Beriev BE-200ES Türkiye’de 200 Yangın Söndürme Görevine Katıldı

1 Dk. Okuma Süresi

Rus uçak üreticisi Beriev imalatı BE-200ES Türkiye’de 16 Haziran 2020’den günümüze 200 yangın söndürme görevine katıldı. Türkiye Rusya’dan yangın söndürme uçağı olarak 4 aylığına BE-200ES kiralamıştı.

Uçak yoğun olarak Antalya, İzmir ve Bodrum civarlarında kullanıldı. Aynı zamanda Sakarya havai fişek fabrikasında meydana gelen yangını söndürmede de kullanıldı. Mürettebatın yanmayı tespit etmesi ve tamamen ortadan kaldırması iki saatten az sürdü. Aynı şekilde Çanakkale Boğazı’ndaki bir diğer büyük yangın, gemilerin hareketinde aksaklıklar olmaması için bir günden kısa sürede söndürüldü.

Uçak ve mürettebat göreve başladığı 16 Haziran’dan beri stratejik öneme sahip tesis ve lokasyonlarda meydana gelen büyük yangınların ortadan kaldırılmasına katıldı. Bu 3 aylık süre zarfında toplam uçuş süresi yaklaşık 450 saat olarak gerçekleşti.

Amfibi uçak, yangınların üzerine 300 tondan fazla su bıraktı. Rus devleti tarafından işletilen Rostec yaptığı açıklamada uçakların 15 Ekim’e kadar görevde kalacağını söyledi. Aynı zamanda Rostec: “Uçağın gerçek koşullarda başarılı bir şekilde çalışması, Türk ortaklarla işbirliğine ve Türk itfaiye teşkilatının filosunu yenilemek için Rus Be-200ES amfibi uçağının satın alınmasına ilişkin olasılıkların konuşulmasına olanak tanıyacaktır.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, sıcak yaz sezonu öncesinde orman yangınlarıyla mücadelede yardım talebiyle Rusya’ya başvurmuştu.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version