FNSS Kunduz Amfibi Zırhlı İstihkam Aracı

3 Dk. Okuma Süresi

FNSS tarafından tasarlanan Kunduz istihkam aracı; amfibi, zırhlı ve 1 mürettebat/1personel tarafından idare edilen istihkam iş makinasıdır. Küreme, düzleme, taşıma ve kazma misyonlarını yapabilmektedir. Amfibik özelliğe sahip zırhlı personel taşıyıcı ve zırhlı muharebe araçlarının sudan geçiş yapıp kıyıdan araziye çıkabilmesi için kıyı şeridini düzenlemesi için dizayn edilmiştir. Suyun geçilebilmesi için kıyı şeridinin her iki tarafının da düzenlenmesi ihtiyacından ötürü amfibi özelliği bulunmayan standart istihkam araçların yetersizliği bulunmaktadır. Kunduz’u diğerlerinden ayıran temel fark da budur. Amfibi özelliğe sahip Kunduz yüzerek suyun her iki yakasını da araçların geçişine uygun hale getirebilmektedir.

Kunduz’u diğer standart iş makinelerinden ayıran bir diğer özellik de balast haznesi ve araca monteli bıçağıdır. Aracın ön bölümündeki balast haznesi sayesinde araç çalışırken zeminden balast alıp tonajını arttırarak daha ağır görevleri yerine getirip iş bitiminden sonra balastı tekrar boşaltabilir. Bununla birlikte özel hidrolik süspansiyon sistemi sayesinde Kunduz, ön ve arka bölümü yükseltip alçaltarak bıçak ve balast haznesinin yere temas açısını da düzenleyebilir ve böylelikle daha efektif kazma ve küreme işlemi yapabilmektedir.

TSK ve Yurtdışında FNSS Kunduz

FNSS Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi Nail Kurt:

“Bizim için bir diğer önemli pazar Filipinler. Çok yüksek rakamlardan, 100 milyon dolarlardan bahsetmesek de önemli miktarda 2 değişik sözleşme imzaladık. Birinde kule satacağız, diğerinde daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için geliştirdiğimiz ve envanterde de yoğunlukla kullanılan Kunduz Amfibi Zırhlı Muharebe İstihkam İş Makinesi‘nden (AZMİM) Filipinler’e bir miktar satacağız.

Genel Bilgiler

Ağırlık19.500 kg
TransmisyonTam Otomatik
Mürettebat Kapasitesi2
Uzunluk6.2 m
Genişlik3.3 m
Yükseklik3.2 m
Süspansiyon SistemiHidrolik Süspansiyon

Görev Ekipmanları

KUNDUZ temel olarak amfibi, zırhlı, paletli, 1 operatör ve 1 mürettebat ile kullanılan bir istihkâm iş makinasıdır. İş makinası olarak küreme, düzleme, taşıma ve kazıma operasyonlarını yapabilmektedir.

Kurtarma Vinci15.000 kg
Gece Görüş SistemiTermal Kamera

BEKA

KBRN SistemiArtı Basınçlı Tip
KlimaIsıtma ve Soğutma
Yangın Bastırma SistemiMotor Bölmesi Sabit Söndürme ve 
Taşınabilir Yangın Söndürücüler
Sis HavanlarıStandart, 6 Adet

Hareket Kabiliyeti

Azami Hızlar 
– Karada45 km/s
– Suda8.6 km/s (2 Adet Su Jeti ile)
YüzmeAmfibik
Azami Yol Menzili400 km
Azami Meyil Tırmanma%60
Azami Yan Meyil%30
Dik Engel Aşma0.4 m
Hendek Aşma1.5 m
Dönüş Yarı ÇapıNokta Dönüşü
Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version