Z Raporu / Ukrayna: Kinjal Füzesi Kullanım Konsantrasyonu

3 Dk. Okuma Süresi
24 Şubat 2022
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Rus yanlısı Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlıklarını tanıdıktan sonra bölgeye “Barış Gücü” adıyla Rus Ordusu’nun girme emrini verdi.
  • Donbass Bölgesi’nin doğu sınırı, Belarus ve Kırım Yarımadası olmak üzere 3 taraflı cepheyle Rus askerlerinin Ukrayna topraklarındaki etkisi sirayet etti.
  • Savaşın, Rusya’nın tanımlaması ile “Özel Askeri Operasyon”un ilerleyen günlerinde Ukrayna askerleri ve sivillerin büyük direnişi ile birlikte hem Rusya hem de Ukrayna büyük ölçüde askeri kayıplar verdi.
  • Rusya, Ukrayna’ya ait çeşitli askeri hedefleri imha ederken, ateş gücünü yükseltmeye başladı.
19 Mart 2022
  • Savaşın 24. gününde Rusya Savunma Bakanlığı tarafından verilen bir brifingte “Kinjal” aero-balistik hipersonik füzenin ilk kez sahada kullanıldığı açıklandı. Yapılan açıklamada 18 Mart 2022 tarihinde Ukrayna’nın Delyatin / Ivano-Frankovsk şehrinde bir yeraltı füze ve havacılık mühimmat deposunun vurulduğu deklare edildi.
20 Mart 2022
  • Rusya Savunma Bakanlığı tarafından verilen brifingte Ukrayna askerlerinin zırhlı araçlar için yakıt temin ettiği Konstantinovka / Mykolaivka bölgesindeki bir yakıt deposu, Kırım Yarımadası üzerinden fırlatılan “Kinjal” aero-balistik hipersonik füzesiyle vuruldu.
Konsantrasyon: Askeri-Teknik
  • 9-A-7660 (Kh-47M2) Kinjal (NATO Kodu: KILLJOY) MIG-31K önleme uçağı ve Tu-22M3 bombardıman uçaklarına entegre ve nükleer harp başlığı kapasiteli aero-balistik hipersonik bir füzedir. Esasen Iskander taktik balistik füze ailesinin havadan karaya versiyonu olarak inşa edilmiştir. 2000+ km menzile, 480 kg nükleer/konvansiyonel harp başlığı kapasitesine sahiptir. 2018 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 2017 yılında hizmete alındığı belirtilmiştir.
  • Kinjal aero-balistik hipersonik füzesinin Ukrayna sahasında kullanımı yüksek tahrip gücüyle hedeflenen bölgede terminal fazında daha fazla kinetik etki oluşturmuş ve ateş gücü yükseltilmiştir.
  • Kinjal füzesinin kullanımı, Ukrayna hava savunması üzerinde baskın bir sistem olmasından kaynaklı olarak sahada durdurulması mümkün olmamıştır.
  • Hipersonik füze kullanımı aynı zamanda Rusya’nın bir nevi silah testi olarak açıklanabilmektedir.
  • Silah sistemlerinin gerçek bir savaş sahasında denenmesi; Kinjal füzesi için uçuş icrası, terminal faz, dairesel hata olasılığı (CEP), vuruş etkisi vb. bir dizi parametreyi test etmek ve mühendislik safhaları için geri dönüş imkanı kazandırmaktır.
Konsantrasyon: Askeri-Politik
  • Rusya’nın Ukrayna’da hedef tanımladığı bazı bölgeleri hipersonik füze ile vurması, Ukrayna’nın bazı ülkelerden Hava Savunma Sistemi (HSS) istemesine karşı bir mesaj niteliği taşımaktadır. ABD’nin başat olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin Ukrayna’ya Sovyet yapımı S-300 Hava Savunma Sistemi (HSS) intikali ile birlikte Rusya’nın vermek istediği mesaj; hangi tip ve özellikte olursa olsun gönderilen sistemlerin hipersonik füzeyi durduramayacağının göstergesidir.
  • Aynı zamanda hipersonik füze kullanımı, Ukrayna yönetimine karşı siyasi-politik bir baskı aracı olarakta tanımlanabilir. Bu hususta Rusya’nın vermek istediği mesaj; ateş gücü yüksek olanın daha avantajlı olduğunun ve yönetimin kararlarından vazgeçirilmesidir.
Bu Yazıyı Paylaş
Makine Mühendisi / Savunma ve Güvenlik Araştırmacısı - Uluslararası Askeri Doktrinler / Milli Güvenlik / İstihbarat Stratejileri / Savunma ve Uzay Teknolojileri İleri Araştırma Programları / Nükleer Programlar / Savunma ve Güvenlik Politikaları
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version