ALTAY ANA MUHAREBE TANKI

6 Dk. Okuma Süresi
ALTAY AMT (Ana Muharebe Tankı) – ALTAY AHT (Asimetrik Harp Tankı)

 

ALTAY AMT-ALTAY AHT
  TSK, Yunanistanın 1998’de 200 adet LEOPARD tankı alımı yapmasından sonra güç dengeleri adına Amerika ile  M1 ABRAMS pazarlığına otursa da anlaşmaya varılamamış ve 2000 yılında TANK-2000 ihalesi açılmıştır. İhaleye ABD’den M1 abrams, Almanya’dan Leopard, Fransa’dan Leclerc Ukrayna’dan T-80D tanklarına test için Türkiye’ye getirildi, yapılan testler sonunda tankların performansından memnun kalınmayıp ihale iptal edildi. Yerli tank geliştirme fikri ortaya atıldıktan sonra Güney Kore’nin muharebe tankı K2 black panther’in de üreticisi Hyundai-Rotem firması ile işbirliği yapıldı ve teknoloji transferi sağlanarak yerli tank geliştirilmeye başlandı.
  2004 yılında ATAM isimli 1000 adet tank alımını kapsayan ihale tekrardan gündeme geldi, ihale kapsamında;
Almanya’dan Leopard Fransa’dan Leclerc Ukrayna’dan T-80D tanklarından 1 adet Türkiye’ye getirildi, zorlu testler sonucu Leopard seçilse de Alman hükümeti tankın lisans altında üretilmesini kabul etmedi. Bu sebeple ithal tank ihalesi hiç açılmamak üzere kapandı. TSK acil tank ihtiyacını kapatmak için 2007 yılında M60a3 model tankları açılan ihalenin kazananı olarak İsrail’in IMI firmasına 760 milyon dolar bedelle “SABRA” ismiyle modernize ettirdi. Bu modernizasyonla TSK kısmen tank envanterini güncelledi. 29 Temmuz 2008 tarihinde ihalesi OTOKAR’a milli tank geliştirme ihalesi verildi. 
 2008’de OTOKAR firması Güney Kore’nin Hyundai-Rotem firmasından teknoloji transferi ile K2 tankı şasesi ciddi anlamda geliştirilerek ALTAY’ın şasesi ortaya çıktı. Otokar Altay’ın neredeyse nihai halini IDEF 2015 fuarında tanıtarak tankın hazır olduğu duyurdu. IDEF 2017’de de sergilenen Altay, seri üretime hazır ve ihalenin sonuçlanmasını bekliyor.
ALTAY AMT
 
ALTAY AMT IDEF 2017
  Altay, Otokar tarafından geliştirilen ve henüz özellikleri açıklanmayan bor-karbür esaslı yeni tip bir zırh kullanıyor, fotoğrafta görüldüğü üzere aracın üzerinde bulunan  1(+-) cm kalınlığında sert süngerimsi tabaka, termal izi azaltmayı amaçlayan emici kamuflajdır. Aracın özellikle motorunun yaydığı ısıya duyarlı termal kameralı anti-tank füzelerine karşı ısının aracın dışına çıkmasını engelleyerek araca kısmen görünmezlik özelliği kazandırmaktadır.
 
önde termal iz veren tank, arkada termal kamuflaj ile kaplanmış tankın izi bulunmaktadır
  Bor karbür esaslı zırh kısaca, İngiliz Challenger-2 tankında bulunan seramik kaplama zırh ile aynı görevi yapmaktadır. Kornet gibi anti-tank füzeleri tankın ana zırhına erimiş tungsten ve benzeri maddeler enjekte ederek zırhı yüksek sıcaklık ile delmektedir, seramik zırh ise yüksek ısıya dayanıklı olduğundan belli bir noktaya toplanan ısıyı yayarak ana zırhı korumaya yarar. 2076 derecede eriyen bor da aynı görevi görerek yüksek sıcaklığa karşı tankı ve mürettebatı korur.
 
Altay AMT 2015 zafer bayramı geçit töreninde
 
 
Araç taretinin üzerinde komutan ve nişancı için ayrı ayrı birer periskop, atış kontrol sistemi ekipmanı, ASELSAN SARP ukss (uzaktan kontrollü silah sistemi), sis havanları taşımaktadır.
ALTAY AHT 
Altay AHT Günümüzde çoğunlukla meskun mahallerde, düzensiz birliklere ve terörizme karşı yapılan operasyonlarda birden çok tehdidin düzensiz olarak araç ve personeli taciz ettiğinden, asimetrik harp ortamına uygun  tank ihtiyacını karşılamak üzere geliştirilmiştir.
 
