ADİK Tersanesinin Katar’a Ürettiği ‘AL DOHA’ Askeri Eğitim Gemisi Denize İndirildi

3 Dk. Okuma Süresi

Katar Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın siparişi üzerine ADİK Tersanesi tarafından inşa edilecek 2 adet Askeri Eğitim Gemisi’nden ilki olan ‘QTS 91 AL DOHA’, düzenlenen törenle denize indirildi.

ADİK (Anadolu Deniz İnşaat Kızakları), 2 adet Askeri Eğitim Gemisi inşa edilmesi için Katar’daki Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’nda Mart 2018’de Katar ile sözleşme imzalamıştı. İmzalan sözleşme gereğince üretim takvimi 25 Şubat 2019 tarihinde başlamıştı. Türk Askeri-Sivil Gemi İnşa Sanayii dünyada adını duyurmaya devam ediyor.

Gemi, Katar Deniz Kuvvetleri’nin özel isteklerine uygun olarak Anadolu Tersanesi’nin kendi ekibi tarafından dizayn edildi. Türk Loydu Askeri Gemi Kurallarına uygun olarak Türk Loydu denetiminde inşa edilmekte olan gemiler Türk Loydu tarafından sertifikalandırılmıştır.

Türkiye’ de özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilen ve ileri teknolojiye sahip bu Silahlı Eğitim Harp Gemileri, yerli ve özgün tasarım ile gövdesi yüksek mukavemetli çelik, üst binası ise alüminyum olarak inşa edilmekte olup, gemilerde eğitim maksatlı tam fonksiyonel iki adet köprü üstü bulunmaktadır.

Geminin denize iniş anı:

Gemi toplam 150 personel için donatılmış olup, 66 gemi personeli dışında 76 öğrenci ve 8 eğitmen ile her türlü harekât ve sensör-silah kullanma eğitimini verebilecektir.

Deniz Kuvvetleri’ne personel bulmakta, yetiştirmekte ve eğitmekte zorlanan Katar Deniz Kuvvetleri’nin en çok ihtiyacı olan gemide ayrıca büyük bir helikopterin inebileceği platform da bulunuyor. Gemiler askeri eğitim görevinin yanında devriye görevi de icra edebilecek. Yani ikincil görev olarak ekonomik bölgede karakol-devriye görevleri de icra edebilecek.

Gemiler, OPV tasarımında olup, tam boyu yaklaşık 90 metre, eni 14.2 metre ve deplasmanı 2.150 tondur. Gemi, helikopter indirme ve ikmal dahil her türlü teknik yeteneğe sahip olup, ikmal yapmadan 15 gün denizde kalabilmekte ve 2.000 deniz milinden fazla menzile sahiptir. Azami sürati 22, ekonomik sürati ise 15 deniz milidir (knots).

Birinci gemi “AL DOHA” nın 2021, İkinci Gemi “AL SHAMAL” ın ise 2022 senesi içinde Katar Deniz Kuvvetlerinde göreve başlaması planlanmıştır.

Törende Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Katar Savunma Bakanı Halid Bin Muhammed Al Attiyah da hazır bulundu. Akar, “Eğitim gemilerimizin dost ve kardeş Katar Silahlı Kuvvetleri’ne hayırlı uğurlu olmasını ve kardeşliğimizi güçlendirmesini diliyorum” dedi.

Anadolu Tersanesi bugüne kadar 200’den fazla gemi olmak üzere, 2012–2018 seneleri arasında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na 18 adet Askeri Gemi teslim etmiştir.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version