ABD Dışişleri Bakanlığı, 51 adet RAM Blok 2 hava savunma füzesi ve ilgili teçhizatın yaklaşık 55.31 milyon dolarlık bir maliyetle Japonya’ya satışını onayladı. Söz konusu satış Yabancı Askeri Satışlar (FMS) programı ile gerçekleştirilecek. Satışın ana yüklenicisi Raytheon olacak.
Japonya Hükümeti, 51 adete kadar RIM-116C Rolling Airframe Füzesi (RAM) Block 2 satın alma talebinde bulunmuştu. FMS satışlarını denetleyen ABD Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA), 28 Eylül’de Kongre’ye bu olası satışı bildiren gerekli sertifikayı teslim etti.
DSCA bildirisi, önerilen bu satışın Asya-Pasifik bölgesinde siyasi istikrar ve ekonomik ilerleme için büyük bir müttefikin güvenliğini artırarak ABD’nin dış politika hedeflerini ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyeceğini belirtti.
DSCA açıklamasında şunu özellikle vurguladı: “Japonya’nın güçlü ve etkili bir kendini savunma yeteneği geliştirmesine ve sürdürmesine yardımcı olmak ABD ulusal çıkarları için hayati önem taşıyor.”
RAM, dünyanın en modern gemi kendini savunma silahıdır ve her büyüklükteki gemiyi korur. 500 tonluk hızlı saldırı gemisinden 95.000 tonluk uçak gemilerine kadar 11 ülkede 165’ten fazla gemide konuşlandırıldı.
RIM-116 RAM, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya arasında uluslararası bir işbirliği projesidir. Raytheon ve Alman RAMSYS şirketi geliştirme, üretim ve bakım maliyetlerini paylaşıyor. RIM-116 Sisteminin Block 2 versiyonu 15 kilometre menzile kadar koruma sağlamaktadır ve füzelerin harp başlığı 11 kilogram ağırlığındadır. RIM-116 RAM sisteminin 21 hücreli versiyonunu ADA sınıfı korvetlerimiz kullanmaktadır.
RAM (Rolling Airframe Missile) lançer sistemi içerisinde gemisavar füzeleri ve uçaklara karşı imha füzeleri barındırır. Mühimmat kapasitesi 11 hücreden 21 hücreye kadar çıkabilmektedir. RAM sistemlerine dünyadan örnek olarak şunlar verilebilir;
- Raytheon RIM-116 (ABD)
- Sea Oryx (Tayvan)
- Pantsir-ME (Rusya)
Ülkemizin bu alanda bir yerli projesi bulunmamakta ancak Göktuğ, SOM, Atmaca ve Hisar gibi yüksek füze teknolojisi içeren projeleri başarmış bir ülke olarak gelecekte bu sisteme de el atmamız muhtemeldir.