Dün-Bugün Amerikan 6. Filo ve Türkiye

5 Dk. Okuma Süresi

Öncelikle 6.Filo nedir?

 6. Filo,  Birleşmiş Devletler Avrupa Donanma Kuvvetleri  olarak  bilinir.

 Avrupa Donanma Kuvvetleri’nin merkezi Napoli, İtalya’dır. Operasyonel açıdan Birleşik Devletler Avrupa Komutanlığı’na bağlıdır. Akdeniz ve Karadeniz’den sorumludur. Bayrak gemisi (Kontrol gemisi) USS Mount Whitney kontrol gemisidir.

Dün;

-Mehmet Münir Ertegün, 1934 yılında ABD Washington Büyükelçilik görevine atanmış, ölümüne dek bu görevi sürdürmüştü. Bu görevi sırasında Türkiye ile ABD arasında kuvvetli ilişkiler sağlayan, sevilen ve etkin bir büyükelçi olmuş, ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt ile de yakın dost olmuştu..

ABD tarafından kendisine verilen değerin bir yansıması olarak, vefatından sonra naaşı 1946 yılında ünlü 6. Filoya bağlı USS Missouri Zırhlısı ile Türkiye’ye gönderilmişti. Bu hareket Abd ve Türkiye arasındaki siyasi anlamda ilk yakınlaşmalardı.

ABD ise aynı zamanda  USS Missouri ile  Doğu Akdeniz yolculuğu sayesinde Başkan Harry Truman, SSCB’ye ve Stalin’e Türkiye ve Yunanistan’ın üzerinden elini çekmesi mesajını vermişti…

-Yıllar sonra 1964–1965 Yıllarında Kıbrıs bunalımı patlak vermişti. Bu durumda Türkiye Kıbrıs’a müdahele edecekti. Ancak bu müdahale ABD başkanı Johnson’ın İnönü’ye gönderdiği “Türkiye’nin müdahelesi halinde 6. Filo’nun bunu engelleyeceği…” mesajının yazılı olduğu bir tehdit mektubu göndererek açıktan mesajını veriyordu. ( Nitekim Türkiye 1974’ye bu tehditlere tok olduğunu gösterdi.)

-Aynı şekilde 1967-1971  Yıllarında arasında  ülkemize İzmir ve  İstanbul’a farklı tarihlerde gelen ABD 6.Filo sol akıma bağlı genç öğrenciler tarafından emperyalist Amerika’ya isyan niteliğinde protestolarla karşılandı . Bu protestolar ülke tarihinde unutulmayacak olayları doğurdu. Büyüyen ve sancılı geçen protestolar sonucunda İstanbul’da bazı öğrenci grupları Amerikan askerlerini  suya attı.
(Genel evlerin Amerikan askerleri için hazırlanması, Amerikalı askerlerin halkı taciz etmeleri gibi 1946 yılındaki olayları ülkemize Missouri Faciası olarak bilinir.)

Kıbrıs Sorunu’nda ABD’nin yanlı tutumu, Vietnam Savaşı, Orta Doğu’da ABD’nin İsrail yanlısı tavrı ve Arap-İsrail Savaşları…  1960’lı yılların gençliğini Amerika karşıtı bir tavır almaya sevk eden nedenler arasında gösterilebilir…

-2010 Mavi Marmara olayından sonra İsrail-Türkiye arasındaki Kriz zamanlarında olası bir ” Türkiye  – İsrail Çatışmasını engellemek adına 6. Filo Harekete geçmiştir. Filo görünürde denge unsuru olmak için aslında Türkiye’yi baskı altına almak için Doğu Akdeniz’de seyir etmiştir.

-Kasım 2014’te 6.Filo ya bağlı DDG-71 borda numaralı füze güdümlü savaş gemisi USS Ross  Karadeniz’de yapılan NATO tatbikatı dönüşünde, İstanbul Sarayburnu’nda bağlı bulunduğu sırada  TGB (Türkiye Gençlik Birliği) üyeleri  2003’te Irak’ta Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesini protesto etmek için karaya inen ABD askerlerinin başına çuval geçirme eylemi gerçekleştirmişlerdi.

Olayın ertesi günü Çanakkale Boğazı’ndan geçiş yaparak Ege Denizi’ne doğru yol alan geminin, zorunlu olmamasına rağmen Türk bayrağı çekerek İstanbul’dan hareket etmesi ve ilerlemesi dikkat çekmişti.

-Amerikan 6. filosu  Rusya Abd arasında Doğu  Akdeniz çıkarları ve  farklı kriz resleşmelerine Istanbul Boğazını sıklıkla kullanarak Karadeniz de tatbikatlar yapar.

Bugün;

Çıkan haberlere  göre Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ne İtalyan petrol şirketi ENI’nin göndermek istediği Saipem 12000 adlı sondaj gemisini Türk savaş gemilerinin engellemesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın eski CEO’su olduğu ExxonMobil devreye girdi. ExxonMobil şirketinin, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki 10’uncu parselde, bu parseli birlikte yönettiği Qatar Petroleum ile Ekim ayında yapacağı sondaj çalışmalarına ilişkin iki hedefi belirlemek amacıyla araştırmalar yapmaya hazırlandığı belirtildi.
Bu amaç için ABD’li petrol devinin Kıbrıs açıklarına gönderdiği iki araştırma gemisi olan  “Ocean Investigator” ve “Med Surveyor” gemilerine    Amerikan donanmasından 6. Filo’nun eşlik edeceği belirtildi.

Exxon Mobil: Gelmiş geçmiş ABD yönetimleriyle sıkı ilişkileriyle tanınan Teksas merkezli, Rockefellerların fonlarıyla kurulmuş bir Amerikan petrol devi.

ABD Deniz Kuvvetleri’nden 6. Filoya 4 geminin (USS Iwo Jima, USS New York, USNS William McLean, USS Oak Hill) 28 Şubat çarşamba günü Cebelitarik Boğazı’ndan Akdeniz’e girdiği ve 3 Mart’ta Doğu Akdeniz’de 6. Filo’nun operasyon alanına konuşlandığına dair görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Yunanistan kaynaklı gazetelere göre ise: 6  Filo İsrail İle Tatbikat İçin Akdeniz’de olduğu yer aldı.
Bu durumda 6.Filonun göstermelik amacının Suriye’ye olası müdahale olduğu, Gerçek amacınınsa  10. Parselde arama işlemlerine başlayacak olan Ocean Investigator ve Med Surveyor adlı gemilere muhafızlık etmek ve olası bir Türk müdahalesine mani olmak şeklinde  yorumlar da mevcuttur.

Sonuç: Tüm bu olaylar göz önüne alındığında Akdeniz ve Karadeniz’de Türkiye kendi çıkarları için nereye adım atsa karşısında  her zaman kendi çıkarlarını her şeyden üstün tutan ABD 6. filoyu görecek.

 Bu durumun çözümü bizim açımızdan geçmişten günümüze hiç olmamıştır. Olmadığı gibi, görünen o ki Kıbrıs Açıklarında yaşanan doğal kaynak arayışı için kendi komşumuz Yunanistan ile bire bir iki devlet hiç bir zaman aynı masaya oturamamaktayız. Burada her iki devlete düşen (özellikle Yunanistan’ın) siyasi otoritelerini diğer devletlere karşı göstererek sorunun çözümünü kendi çıkarlarını herşeyden üstün tutan üçüncü ve dördüncü devletleri katmadan birebir görüşmelerle bulmaları gerektiğidir.

Yazar: SÜLEYMAN ÖZCAN
Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version