İngiliz F-35’lerine Meteor Füzesi

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
1 Dk. Okuma Süresi

Birleşik Krallık Hükümeti, İngiliz F-35B jetlerinin “bu on yılın ortasında” Meteor hava-hava füzeleriyle donatılacağını söylüyor.

Birleşik Krallık Savunma Tedarik Bakanı Jeremy Quin’e “İngiltere’nin F-35B’lerine Meteor’un kullanıma sunulması için zaman çerçevesi nedir?” şeklinde bir soru soruldu. Buna cevap olarak Jeremy Quin:

“Meteor entegrasyonu için ilk geliştirme çalışmaları iyi bir şekilde ilerledi. Nihai sözleşme yapılması şu anda müzakere aşamasındadır ve mevcut planlarda Meteor’un bu on yılın ortasında F-35B Şimşek’e entegrasyonu sağlanacak.”

Geçen yıl BAE Systems, Lockheed Martin ve MBDA mühendislerinden oluşan bir ekip, yeni nesil silahların İngiliz F-35B filosuna entegrasyonu için çalışmaya başlamıştı. Bunun yanı sıra yine MBDA üretimi SPEAR hava-kara füzelerinin entegrasyonu için de çalışmalar sürüyor.

Birleşik Krallık toplam 138 adet F-35 almayı planlıyor. Halihazırda 18 adet F-35B tipi uçağı teslim almış durumda.

Meteor Füzesi

Meteor Füzesi

Meteor, Avrupa merkezli MBDA şirketi tarafından geliştirilmiş görüş ötesi havadan havaya füzedir (BVRAAM). Füze aktif radar güdüm sistemine sahiptir ve 190 kilogram ağırlığındadır. 3.7 metre uzunluğa ve 178 milimetre çapa sahiptir. 4 mach hızına çıkabilen füzenin menzili ise 100 kilometredir.

Meteor halihazırda Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon ve JAS-39 Gripen savaş uçakları tarafından kullanılmaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version