BAHAR KALKANI HAREKAT RAPORU: “HAYALET SAVAŞIN KODLARI”

16 Dk. Okuma Süresi

 35° 55′ 59.99″ N

36° 37′ 59.99″ E

İdlib / SURİYE

TARİH: 27.02.2020

BAHAR KALKANI HAREKATI:

    Rusya Federasyonu destekli ve Beşar Esad yönetimine bağlı Suriye Silahlı Kuvvetleri, İdlib bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı bir tabura hava saldırısı düzenledi. Türk askerlerine yapılan menfur saldırının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Geçici Hükümeti’ne bağlı Suriye Milli Ordusu (SMO), sınır ötesi askeri harekat başlattı. Harekat, Suriye’nin kuzeybatısında bulunan, Türkiye’nin Hatay iline toprak komşuluğu olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait 12 adet gözlem noktası bulunan İdlib/Suriye’de, Rusya destekli Beşar Esad yönetimine bağlı Suriye Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik başlatıldı. 3 gün sonra harekatın sevk ve idaresinin yürütüldüğü Hatay’da konuşlu 2. Ordu Taktik Komuta Yerinde incelemelerde bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, harekatın ismini “Bahar Kalkanı Harekatı” olarak açıkladı.

MARJİNAL SEYİR:

TARİH: 28.02.2020

  • Bölgedeki çeşitli kaynaklardan alınan son bilgilere göre; ateş altına alınan rejim hedeflerinden 8 tank, 4 zırhlı muharebe aracı, 5 obüs ve 2 çok namlulu roketatarın imha edildiği, 56 rejim unsurunun da etkisiz hale getirildiği öğrenilmiştir.

TARİH: 01.03.2020

  • Bugüne kadar; 1 İHA, 8 helikopter, 103 tank, 19 zırhlı personel taşıyıcı, 72 top/obüs/ÇNRA, 3 hava savunma sistemi, 15 tanksavar/havan, 56 zırhlı araç, 9 mühimmat deposu ve 2 bin 212 rejim askeri ve unsuru etkisiz hale getirilmiştir.
  • Bir SİHA’mızı düşüren hava savunma sistemi ile diğer iki hava savunma sistemi imha edilmiş, uçaklarımıza taarruz eden rejime ait iki adet SU-24 tipi uçak düşürülmüştür.

TARİH: 02.03.2020

  • Bugüne kadar; 2 savaş uçağı, 2 İHA, 8 helikopter, 135 tank, 5 hava savunma sistemi, 86 top/obüs/ÇNRA, 16 tanksavar/havan, 77 zırhlı araç, 9 mühimmat deposu, 2 bin 557 rejim unsuru ve askeri etkisiz hale getirilmiştir.

TARİH: 03.03.2020

  • Başarıyla devam eden Bahar Kalkanı Harekatı kapsamında rejime ait bir L-39 tipi savaş uçağı düşürülmüştür.
  • Bahar Kalkanı Harekâtı gece boyunca başarıyla sürdürülürken, Son 24 saatte; 1 uçak, 1 İHA, 6 tank, 5 obüs/ÇNRA, 2 hava savunma füze sistemi, 3 zırhlı muharebe aracı, 5 silahlı pikap, 6 askeri araç ve 1 mühimmat deposu imha edilmiş, 327 rejim askeri de etkisiz hale getirilmiştir.
  • Bölgedeki çeşitli kaynaklardan alınan son bilgilere göre; ateş altına alınan rejim hedeflerinden 9 tank, 2 obüs, 6 ÇNRA ve 2 askeri aracın imha edildiği, 299 rejim askerinin de etkisiz hale getirildiği öğrenilmiştir.

TARİH: 05.03.2020

  • Bahar Kalkanı Harekâtı gece boyunca karadan ve havadan başarıyla sürdürülmüş, son 24 saat içerisinde; 4 tank, 5 top/ÇNRA, 3 tanksavar silahı, 8 askeri araç, 2 doçka yüklü pikap, 2 zırhlı muharebe aracı imha edilmiş, 184 rejim askeri de etkisiz hale getirilmiştir.
  • SİHA ile 16:00 civarında icra edilen atışlarla rejime ait 2 top ve 2 ÇNRA imha edilmiş, 21 rejim askeri etkisiz hale getirilmiştir.

    Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Rusya Federasyonu arasında Moskova’ da yapılan görüşme sonucu İdlib bölgesinde ateşkes kararı alınmış ve 06.03.2020 tarihi saat 00:01’den itibaren ateşkes yürürlülüğe girmiştir.

TAKTİK OPTİMİZASYON ve HAREKAT KONSEPTİ:

    Bahar Kalkanı Harekatı, askeri ve siyasi nitelikli stratejik hedefler doğrultusunda başlatılmıştır. Harekat planları, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) koordinasyonu ile tanımlanmış, bu sayede gerekli istihbarat bilgileri doğrultusunda taktiksel yol haritası belirlenmiştir.

    Nitekim Suriye Ordusu’ ndan 124. Tugay Komutanı Tuğgeneral Burhan Rahmoun, Tuğgeneral İsmail Ali ve Albay Mazen Fervati ve Kaplan Tugayları Komutanı Süheyl Selman el-Hasan’ ın SİHA ile vurulması TSK ile MİT koordinasyonunun bir başarısıdır.

    Türk Silahlı Kuvvetleri, sahip olduğu teknolojiyle harekat konseptine yeni bir nitelik kazandırdığı Bahar Kalkanı Harekatı’ nda İdlib bölgesinde hava sahasının kapalı olmasına rağmen optimize edilmiş harekat planları ile ilk kez gerçek bir operasyonda kullanılan “Sürü S/İHA” konseptini uygulayarak başarılı olmuştur. Bu konsept ile;

Hava Savunma Sistemleri’ nin Vurulması: Rusya destekli Suriye Ordusu’ nun bölgede bulunan Pantsir-S1 Kısa ve Orta Menzilli Hava Savunma Sistemi (NATO Kodu: SA-22) ve Buk-M2 Orta Menzilli Hava Savunma Sistemi (NATO Kodu: SA-17) Türk SİHA’ ları tarafından noktasal hassasiyetle vurulmuştur. Hava Savunma Sistemleri, bölgedeki bir hedefi yapısal mimari konfigürasyonlarından biri olan radar sistemleri ile tespit, teşhis ve takip yeteneğine sahiptir. SİHA’ ların bölgede uçuş icra edebilmesi için TSK, bölgeye “KORAL Mobil Radar Elektronik Harp Sistemi” ni sevk etmiştir. KORAL, Suriye Ordusu’ nun bölgede bulunan Hava Savunma Sistemleri’ ne “Elektronik Taarruz” gerçekleştirerek radar sistemlerinin tespit, teşhis ve takip yeteneğini kısıtlamıştır. Aynı zamanda SİHA’ ların da radar izlerinin düşük olması nedeniyle Hava Savunma Sistemleri SİHA’ ları algılayamamış ve açık hedef haline gelerek vurulmuştur.

Pantsir-S1 (NATO Kodu: SA-22): Rus menşeili Kısa ve Orta Menzilli Hava Savunma Sistemi, Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemleri dahil askeri ve sivil tesislerin yakın korunmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Pantsir-S1, 12 adet güdümlü uçaksavar füzesi, 2 adet 2A38M çift namlulu uçaksavar silahı, 1400 adet silah mühimmatı, radar-optik entegre silah kontrol sistemi, komuta kontrol aracı, mühimmat taşıma ve yükleme aracından oluşmaktadır.

[Suriye Hava Savunma Komutanlığı’ na ait bir Pantsir-S1]

Buk-M2 (NATO Kodu: SA-17): Rus menşeili Orta Menzilli Hava Savunma Sistemi, taktik ve stratejik uçakları, seyir füzelerini, helikopterleri orta menzilde imha edebilmek için tasarlanmıştır. Bünyesinde 4 adet güdümlü uçaksavar füzesi bulundurmaktadır. Bir hava saldırısına karşı reaksiyon süresi 10 sn’ den azdır.

