Yakın Geleceğin Çelik Kartalı, AKINCI!

2 Dk. Okuma Süresi
AKINCI SİHA 

 İnsansız hava araçları konusunda Bayraktar TB2,  ANKA, Vestel Karayel ile sürekli gelişen Türkiye  şimdi de ‘Akıncı’ adı verilen manevra kabiliyeti daha yüksek olan yeni SİHA’ların üzerinde çalışmalar yapmakta. 

AKINCI Taaruzi İHA Geliştirme Projesi’nde uçak, SatCom, motor, servo motorları, radarlı otomatik iniş-kalkış sistemleri gibi bir çok kritik alt sistem yurtiçinde tasarlanıp imal edilemesi planlanıyor. Bu çalışmalara TEI, Femsan ve Meteksan destek vermesi beklenmektedir.

AKINCI İHA’da, Aselsan ürünü kızılötesi kamera sistemleri (CATS FLIR), ELINT/SIGINT gibi elektronik dinleme alt yapısı, SAR ve hedefleme podu da yer alacak.

 Sistemin kullanacağı mühimmat ise Roketsan tarafından geliştirilecek. Roketsan üretimi Mam-l, Mızrak füze ailesi kullanılacağı gibi Teber güdüm kitli MK81 bombaları kullanılacaktır.

AKINCI Projesi adı verilen İHA, 45 bin feet irtifaya (13.160m) erişebilecek olan insansız hava aracı, 14 saat havada kalabilecek. Faydalı yük ağırlığı 1-1.5 ton olması planlanmakta.

Bir üst segment olan  4.5 ton ağırlığında olan bu İHA’nın çok daha uzun süre havada kalan , çok daha sert manevraları yapabilen çok daha faydalı yük (bomba dahil) taşıma kapasitesi olan ve daha uzun menzilden vurabilen bir sistem olması planlanmakta.

Baykar Makina tarafından geliştirilen Akıncı prototipi

Şu anda mevcut SİHA’larımız 2 füze taşırken Akıncı, 4 tane taşıyacak. Akıncı IHA’nın envantere katılması 2021 yılında başlayacak.

Ayrıca MSB Nurettin Canikli’nin açıklamalarına göre AKINCI İHA’dan elde edilen tecrübelerle 2027 yılına kadar yerli insansız savaş uçağını yapmış olacağız.
Tai tarafından geliştirilen yerli MMU (Milli Muharip Uçak) T-FX, planlamalara göre 2023 yılında prototip olarak günyüzüne çıkacak ve 2027(?) yılından itibaren envanterde görev almış olacak. Savunma bakanı Nurettin Canikli, açıklamasında Fx uçağının üretildikten sonra insansızlaştırılacağına işaret etmiştir.
Bunun yanında Tai ve Baykar Makina tarafından geliştirileceği düşünülen Jet motorlu insansız hava aracı (iha) projesi de mevcuttur.

Yazar: Süleyman ÖZCAN
Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version