Deniz Kuvvetleri SH-70 Seahawk Helikopterlerini Nasıl Aldı?

2 Dk. Okuma Süresi

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 24 adet SH-70 Seahawk helikopterine sahiptir. Fırkateyn ve Korvetler üzerine konuşludur. Hizmete girdiğinde TCG Anadolu (L-400) üzerinde de kullanılabilecek.

Helikopterler su üstü-su altı harbi, arama kurtarma, nakliye, keşif, deniz devriyesi görevlerini icra etmektedir. Aynı zamanda gemide konuşlu SAT ve SAS komandolarının, amfibi piyadelerinin intikalini sağlar.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin helikopter ihtiyacı için açılan ihaleyi 1997’de Sikorsky firması S-70B Seahawk modeli ile kazandı. Sikorsky firması ile dönemin Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında 19 Şubat 1998 tarihinde imzalanan kontrat ile başlatılan ”Seahawk Helikopteri Tedarik Projesi” kapsamında ilk etapta 4 adet helikopter alınacaktı. Daha sonra Ocak 2001’de yapılan anlaşma ile toplam alınacak helikopter sayısı 8’e yükseldi.

İlk 3 helikopter 26 Nisan 2002’de Türkiye’ye Antonov An-124 tipi kargo uçağı ile getirildi. Böylelikle Türk Deniz Kuvvetleri ilk Seahawk’larına kavuşmuş oldu. 2002 yılının Temmuz ayına kadar toplam sipariş olan 8 helikopter de başarıyla teslim edildi.

Artan Seahawk ihtiyacı için Sikorksy ile tekrar masaya oturuldu. 24 Haziran 2005 tarihinde ikinci paket alım için 17 helikopterlik anlaşma imzalandı. İkinci paket teslimatları Ocak 2011’de başlayan Seahawk’lar için Savunma Sanayi Müsteşarlığı geciken teslimatlar nedeniyle imalatçıya bir adet helikopter cezası kesti. Yani ikinci pakette 18 adet helikopter teslim aldık.

Toplamda 8+17+1 şeklinde olmak üzere 26 adet Sikorsky SH-70 Seahawk teslim alan Türk Deniz Kuvvetleri, 2002 yılında Sapanca Gölünde ve 2014 yılında Kartepe’de kaza kırım yaşayarak 2 helikopterini kaybetmiştir.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version