[Suriye Hava Savunma Komutanlığı’ na ait bir BUK-M2]

2 Adet SU-24 Savaş Uçağı Düşürülmesi: Suriye Hava Kuvvetleri’ ne ait iki adet Su-24 savaş uçağı, İdlib bölgesine doğru havalanmış, bu sırada Türk Hava Kuvvetleri’ ne ait E-7T Barış Kartalı Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK), Su-24 uçaklarını tespit etmiştir. E-7T HİK, yaptığı tespiti harekat merkezine iletmiştir. Harekat merkezi ise sınır bölgesinde Hava Muharebe Devriye Görevi (CAP) icra eden bir F-16 savaş uçağını bölgeye yönlendirmiştir. F-16 ile E-7T arasındaki veri bağı sayesinde radar verileri işlenmiş bir şekilde F-16’ ya aktarılmıştır. F-16 pilotu, bölgede yaşanan yüksek seviyeli elektronik karıştırmaya maruz kalmamak ve Su-24’ lerin radar ağına takılmamak için radar sisteminin yayınını kesmiş ve E-7T’ den alınan hazır işlenmiş radar verileri ile hava-hava görevli füzelerini ateşleyerek iki adet Su-24 savaş uçağını vurmuştur.

Not: F-16 savaş uçağı, İdlib bölgesi hava sahasına girmemiş ve Su-24’ leri Türkiye sınırından vurmuştur.

Sukhoi SU-24 (NATO Kodu: Fencer): Rus menşeili Sukhoi firması tarafından üretilen Su-24 saldırı ve bombardıman uçağı, 24,53 m uzunluğa, 17,63 m kanat açıklığına, 6,19 m yüksekliğe sahiptir. Mürettebat sayısı 2’ dir. Makismum hızı 1700 km/s’ dir.

[Suriye Hava Kuvvetleri’ ne ait bir SU-24M2]

TEKNOLOJİK PARAMETRELER:

    Bahar Kalkanı Harekatı, taktik ve stratejik operasyonların teknolojik parametrelerini içinde barındıran, yerli ve milli silah teknolojisinin önemini bir kez daha vurgulayan bir harekattır. Sınır ötesi icra edilen askeri operasyonlar, Hava Kuvvetleri tarafından desteklendiği zaman, daha hızlı, daha etkin ve daha caydırıcı olma özelliğini taşımaktadır. Fakat Bahar Kalkanı Harekatı’ nın icra edildiği İdlib kenti hava sahası, Rusya destekli Suriye Silahlı Kuvvetleri tarafından kapatılmıştır. Böyle bir durumda Türk Hava Kuvvetleri’ ne ait savaş uçakları hava sahası içerisine girememektedir. Ancak farklı teknolojik unsurlar, operasyonların seyrini değiştirmektedir. Bu nedenle Suriye’ de teknoloji odaklı bir “Hayalet Savaş” yaşanmaktadır. Bu “Hayalet Savaş” ın unsurları;

  1. Elektronik Harp: Radyo dalgalarının kullanımı ile operasyonel sahada düşman unsurlarının erken ihbar ve hava savunma radar sistemlerinin, iletişim kanallarının, istihbarat sinyallerinin harekat bölgesindeki tespit, teşhis ve takip yeteneğinde zafiyet yaratmak; bu sayede düşmanın komuta kontrol ve hava savunma, istihbarat ve iletişim zafiyetinden istifade ederek, hava platformlarının taarruzi, savunma ve destek unsurlarının görevlerini azaltılımış risk ortamında başarı ile tamamlamalarına destek vermektir. Elektronik Harp, destek, taarruz ve savunma olmak üzere üç farklı görev misyonu barındırmaktadır.

KORAL Mobil Radar Elektronik Harp Sistemi:

