Yunanistan’ın Türkiye’ye Karşı Bazı Zaafiyetleri

3 Dk. Okuma Süresi

Türkiye-Yunanistan kıyaslamaları yapılırken çoğu zaman Yunanistan’ın ciddi zafiyetleri olduğu unutuluyor. Türkiye bazı konularda ciddi avantajlara sahip. Nedir bunlar?

1- Coğrafi Derinlik Avantajı: Türkiye Cumhuriyeti’nin doğusu ile batısı arası mesafe yaklaşık 1.600 kilometredir. Yunanistan’ın en doğusu ile en batısı arasındaki mesafe ise yaklaşık olarak sadece 600 kilometredir. Bu ne anlama geliyor? Herhangi bir kriz durumunda Türkler Yunanlara ait hava üslerini seyir füzeleri gibi orta-uzun menzil silahlar ile daha rahat şekilde kullanılamaz duruma getirebilir. Yunanistan için bunu başarmak çok daha zor.

2- Tanker Uçak Avantajı: Yunanistan’ın hiç tanker uçağı bulunmuyor. Türkler ise 7 adet KC-135R tanker uçağına sahip. Bu da çok uzak bölgelere harekat düzenlemeyi ve aynı zamanda çok daha uzun süre havada görev icra edebilmeyi mümkün kılıyor. Fakat bu noktada Yunanistan’ın bir kriz durumunda Avrupalı müttefiklerinden tanker uçak desteği alabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.

3- Operasyonel Tecrübe: Türk ordusu özellikle Suriye, Irak ve Libya’da girdiği operasyonlarda büyük tecrübeler edinmiştir. Dünyanın en aktif ve operasyonel birkaç ordusundan biridir. Yunan ordusunun meskun mahal operasyonları, sınırdan top atışları ve savaş uçakları ile nokta bombardıman görevlerinde Türk Ordusunun tecrübesine yaklaşması dahi mümkün değildir. Hava-Hava muharebelerinde de Türk Hava Kuvvetleri Suriye’ye ait birçok savaş uçağını ağ merkezli harp sistemiyle çok uzak mesafelerden düşürmüştür.

Suriye’de Türk Askeri

4- SİHA’lar: Türkiye’nin silahlı insansız hava aracı envanteri sayısal olarak çok yakında savaş uçağı envanterini dahi geçmiş olacak. Üstelik bunları AESA radar ve SOM seyir füzeleri ile donatıyor. KIZILELMA ile AIM-120 AMRAAM muadili yerli mühimmatları insansız uçağında, üstelik gövde içerisinde kullanabilecek! Türk ordusunun sadece SİHA envanteri birkaç yıl içinde neredeyse Hava Kuvvetleri kadar caydırıcı ve stratejik bir konumda olacak. Yunanistan’da ise bu sistemlerin bir muadili bulunmuyor. Komşu bu duruma çözüm olarak İsrail’den çok pahalıya Heron kiralıyor. Geçtiğimiz ay Yunan parlamentosu ABD’den 400 milyon dolara sadece 3 adet MQ-9B SeaGuardian sistemi tedarik etmeyi onayladı. Yunanistan SİHA konusundaki açığını kaç milyar dolara kapatabilecek merak konusu.

5- Kara Konuşlu ATMACA: Türk Ordusu yakın bir zamanda kara konuşlu ATMACA seyir füzesine sahip olacak. Yunanistan’da bu sistemin de hiçbir muadili bulunmuyor. 280 kilometre öteye 250 kilogram patlayıcıyı taşıyabilen füze sistemine karşılık Yunanistan’ın kaç milyar dolar harcayarak ne satın alacağı merak konusu.

6- Tank Çıkarma Gemisi Avantajı: İki ülkenin sınırı büyük ölçüde deniz ve adalardan oluşuyor. Bu da çıkarma gemilerinin önemini her iki ülke için artırıyor. Türkiye dünyanın en büyük tank çıkarma gemilerine sahip. Türk Ordusu Yunan Ordusundan çok daha fazla zırhlı aracı ve birliği karaya çıkartabilmektedir.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version