ABD, Rusya’dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulama kararı aldı.
SSB Başkanı İsmail Demir, SSB Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, SSB Deniz Şube Müdürü Mustafa Deniz Alper, SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu’nun mal varlıkları donduruldu.
Savunma Sanayi Başkanlığı’nın ABD ve uluslararası mali kuruluşlarından borç alması yasaklandı.
Sanayi Başkanlığı;
-ABD finans sektöründen borç alamaz.
-Uluslararası kuruluşlardan borç alamaz.
-ABD’den teknoloji alamaz.
Yaptırım uygulanan toplam dört Türk vatandaşına ABD’ye giriş yasağı getirildi.
“10 milyon doları aşan kredi ve borç verilmesi kısıtlandı”
ABD Dışişleri Bakanlığından konuyla ilgili açıklama yapan üst düzey bir yetkili, SSB’ye yönelik yaptırımların, “ABD’nin ürün ve teknolojileri için ihracat lisansı ve yetkilerinin verilmesinin yasaklandığını” kaydetti.
Yetkili, herhangi bir uluslararası finansal kuruluşun SSB’ye 10 milyon doları aşan kredi ve borç vermesinin kısıtlandığını ve SSB yetkililerinin ABD’ye girişinin de yasaklandığını ifade etti.
CAATSA’nın en önemli detayı:
“The sanctions include a ban on all US export licences.” (Yaptırımlar, tüm ABD ihracat lisanslarının yasaklanmasını içeriyor.)
Detayların henüz kesinleşmemesiyle birlikte, bu yaptırımın etkisinin F110 (MMU TF-X motoru), F404 (Hürjet Motoru) ve T800 (Atak Helikopteri motoru) ile ilgili ciddi sorunlar söz konusu olacaktır.
POMPEO’DAN AÇIKLAMA
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo konuyla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’ye açıkça en üst seviyede S-400’leri satın almanın ABD’nin askeri teknolojisi ve personelini riske attığını ilettiklerini söyledi.
Pompeo, Türkiye’nin S-400 problemini derhal ABD ile koordineli bir biçimde çözmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Pompeo, Türkiye’nin ABD için çok değerli bir müttefik çok önemli bölgesel bir güvenlik partneri olduğunu söylerken ABD’nin savunma sektöründeki iş birliğinin devam etmesini istediğini söyledi.
‘’Uyarılarımıza rağmen Türkiye, Rusya’dan S-400 sistemi satın alma ve test etme çalışmalarına devam etti. Bugün Türkiye’nin SSB’sine uygulanan yaptırımlar, ABD’nin CAATSA’yı tam olarak uygulayacağını gösteriyor. Rusya’nın savunma sektörü ile önemli işlemlere müsamaha göstermeyeceğiz.’’
Dışişleri Bakanlığından açıklama
ABD’nin, S-400 hava savunma sistemlerini tedariğimiz nedeniyle bugün açıkladığı ve Türkiye’ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz.
Türkiye’yi zamanında S-400 sistemlerini tedarik etmeye sevk eden koşullar herkes tarafından gayet iyi bilinmektedir. Nitekim bizzat Başkan Trump da birçok vesileyle bu konuda Türkiye’nin haklılığını teslim etmiştir.
Öte yandan, S-400’lerin NATO sistemleri bakımından bir zafiyet yaratacağına dair ABD iddiaları da teknik dayanaktan yoksundur. Kaldı ki Türkiye, bu konuda NATO’nun da katılacağı teknik bir çalışma grubu kurulmasını teklif ederek, meselenin siyasi önyargılardan uzak bir şekilde, nesnel ve gerçekçi bir zeminde ele alınmasını defaatle önermiştir.
Bu itibarla, ABD’nin konuyu iki müttefike yakışır şekilde diyalog ve diplomasi yoluyla çözme yönündeki önerimizi kabul etmeyerek, tek taraflı yaptırımlara başvurması her türlü izandan yoksun bir davranıştır.