KORAL, Aselsan tarafından geliştirilen her biri 8×8 askeri taktik araç üzerine entegre edilmiş bir adet Radar Elektronik Destek Sistemi ve dört adet Radar Elektronik Taarruz Sistemi’ nden oluşmaktadır. KORAL sistemi görevi operatörlerin de içinde yerleşik bulunduğu, NATO standartlarına uygun, nükleer, biyolojik ve kimyasal (NBC) tehditlere karşı korumalı Operasyon Kontrol Ünitesi’ nden yönetilmektedir. KORAL, opsiyonel olarak Görev Planlama Yazılımı ve Görev Analiz Yazılımı’ na sahiptir. Görev Planlama Yazılımı ile görev öncesinde görev bölgesine özel hazırlıklar ve analizler yapılabilmektedir. Görev Analiz Yazılımı ile görev esnasında kaydedilen radar sinyallerinin detaylı parametrelerinin analizleri yapılabilmekte ve sistem kütüphaneleri güncellenebilmektedir. KORAL Radar ED Sistemi; yüksek tespit olasılığı sağlayan geniş frekans, çoklu almaç mimarisi, yüksek doğrulukta hedef bulma ve yüksek parametre ölçüm doğruluğu (RF, PRI, PW) gibi özelliklere sahiptir. KORAL Radar ET Sistemi; tümleşik almaç, teknik üreteç ve sayısal RF hafıza birimi yapısı, aktif elektronik huzme tarama sağlayan fazlı dizi anten yapısı ve çoklu katı hal güç yükselteçleri, yüksek çıkış gücü, geniş frekans ve çoklu hedef karıştırma ve aldatma gibi özelliklere sahiptir. Bunun yanı sıra KORAL, -30 °C / +50 °C sıcaklıkları arasında çalışabilmekte, -40 °C / +60 °C sıcaklıkları arasında da depolanabilmektedir.

[Türk Silahlı Kuvvetleri’ ne ait bir KORAL]

İnsansız Hava Araçları (S/İHA): Askeri teknolojilerin gelişimiyle son yıllarda çok büyük önem kazanan insansız hava araçları, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Bahar Kalkanı Harekatı, Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ve Elektronik Harp unsurlarının yüksek koordinasyonu sonucu ciddi bir başarıya ulaşmıştır. SİHA’ ların düşük radar izleri, operasyonel kabiliyetleri, havada kalış süresi, yüksek çözünürlüklü gözlem yeteneği ve taşıyabildiği mühimmatlar sayesinde Bahar Kalkanı Harekatı’ nda icra ettiği görevler, “Hayalet Savaş” ın vurucu gücünü oluşturmaktadır. Bahar Kalkanı Harekatı kapsamında ANKA-S ve Bayraktar TB2 SİHA’ lar kullanılmıştır.

ANKA – S: TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilen Türkiye’ nin uydu kontrollü, gece-gündüz, kötü hava koşulları dahil hareketli / hareketsiz hedef tespit, teşhis ve takip yeteneği olan, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı sağlayabilen, silahlı versiyonu ile hassas vuruş kabiliyeti olan, 17 m kanat açıklığı, 1600kg maksimum kalkış ağırlığı, 200 kg faydalı yük kapasitesi, 30,000 ft irtifa ve 24 saat uçuş süresine sahip insansız hava aracıdır.

[Türk Silahlı Kuvvetleri’ ne ait bir Anka-S]

BAYRAKTAR – TB2: Baykar Savunma tarafından geliştirilen Taktik Silahlı İnsansız Hava Aracı, keşif ve istihbarat görevleri için orta irtifa-uzun havada kalış süresi sınıfına giren (MALE) insansız hava aracıdır. Yer Kontrol İstasyonu, Yer Veri Terminali, Uzak Görüntü Terminali, İleri Üs ve Jeneratör ile Römork modüllerinden oluşmaktadır. 12 m kanat açıklığı, 135 Knot maksimum hız, 70 Knot seyir hızı, 24,000 ft uçuş irtifası, 24 saat havada kalış süresi ve 150 km haberleşme menziline sahiptir. Ayrıca 27,030 ft irtifa rekoru ve 27 saat 3 dakika uçuş rekoruna sahiptir.

[Türk Silahlı Kuvvetleri’ ne ait bir Bayraktar-TB2]

MAM-L Mini Akıllı Mühimmat: Roketsan tarafından geliştirilen, düşük ağırlığı ile insansız hava araçları (S/İHA), hafif taarruz uçakları ve ağırlığın kritik olduğu hava-yer görevlerinde kullanılan bir mühimmattır. Sabit ve hareketli hedeflere karşı yüksek vuruş hassasiyetine sahiptir. 160 mm çap, 1 m uzunluk, 22 kg ağırlık ve 8 km menzile sahiptir. Fakat Küresel Konumlama Sistemi ile menzili 14 km’ ye kadar çıkmaktadır. Bunun yanı sıra yarı aktif lazer arayıcı başlık, reaktif zırhlara karşı etkili tandem harp başlığı, yüksek infilak parçacık etkili harp başlığı ve termobarik harp başlığına sahiptir.

