadan açıklamalara bakalım:

“Çevresinde uçan F-15’leri tespit eden bir hava savunma sistemine sahip olanlara, silah satımına devam edip etmeyeceğimiz konusunda bir bedel olmalı.”

Biden burada Türkiye’nin S-400 alımını kastederek bu konuda silah satışına kırmızı ışık yakıyor. F-35’in de bu “silah” kavramının içinde olduğunu unutmayınız. ABD başkanı değiştiğinde Türkiye’ye F-35 uçaklarının teslim edileceğini ümit edenlerin dikkatine.

Biden sözlerinin devamında şu cümleleri kurdu:

“Yapacağım son şey ona Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu. Kesinlikle son şey. Ve Türkiye ile Kürtlerle ilgili birkaç görüşmem oldu. O dönem henüz üzerlerine gitmiyorlardı.”

Bu cümlelerden de potansiyel ABD başkanının Suriye’nin kuzeyindeki örgütlerle olacak ilişkisini tahmin etmek güç değil. Joe Biden son olarak şu cümleleri kuruyor:

“Günün sonunda Türkiye, Rusya’ya bağımlı olmak zorunda değil. Zamanında o elmadan bir ısırık aldılar. Ama şu ana kadar onlara davrandığımız şekilde davranmaya devam etmeyeceğimizi anlamak zorundalar. Yani çok endişeliyim. Çok endişeliyim… Hem hava üslerimiz, hem de onlara erişimimizle alakalı çok endişeliyim. Bana göre bölgedeki müttefiklerimizle bir araya gelip, onun bölgedeki faaliyetlerini nasıl tecrit edeceğimizle ilgilenmek bizim için baya bir iş olacak. Özellikle de Doğu Akdeniz’deki petrol faaliyetlerinin görüşülmesi.

Konuşmayı dinlemek için:

https://www.youtube.com/watch?v=WGBuq4HQIQo
Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version