İngiltere Savunma Bakanı Tarafından Türk SİHA’ları ve Elektronik Savaş Sistemlerine Övgü

3 Dk. Okuma Süresi

İngiltere Savunma Bakanı, çarşamba günü Türk insansız savaş uçakları ve elektronik harp sistemlerinin (EW) Suriye ve Libya’daki performansları hakkında övgüde bulundu.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, katıldığı Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin 2020 tarihli Hava ve Uzay Gücü Konferansı sırasında Türk askeri teçhizatından, “Başkalarının derslerine bakmamız gerekiyor. Türkiye’nin 2019 ortalarından beri Bayraktar TB2 İHA’larını kullanarak Libya’da nasıl faaliyet gösterdiğine bir bakın. Bu İHA’lar cephe hatlarına, tedarik hatlarına ve lojistik üslerine karşı istihbarat, gözetleme, keşif ve hedefleme operasyonları yürüttü.” diye bahsetti.

TUSAŞ Anka

Libya İç Savaşı, Dünyanın En Büyük Drone Savaşı

Ulusal Mutabakat Hükümeti (GNA) ve Hafter arasında gerçekleşen Libya İç Savaşı, gerçekleşen 1000’den fazla drone saldırısı ile dünyanın en büyük drone savaşı olarak lanse edildi.

Doğrulanmamış raporlar, GNA’nın Türkiye’den tedarik ettiği Bayraktar TB2 ve Anka-S silahlı insansız uçaklarının en az 20 Pantsir hava savunma sistemini, yer hedeflerini ve savaş uçaklarını yok ettiğini iddia ediyor.

Wallace, SİHA’ları ve Elektronik Savaş Sistemlerini Oyun Değiştirici (Game-Changer) Olarak Nitelendirdi

Wallace, Türkiye’nin Temmuz 2019’da Libya Ulusal Ordusu’nun kontrolünde olan Jufrah hava üssünü vurduğunu, birkaç komuta ve kontrol merkezini ve iki nakliye uçağını yok ettiğini söyledi. Ayrıca Wallace, “Ya da Türkiye’nin Suriye’ye dahil olup elektronik harp, hafif silahlı insansız hava araçları ve tankları, zırhlı araçları ve hava savunma sistemlerini durdurmak için akıllı mühimmat kullanımını düşünün.” diye ekleyip Suriye rejiminin diğer askeri teçhizat ve tesislerinin yanı sıra 3.000 asker, 51 tank, 8 helikopter, 3 insansız hava aracı, 3 savaş uçağı, 8 hava savunma sistemi ve bir karargahını kaybettiğini iddia eden raporlara değindi.
İngiliz bakan, hem SİHA’lara hem de elektronik harp sistemlerine atıfta bulunarak, “İddiaların yarısı bile doğru olsa, sonuçları oyun değiştirici.” dedi.

Bayraktar TB2

Askeri havacılık ve savunma endüstrisi araştırmacısı ve yazarı Hakan Kılıç, Nisan ayında Daily Sabah gazetesinde yaptığı açıklamada, Türk elektronik harp sistemlerinin Suriye radarlarını kör ettiğini ve fiber optik iletişim ağı olmayan iletişim / radar ağlarını felç ettiğini belirtti.

Ayrıca Türkiye, Soçi anlaşmasına uymak için Suriye’ye kendi topraklarından, F-16 savaş uçakları, Anka-S ve Bayraktar TB2’yi kullanarak operasyon yaptığını belirtti. Kılıç, “Herkes düşman hava savunmasını bastırırken ve savaş uçağı ile SEAD (düşman hava savunmasının bastırılması) misyonunu yaparken, bunu ANKA-S ve TB2 ile yapmak zorundaydık.” dedi ve her iki SİHA’nın da EW tehditlerine karşı dayanabilir olduğunu, Anka-S’nin çok yüksek bir rakımdan saldırma yeteneği ve TB2’lerin küçük radar kesit (RCS) değerinin, savunmasız Suriye tanklarına karşı zafer kazanmayı sağladığını vurguladı.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Uzay bilimleri, roket teknolojileri ve havacılık ile ilgilenmekteyim.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version