[Türk Silahlı Kuvvetleri’ ne ait bir MAM-L]

E-7T Barış Kartalı / Boeing 737 AEW&C MESA:  Boeing 737 platformu üzerine kurulu olan Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) uçakları; 370+ kilometre menzile sahip Çok Rollü Elektronik Taramalı Radar Sistemi (MESA), hava ve deniz tarama modları, 550+ kilometre menzilli dost-düşman tanımlama (IFF) sistemi, 41,000 ft işletimsel irtifa tavanı, 10 kişilik görev ekibi ve 18 saate kadar (yakıt ikmali ile) havada kalış süresine sahiptir. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde 4 adet Kuzey, Güney, Doğu ve Batı isimli HİK bulunmakta ve 1 adet Yer Destek Sistemi bulunmaktadır.

[Türk Hava Kuvvetleri’ ne ait bir Boeing-737 AEW&C MESA]

RAPOR SONUCU:   

  1. Türk Silahlı Kuvvetleri, sahip olduğu Elektronik Harp, S/İHA, Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK), veri bağı ve akıllı mühimmatlar ile operasyonel sahada başarılı olmuştur.
  2. Türk Silahlı Kuvvetleri, harekat esnasında top/obüs/ÇNRA ve satıhtan satıha füze sistemleri de kullanmıştır. Fakat bölgede yaşanan yoğun elektronik karıştırma/aldatma ve hava sahasının kapalı olması, Elektronik Harp, S/İHA, HİK ve F-16 savaş uçaklarının yüksek koordinasyonunu gerektirmiş ve bölgede bir “Hayalet Savaş” yaşanmıştır.
  3. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), harekatı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile koordineli yürütmüş ve gelen istihbari bilgiler çerçevesinde hedefler vurulmuştur.
  4. İdlib bölgesinin hava sahasının kapalı olması, hava savunma sistemlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri için acil bir gereksinim olduğunu açıklamıştır.
  5. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 03.03.2020 tarihli röportajında Hisar-A Otonom Alçak İrtifa Hava ve Füze Savunma Sistemi ile Hisar-O Otonom Orta İrtifa Hava ve Füze Savunma Sistemi’ nin bir hafta süreyle harekat bölgesine konuşlandırılacağını açıklamıştır. Bu sayede TSK’ nın harekat bölgesindeki hava savunma açığı kapatılmış olacaktır.
  6. Milli Teknoloji Hamlesi, Türkiye’ nin savunma projelerinin ilerlemesinde etkin bir rol oynamış ve bunun ciddi etkileri operasyon esnasında kanıtlanmıştır.
  7. Uzay sistemleri, TSK için hayati önem taşımaktadır. TSK’ nın harekat bölgesinde uydu kontrollü S/İHA’ ya sahip olması kara konuşlu “Elektronik Taarruz” uygulamalarından etkilenmemesine yol açmıştır.
  8. Türkiye, İdlib bölgesinde yaşanan “Hayalet Savaş” ın ana aktörü olmuş, karşı taraftan yapılan “Elektronik Taarruz” milli savunma sistemleri üzerinde etkili olamamıştır.
  9. Türk Silahlı Kuvvetleri, sahip olduğu teknolojik üstünlük ile “Hayalet Savaşın Kodları” nı elinde bulundurmakta ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ nin güvenlik mekanizmasını teknolojik birikimle oluşturmaktadır.
Bu Yazıyı Paylaş
Makine Mühendisi / Savunma ve Güvenlik Araştırmacısı - Uluslararası Askeri Doktrinler / Milli Güvenlik / İstihbarat Stratejileri / Savunma ve Uzay Teknolojileri İleri Araştırma Programları / Nükleer Programlar / Savunma ve Güvenlik Politikaları
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version