İstihbarat: Çin Hipersonik Füze Kabiliyeti “Şoke Edici”

1 Dk. Okuma Süresi

Ağustos ayında Çin’in gerçekleştirdiği nükleer harp başlığı kabiliyeti olan hipersonik füze testi, ABD istihbaratı tarafından “şoke edici” olarak tanımlandı.

Financial Times (FT) tarafından oluşturulan ABD istihbarat kaynaklarına dayandırılan habere göre Çin, Ağustos ayında hipersonik füze testi gerçekleştirdi. Yapılan testi, ABD istihbaratının “şoke edici” bulduğu belirtildi.

HEDEF VURULAMADI

İstihbarat kaynaklarına göre hipersonik silah, Long March roketi ile taşındı. Dünya’nın etrafında alçak yörüngede uçuş seyri icra etti ve hedefe yöneldi. Fakat hedef başarıyla vurulamadı. Füze hedeften yaklaşık 38 km (~24 mil) sapmaya uğradı. Bu durum karşısında ABD’li kaynaklar, Çin’in hipersonik silah geliştirme kabiliyetinde ciddi ilerlemeler kaydettiğini, füzenin hedefi vurmasa bile bu tür gelişmelerin şoke edici olduğunu ve Çin’in uzay yetenekleri sergilediği bildirildi.

Long March Roketi

Hipersonik silahlar konusunda ABD, Rusya ve Çin arasında ciddi bir rekabet söz konusu. Geçtiğimiz günlerde Rusya Enerji Haftası’nda program moderatörünün sorularını yanıtlayan Vladimir Putin, moderatörün Rusya’nın 3 Mach hıza sahip silahlar geliştirdiği sorusu üzerine; Hayır, hayır, hayır, 3 Mach olanları ABD’de geliştiriyorlar. Bizim sistemlerimiz ise 20 Mach’tan daha yüksek hızda uçuyor. Bu sıradan bir hipersonik füze değil, kıtalararası füze. Bu, söylediğinizden çok daha ciddi bir silah ve Rusya ordusunda görev yapıyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Bu Yazıyı Paylaş
Makine Mühendisi / Savunma ve Güvenlik Araştırmacısı - Uluslararası Askeri Doktrinler / Milli Güvenlik / İstihbarat Stratejileri / Savunma ve Uzay Teknolojileri İleri Araştırma Programları / Nükleer Programlar / Savunma ve Güvenlik Politikaları
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version