Yunanistan F-35 Satın Almak İçin Devrede

2 Dk. Okuma Süresi

Adalar Denizi’nde Türk Hava Kuvvetleri’ne denklik sağlamak isteyen Yunanistan bu sefer de F-35 (JSF) satın alımı için devreye girdi. 18-24 adet F-35 satın alımı için Washington’a resmi mektup yollayan Yunanistan, cevap bekliyor.

F-35 Lightning

Kyriakos Mitsotakis’in 18 çift motorlu Fransız Rafale savaş uçağı (6 yeni ve 12 az kullanılmış) satın alma kararının ardından, Yunan Hükümeti, resmi olarak Washington’a seslendi ve ABD’den F-35 savaş uçaklarının ivedilikle satın alınmasını istedi.

6 Kasım itibariyle ABD Hükümetine gönderilen Savunma Bakanlığı’nın resmi istek mektubu (Letter of Request) ile resmi olarak talepte bulunan Yunanistan, hava kuvvetlerini güçlendirmek ve bölgesel nüfuzunu artırabilmek için hamlelerine devam ediyor.

Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı’nın 6 Kasım tarihli ilgi beyanı mektubunda ise “F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programına (Yunanistan) girme kararı, savaş uçağı teslimat programı, geri ödeme planı, uçağın konfigürasyonu ve toplamda 18-24 adet F-35 elde etmek için olası bir kombinasyon gibi çeşitli faktörlere dayanacaktır.” ifadesi yer aldı.

Ayrıca mektupta “İç mali düzenlemeler, AB bütçesi ve bütçe açığı çerçevesindeki diğer uygulanabilir kurallar nedeniyle ilk F-35’lerin 2021’de teslim edilmesi çok önemli. Kendi payımıza, bu iddialı programı uygulamak için mümkün olan her şeyi yapacağız.” ibaresi de bulunuyor.

Savunma Ekipmanları ve Yatırımları Genel Müdürü, 5. nesil JSF savaş uçağı satışının tartışılabilmesi için Amerikalı yetkilileri en kısa sürede Yunanistan’ı ziyaret etmeye davet etti.

Daha önce 18 Fransız Rafale savaş uçağının satın alınması girişimlerinde bulunan Yunan hükümeti, 18-24 adet beşinci nesil JSF uçağından oluşan bir filonun da satın alınması halinde Türkiye ile güç dengesini dengeleyeceğini düşünüyor.

Türkiye Cumhuriyeti tarafından temin edilen Rus S-400 hava savunma sistemi Yunan Hava Kuvvetleri için sorun yaratabileceğinden Atina, Rafale’nin satın alınmasıyla birlikte JSF hayalet uçaklarını da satın almak için hızla ilerliyor.

F-35 hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Uzay bilimleri, roket teknolojileri ve havacılık ile ilgilenmekteyim.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version