İsrail’in Dikey İniş Kalkışlı İHA’sı Testlerini Tamamladı

2 Dk. Okuma Süresi

İsrail’li Elbit Systems’in geliştirdiği THOR Dikey İniş Kalkışlı (VTOL) Mini-İHA sistemi çevresel yeterlilik testlerini tamamladı. Elbit Systems THOR’u Mini – İnsansız Hava Sistemi (UAS) olarak tanımlıyor.

Çevresel yeterlilik testleri, THOR VTOL drone’un aşırı çevre koşulunda operasyonel dayanıklılığını ve MIL-STD-810 standardındaki fiziksel stres gereksinimlerine dayanma kapasitesini kapsıyor. Testler, THOR’un eksi 40ºC’den 65ºC’ye kadar değişen sıcaklıklarda çalışabilirliği korumasını, yoğun yağmur ve sert titreşimlere dayanmasını, kum ve tozdan kaynaklanan hasara direnme yeteneğini içeriyordu.

THOR VTOL Mini-İHA, karada ve denizde gözetleme ve keşif görevleri için tasarlanmıştır. Elektrik gücüyle çalışan THOR, 3 kilograma kadar faydalı yük kapasitesine sahiptir ve 75 dakikaya kadar uçuş gerçekleştirebilmektedir. Maksimum 10 kilometre görev yarıçapına sahip ve 2.000 feet (600 metre) irtifaya çıkabilmektedir. Maksimum hızı ise 65 km/saat olarak belirtilmiştir. (Operasyonel hızı 40 km/saat)

6 Ekim 2019’da Elbit Systems, 1.000’den fazla THOR VTOL Mini-İHA’yı Güneydoğu Asya’daki adı açıklanmayan bir orduya teslim etmesi için 153 milyon dolarlık bir sözleşme kazanmıştı. Sözleşme, satışı yapılan ülkede ağa bağlı çok katmanlı bir İHA sistemi sağlamayı da kapsıyor.

Elbit Systems, DefenseNews TOP 100 listesinde 31. sırada yer alıyor. Şirket, İsrail’in en büyük savunma sanayi şirketi olmuş durumda. İsrail’de Elbit Systems’i sırasıyla Israel Aerospace Industries (IAI) ve Rafael Advanced Defense Systems takip ediyor.

Ülkemizde de BAYKAR şirketi tarafından dikey iniş kalkış yapabilen DİHA sistemi geliştirilmektedir. Aynı zamanda Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde operasyonel olarak Çağatay VTOL İHA bulunmaktadır. Çağatay VTOL İHA, İVME İnsansız Havacılık Sistemleri A.Ş. tarafından geliştirilmiştir.

THOR
Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version