Hollanda F-35 Parça Üretimini Türkiye’den Devraldı

2 Dk. Okuma Süresi

Hollanda havacılık endüstrisinden iki şirket, F-35 parçalarının tedariki için toplam 19 milyon Euro’luk (22.2 milyon dolar) ek sözleşmeler imzalamayı başardı. Bunlar daha önce Türk şirketleriyle yapılan sözleşmelerdi. Bu, Hollanda’nın resmi “Yıllık İlerleme Raporu 2020 – F-35 tedariki” adlı raporunda belirtildi.

Türkiye geçen yıl F-35 programından uzaklaştırılmıştı. O zamandan beri Lockheed Martin, parça üretimini devralmak için Türkiye dışındaki üreticiler arıyordu.

Lobicilik

Hollanda endüstrisi ve Ekonomi ve Savunma Bakanlıkları tarafından gerçekleştirilen yoğun lobi faaliyetlerinin ardından, GKN Fokker ve KMWE Aero Engines ile bu yıl sözleşmeler imzaladı. GKN Fokker, Lockheed Martin’in taşeronlarından Northrop Grumman için “kompozit kaplama” üretmeye başladı. KMWE Aero Engines ise Pratt & Whitney F135 motoru için dokuz farklı parça üretimine başladı. Söz konusu sözleşmelerin toplam değeri 19 milyon Euro’dur.

Pentagon’un Temmuz 2020’deki açıklamasına göre, F-35 için 1.005 ayrı parça üreten Türkiye, sadece 139‘unun üretimini 2022’ye kadar sürdürebilecek. Kalan üretimler ya durduruldu ya da alternatifi bulundukça siparişi kesiliyor. Böylece 2022 yılında Türkiye’nin F-35 Şimşek II ile ilişkisi tamamen sonlanmış olacak.

Kablolama

GKN Aerospace, F-35 için kablolama üretimini de Türkiye’den Hollanda’ya taşıdı. Bu yılın Mart ayından bu yana bu konudaki üretim artık İzmir’de değil, Woensdrecht’teki GKN Fokker Elmo’da gerçekleşiyor. Bu taşıma Amerikalıların isteği üzerine gerçekleşti.

Fırsatlar

Hollanda Savunma Bakanlığı, ek sözleşmeler konusunda umutlu. İlerleme raporunda önümüzdeki dönemlerde Hollanda katılımının artarak devam etmesi bekleniyor.

Söz konusu raporun tamamı felemenkçe olarak şurada: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2020/09/15/21e-jaarlijkse-voortgangsrapportage-vf-35

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version