İstihbarat ve Test Gemisi TCG Ufuk (A-591)

2 Dk. Okuma Süresi

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve STM arasında 30 Aralık 2016 tarihinde imzalanan sözleşme ile Test ve Eğitim Gemisi programında ilk çalışmalar Mayıs 2017 tarihinde başlatılmıştır.

STM tarafından tasarlanan geminin üretimi için 2017 yılında İstanbul Tersanesi (İstanbul Shipyard) ile sözleşme imzalandı. 15 Mayıs 2017 tarihinde, STM ile İŞBİR arasında Test ve Eğitim Gemisinde (TVEG) kullanılacak olan 4× 750 kVA gücündeki jeneratörlerin sözleşmesi imzalandı. Geminin komuta kontrol, elektronik, test ve eğitim sistemleri Aselsan tarafından tedarik edilmektedir.

İstanbul Denizcilik Tersanesi tarafından 30 blok halinde imal edilen geminin üst bina ve direkleri dahil kızak üzerinde birleştirilmesi 24 Temmuz 2018’de tamamlandı. Gemi için yaklaşık 920 ton sac, 12,5 ton aliminyum, 6 bin 340 metre boru işlendi ve bir araya getirildi.

İstanbul Denizcilik Tersanesi’nde inşa işlemlerin tamamlanmasının ardından 9 Şubat 2019’da düzenlenen törenle Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk (A-591) denize indirilmiştir. Geminin, Türk Deniz Kuvvetlerinin test ve eğitim ihtiyaçlarının yanı sıra sinyal ve elektronik istihbaratı (SIGINT&ELINT) görevlerinde de kullanılması planlanmaktadır. MİLGEM Ada Sınıfı Korvet mimarisi kullanılarak dizayn edilen Test ve Eğitim Gemisi TCG Ufuk (A-591), ağır iklim ve deniz şartlarında, uluslararası sular dahil 45 gün boyunca kesintisiz seyir yapabilecektir.

TCG Ufuk (A-591)

Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi olma özelliğini taşıyacak geminin, 99,5 metre tam boya, 14,4 metre azami genişliğe, 2 bin 400 ton deplasmana ve 3,6 metre su çekimine ve 10 tonluk bir helikopter için gerekli platforma sahip özellikleri ile 2020 yılında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi planlanmaktadır.

A-591 Ufuk Korveti, milli istihbarat sisteminin kapasitesinin artmasında önemli bir çarpan olacak. Bugün, sadece birkaç Avrupa ülkesi ve Türkiye SIGINT/ELINT misyonu için ayrı bir biçimde inşa edilen gemiler işletmektedir.

TCG Ufuk gemisinde herhangi bir silah sistemi kullanılmamaktadır. Savunma amaçlı silah sistemlerinin kullanımı (CIWS) buna dahil.

TCG Ufuk Özellikleri

Boy:99.5 metre
Genişlik:14.4 metre
Ağırlık:2.400 ton
Sürat:30 knot
Draft:3.6 metre
Motor:MTU
Helikopter Kapasitesi:10 ton
Tasarım:STM
Tersane:İstanbul Tersanesi

TCG Ufuk gemisinin görev doğası gereği detaylı özellikleri kamuoyu ile paylaşılmamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version