HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı

Vahit TURHAN - Kurucu
2 Dk. Okuma Süresi

         

      TAI Tarafından büyük heyecan ile başlatılan HÜRJET Projesi ,Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı jet eğitim ve hafif taarruz uçağı ihtiyacını karşılamak,bunun yanında uluslararası pazarda rekabet edilebilecek bir ürün ortaya çıkarmak amacıyla başlatıldı.

Tekamül jet eğitim uçağı olarak kullanılan T-38 uçaklarının yerine hizmete girmesi beklenen HÜRJET Projesi ile geleceğin savaş pilotlarının yetiştirilmesi planlanıyor.14Ağustos 2017 tarihinde başlatılan projenin ilk altı aylık kavramsal tasarım aşaması,TAI yönetim kurulu’nun aldığı kararla özkaynaklarla yürütülüyor.

Hürjet, 1.2 Mach maksimum hız ve 45.000 ft maksimum irtifada görev yapacak şekilde tasarlanacak ve son teknoloji görev ve uçuş sistemleri barındıracak.Hürjet’in 3000 kg faydalı yük kapasitesine sahip Hafif Taarruz uçağı modeli,ülkemizle birlikte dost ve müttefik ülkerin silahlı kuvvetlerine muhtelif görevlerde kullanılmak üzere silahlandırılacak.

HÜRJET’in devam edecek ön tasarım aşaması,detay tasarım,prototip üretimi ve yer testleri aşamasının tamamlanmasının ardından ilk uçuşunu 2022 yılında gerçekleştirmesi planlanıyor.

Projenin halen devam eden kavramsal tasarım aşamasında yapılan ,yapılan pazar analizleri ışığında yapılan değerlendirmeler sonucunda tek yada çift motor alternatifleri değerlendirilecek ve bunu uygun olarak kavramsal tasarım çalışmaları yürütülecek.

HÜRJET’İN ÖZELLİKLERİ

– Maksimum Hız    1.2 M

– Maksimum İrtifa  45.000 ft

– Maksimum G Zarfı  +8/-3 g

– Tırmanma Hızı , Maks : 25.000 ft/dk

-Keskin Dönüş,Maks. G: 6.5g (15.000 ft irtifa)

NOT:Tasarım itibariyle HÜRJET biraz Textron firmasının Scorpion hafif saldırı uçağına benziyor.Üretime geçilene kadar tasarımda birçok değişiklik olacaktır.Hürjet hem jet eğitim uçağı hem de hafif saldırı jeti ihtiyacımızı karşılayacak.

Kaynakça:TAI-MSI DERGİSİ

Yazar   Vahit Turhan

Bu Yazıyı Paylaş
By Vahit TURHAN Kurucu
Takip et:
Turkish Defence Agency kurucusu, İstanbul Üniversitesi mezunu. Türkiye'nin en büyük savunma sanayi firmalarıyla iletişim halinde.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version