TUSAŞ IMODE Yazılımı Ders Olarak Okutuluyor

2 Dk. Okuma Süresi

Yaklaşık 1 yıl önce Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), mühendisleri tarafından geliştirilen IMODE adlı kokpit sistemlerinin tasarımında kullanılacak yazılım Yıldız Teknik Üniversitesi Aviyonik Yüksek Lisans bölümünde ders olarak anlatılmaya başlandı.


Uluslararası standartlarda kabulleri devam eden IMODE’un kalifikasyon ve eğitim alanlarındaki gelişmeleri devam ederken, model tabanlı yazılım geliştirme konusunda ders olarak anlatılmaya başlandı. IMODE, kokpit gösterge sistemlerinin görsel tasarımlarından, silah ve uçuş algoritma tasarımlarına kadar savunma sanayiinde ve diğer pek çok alanda modelleme yapabiliyor. İthal yazılım ürünlerinin yerine geçmesi planlanan IMODE’un dünya kod otoritelerince onay çalışmaları devam ediyor. IMODE’un TUSAŞ yazılım mühendislerince oluşturulan yeni projeler ile kalifikasyon çalışmaları devam ederken, gelecek dönemlerde Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) envanterinde yer alan ürünlerin bu yazılım ile yerli yazılım envanterini genişletmesi hedefleniyor.
IMODE ile sertifikasyona tâbi emniyet kritik yazılım geliştirme projelerinde geliştirilen kaynak kodlar; gözden geçirme, kapsama analizi, test gibi oldukça önemli ve yüksek efor gerektiren doğrulama faaliyetlerini içeriyor.


Kısa dönemde ders olarak okutulmaya başlanarak dikkatleri üzerine toplayan IMODE yazılımı için TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, ‘‘2023 hedeflerimiz özelinde ürünlerimizin ortaya çıkmasında büyük önem taşıyan yazılım çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Platformlarımızın yanı sıra yazılım envanterlerimizi de güçlendirmek ve savunma sanayii ekosisteminde bir bütün olarak görev almak istiyoruz. IMODE yazılım projemizi aynı zamanda bir akademisyen olarak geleceğimizin teminatı gençlerimiz ile paylaşmaktan ve anlatmaktan gurur duyuyoruz. İlerleyen dönemlerde çekirdekten mühendislerimizin yetiştirilmesi için IMODE yazılımının temel eğitimde kullanımının yaygınlaştırılması önem taşıyor“ dedi.


Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Hakkında


Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde 4 Milyon Metrekare açık, 640 Bin Metrekare kapalı alanda hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye’nin teknoloji merkezi konumunda olup; havacılık, uzay ve savunma sanayiinde küresel oyuncular arasında yer almaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version