Türkiye, ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz olan bu karara karşı gerekli adımları atacak, uygun gördüğü şekilde ve zamanlamayla mukabelede bulunacaktır. Türkiye, ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli gördüğü tedbirleri almaktan da imtina etmeyecektir.
Bu anlayışla, ABD’yi, bugün açıklanan bu haksız yaptırım kararını gözden geçirmeye ve bu vahim yanlıştan bir an evvel geri dönmeye davet ediyor, Türkiye olarak meseleyi müttefiklik ruhuna uygun şekilde, diyalog ve diplomasi yoluyla ele almaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.
Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir:
‘’Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Tam Bağımsız Savunma Sanayii hedefimizde kararlıyız. Şahsım veya kurumumuza yönelik yurt dışında alınan herhangi bir karar, benim ve ekibimin duruşunu değiştirmeyecek; Türk savunma sanayiini hiçbir şekilde engelleyemeyecektir.’’
”-Yaptırımlar hiçbir şekilde önümüzü kesmez.
-Karar sektörümüzün azmini artıracak
-Teknoloji transferi zaten gündemde değildi.
-Bugünlerin gelmesi muhtemeldi. Hazırlıklarımızı yaptık, yapıyoruz.”
Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı:
‘’Türkiye, ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz olan bu yaptırımlara karşı gerekli adımları atacak, uygun gördüğü şekilde ve zamanlamayla mukabelede bulunacaktır.’’
Rus Dışişleri Bakanı Lavrov:
‘’ABD’nin Türkiye’ye yaptırımları gayri meşrudur. ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması, uluslararası hukuka karşı kibirli tutumunun bir başka tezahürüdür.”
ABD Dışişleri Yetkilisi Christopher Ford:
‘’S-400 alımından dolayı Türkiye’ye yönelik yaptırım uygulamak zorunda kalmaktan üzüntü duyuyoruz. Umarız Ankara sorunu çözmek için Washington ile çalışır. Türkiye’nin NATO’ya olan katkısına hala değer veriyoruz. Bu karar (S-400) alımı bize başka alternatif bırakmadı. Umarız Türkiye ile bu soruna çözüm bulabiliriz.’’
İbrahim Kalın:
”Türkiye, savunma sanayi alanındaki hedeflerine ulaşmak için adımlarını kararlı bir şekilde atmaya devam edecek.”
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı:
“Bir NATO üyesi olarak ABD’nin Türkiye’ye CAATSA kapsamında uyguladığı yaptırımları memnuniyetle karşılıyoruz.”
CAATSA yasası nedir?
Trump’ın, Kongre’nin baskısıyla 2017’de imzaladığı yasa, esas olarak Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale girişimi, Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıları desteklemesine karşı Obama döneminde getirilen yaptırımların güvence altına alınması amacını taşıyor.
2 Ağustos 2017’de resmen yürürlüğe giren CAATSA yasası, ABD’nin ulusal güvenliğine “tehdit” olarak değerlendirdiği İran, Rusya ve Kuzey Kore’ye karşı yaptırımların alınmasını öngörüyor.
Yasanın 231. maddesine göre, Rusya ile savunma ve istihbarat alanlarında çalışan kişilere karşı da yaptırım getirilebiliyor.
Bu yaptırımlar, Rusya Federasyonu için veya onun adına çalışan kişilerle bilerek “önemli işlem” yapan gerçek ve tüzel kişiler için de geçerli olabiliyor.
Yaptırımların Detaylı Maddeleri:
( Kaynak: https://twitter.com/kamerknc )
Savunma Sanayii Başkanlığına uygulanan CAATSA yaptırımlarının maddeleri. Bunların hiçbiri direkt olarak Türkiye’yi devlet olarak hedef almıyor. Hepsi de direkt olarak SSB’yi hedef alan maddeler.
Bunlar da 4 üst düzey SSB Yetkilisine uygulanan CAATSA maddeleri. Yine hiçbiri direkt olarak Türkiye’yi değil, şahısları hedef alıyor.