Geçmişten Günümüze Miras: M2 Browning HB 50 Cal

4 Dk. Okuma Süresi
m2 browning

M2 Browning 50 Kalibre Makineli Tüfek(12.7×99

John Browning tarafından I. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru geliştirme çalışmaları başlayan 1921 yılında  ortaya çıkan ağır makineli tüfektir. Hafif zırhlı araçlar, piyadeler , zırhsız araçlar ve tekneler, alçaktan uçan uçaklara karşı etkilidir.

Muhtemelen yüz yıl sonra insanoğlu Mars’ta bile birbiriyle savaşırken araçlarının üstüne takılı olacaktır diye dalgası geçen,neredeyse ölümsüz makinalı tüfektir.

Bugün dahi birçok pilotun korkulu rüyası olmayı sürdürebilen geçen asrın mirası olan ağır makineli tüfeğidir. Bakımları kolaydır ve düzgün yapıldığında, yıllar sonra bile mükemmel çalışan bir silahtır.

Silah yine John Browning tarafından kendisinden önce geliştirilen m1919 a benzerlik gösterir. (M1919: 7,62×51 — 30 kalibre, Üretim aralığı 1919-1945)

(Browning M1919)

1930’lu yıllardan sonra silahın büyük ölçekli üretimleri gerçekleşti. İkinci dünya savaşına kadar olan bu süreçte savaş uçaklarında kullanılmak üzere yeni versiyonları geliştirildi. (Ayrıca bu yıllarda namlu ısınması ile ilgili sorunların önüne geçilmeye çalışıldı.)

İkinci dünya savaşı sırasında ABD ordusunda çeşitli envanterler içinde alındı. Savunma ve saldırı tipi olarak her iki şekilde de kullanıldı. Tanklarda dahil olmak üzere zırhlı muharebe araçlarında kullanılmakla birlikte ABD Hava Kuvvetleri Avcı uçakları ve bombardıman uçaklarında   1940-1950 yılları arasında 20mm makineli toplarla değiştirilene kadar yaygın olarak hava araçlarında kullanıldı.
Bu versiyonu dakikada 800-1200 atım yapabiliyor.

Hava araçları için üretilen An-M3 ün en ünlü kullanımı Kore Savaşı sırasında Amerikan F-86 Sabre’larının Komünist bloğun Mig-15 lerine karşı elde ettiği başarırlardır.

(F-86 Sabre uçaklarına yerleştirilmiş 50 Calibre, An-M3 Browning)
(Yeni versiyon M3: An M3M/ GAU-21 machine Gun )

M2 sayısız savaş gemisi ve diğer deniz araçlarında herhangi bir yıpranma ve etkinlik kaybı yaşamaksızın uçaksavar silahı olarak önemle görev yapmıştır.

(Amerikan Donanması Browning Hb.50)

İkinci dünya savaşı sırasında İngiltere, Avustralya, Kanada, Güney Afrika, Yeni Zelanda ve commenwealt ülkeleri (Britanya imparatorluğunun parçası olan devletler) tarafından da kullanışmıştır. Ayrıca SSCB bu savaş sırasında 3000 civarı M2’ yi  Lend-Lease (Ödünç Verme ve Kiralama Yasası) yöntemiyle aldı.

M2 İkinci dünya savaşından sonra giderek artan kullanım alanına  ulaştı. 1950’lerin başında Kore savaşında, 1960 ve 1970’lerin Vietnam savaşlarında da ABD ordusunda savaşa girdi. Ayrıca dünyanın bir çok yerinde bilinmeyen çatışmalarda kullanıldı. Bu yıllardan sonra silahın isabet  oranlarının yüksek olmasından dolayı ABD ordusunda bazı askerler tarafından optik nişangahlar takılarak keskin nişancı silahı görevi de almıştır.

(Amerikan ordusu M2 keskin nişancı silahı görevinde. Silahın geri tepmesi yüksek olduğu  için bir kara sehpasına monte edili vaziyette kullanılır.)

Türkiye’de ise Zırhlı Muharebe araçlarında (ZMA, TTZA, Tank) kule sistemi içerisinde, askeri bölgelerde ise mevzi silahı olarak kullanılmaktadır.

(Türk Silahlı Kuvvetleri, FNSS ACV-15 üzerinde monte edilmiş M2 Afrin, Zeytin Dalı Operasyonu, 2018. )

Üretildiği tarihten bugüne kadar sayısı 3 milyon adeti geçtiği tahmin edilmektedir. Türkiye’de dahil 50 den fazla ülke tarafından hala kullanılmaktadır.

Silahın piyade birliklerinde askere egitimlerde ögretilen tanımı aşağıda yazıldıgı gibidir:
-12.7 mm çapında sağdan ve soldan dolduruluşa göre tanzim edilebilen şerit ile beslenen barut gazının geri tepmesi icra yayının ileri itmesi ile çalışan hava ile soğuyan tek tek ve otomatik atış yapabilen piyadenin destek! silahıdır.

İnsan vücuduna etkisi: İsabet alan uzvun kopmasıdır. Bele gelen isabetli atış insan ikiye bölmektedir. Vücutta Delik açıp bırakmaz tamamen parçalar.

Teknik özellikleri :
Mühimmat: 12.7×99 NATO
Silah ağırlıgı: 38kg
Namlu agırlığı:11.794 Kg
Silahın M3 kara sehpasıyla agırlıgı 58,153 Kg
Atım adedi dakikada ortalama:
450-650 mermi/dak (M2HB)
750–850 mermi/dak (AN/M2)
1,200 mermi/dak (AN/M3)

Etkili menzil: 2000mt
Azami menzili:6700 mt
Yiv set: 8
Silahın uzunluğu: 1.656mm
Üretici Ülke:ABD

Hazırlayan: Süleyman Özcan

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version