Otokar, 20 kişilik özel bir ekip ile 5 ay gibi kısa bir sürede ALTAY AHT’yi tasarladı. Dünyadaki benzerlerine göre daha iyi beka, hareket kabiliyeti ve atış kabiliyeti özelliklerine sahip ALTAY AHT’yi, ALTAY AMT’den ayıran başlıca özellikleri ise; Zırh sistemi, görev donanımları ve kabiliyetleri.
Altay AHT, klasik modelden farklı olarak normal göveve tarete anti-tank tehdidine karşı etkili bir çözüm olan ERA (Patlayıcı Reaktif Zırh)eklenmiştir. Bu reaktif zırh plakaları içinde patlayıcı bulunan kapsüllerdir. Mermi tanka isabet ettiğinde tankın ana zırhından önce mermiyle beraber infilak ederek merminin ana zırha zarar vermesini engeller.
Aracın motor bloğu, RPG ve anti-tanklara karşı kafes zırh ile çevrelenmiştir. Motor bloğuna ERA eklenmemesinin sebebi ise, ERA eklendiği takdirde motor boğulup hava ihtiyacını karşılayamayacak olmasıdır.
Taretin üzeinde standart tanka ilave olarak;
§  Teleskobik, yükseltilebilen gözetleme sistemi EOS
§  360 derece farkındalık sistemi Aselsan YAMGÖZ
§  Aselsan Sarp ukss
§  Uzaktan kumandalı eyp saldırılarını bloke etmek için JAMMER
§  Saldırıların geldiği yeri tespit etmek için akustik tespit sistemi
§  Güdümlü mühimmatlara uyarı veren lazer ikaz sistemi
§  Soft-Kill akıllı sis perdesi oluşturan hareketli sis havanı
§  Zorlu araziler için tank sürücüsü tarafından kontrol edilen Dozer bıçağı
§  Araç asimetrik harp ortamının gereği üzere en az 2 makineli silah sistemi
Entegre edilerek araç asimetrik harp ortamına hazır hale getirilmiştir
1- EOS TELESKOP 2-AKILLI ŞİŞLEEM 3-UKSS 4-LAZER İKAZ 5-JAMMER 6-ERA 7-KAFES ZIRH
  IDEF 2017 Otokar standı görevlisi Ali bey ile yaptığımız sohbette aracın gövde altında acil tahliye kapağı olmamasının sebebini sorduğumuzda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üstün mayın koruma kabiliyeti istediğini, acil çıkış kapağının mayın korumasını düşürdüğünü bu yüzden kapak koyulmadığını belirtti.
Altay’ın gerek nizami gerek asimetrik harp ortamında üstün başarı göstereceğine inandıklarını ve bu kabiliyete sahip olduğunu ifade etti.
Otokar tarafından geliştirilen zırhın mevcut tüm anti-tank füzeleri ile test edildiğini, üstü kapalı olarak da olsa zırhın üstün başarı gösterdiğini belirterek firmanın araca olan güveninin altını çizdi.
 
IDEF 2017 Otokar standı görevlisi Ali bey ile hatıra fotoğrafımız
 
   Ali bey Otokar şirketi olarak seri üretime hazır olup, ilk 250 adet altay üretimi için Alman MTU firması ile motor anlaşması dahi yaptıklarını belirtti. Gelecek asimetrik harp ortamı adına Altay AHT’nin çok iddalı olduğunu da yorumlarına ekledi.
ASELSAN tarafından geliştirilmiş aktif koruma sistemi AKKOR henüz entegre edilmemiştir, AKKOR entegre edildiği takdirde ALTAY son halini alacaktır.
Altay, mevcut teknolojisi ile güncel tank teknolojisinin zirvesi için fazlasıyla iddialı olacağından hiç şüphemiz yok.

Altay’ın Bor Karbür Zırhı Yazımız


http://www.trsavunmasanayi.com/2018/02/altayin-bor-zirhi-ve-tank-zirhlari.html

Yazar: Tarık KÜÇÜK

IDEF 2017 ALTAY ÇEKİMLERİMİZ
 
Bu Yazıyı Paylaş
Sınıf öğretmeni olarak nice minik kalbe Türk milliyetçiliğini ve vatanseverliğini işleme, bunun yanında bilim-teknoloji iştahı kazandırma çabasındayım. Hem Tarih hem teknolojiye meraklıyım. Bilhassa Askeri teknoloji ve Savunma sanayi üzerine organizasyonlara katılıp firmalar ile çalışmalar yürüterek Türk Savunma Sanayi çorbasına az da olsa tuz katma gayesi içindeyim.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version