TUSAŞ AKSUNGUR SİHA, Kanatlı Güdüm Kiti ile atış gerçekleştirdi!

3 Dk. Okuma Süresi

SSB İsmail Demir, TUSAŞ AKSUNGUR Silahlı İnsansız Hava Aracı’nın (SİHA) planlı atış testi kapsamında TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) ile test edildiğini açıkladı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından geliştirilen AKSUNGUR Silahlı İnsansız Hava Aracı, bugün gerçekleştirilen test esnasında Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) atışı gerçekleştirdi. Sinop’ta gerçekleştiren atışlı test esnasında, ilk kez bir insansız platform (İHA) tarafından TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen Kanatlı Güdüm Kiti’nin atışı gerçekleştirilmiş oldu.

https://tdefenceagency.com/wp-content/uploads/2021/04/IsmailDemirSSB_1386252273966321664720P.mp4

Kanatlı Güdüm Kiti (KGK), 10 metreden düşük bir dairesel sapma değerine sahip olan ve mevcut güdümsüz 1000 lb’lik MK-83 ve 500 lb’lik MK-82 genel maksat bombalarını havadan karaya uzun menzilli akıllı mühimmatlara çeviren kanatlı bir güdüm kitidir.

Türk savunma sanayii şirketleri tarafından geliştirilen en uzun menzilli itkisiz Hava-Yer mühimmatı olma özelliğine sahip. Kanatlı Güdüm Kiti (KGK), alçak irtifadan bırakıldığında 40 km, yüksek irtifadan bırakıldığından 111 km menzile ulaşabiliyor. KGK, takılan bombayı gece-gündüz, hava koşulu fark etmeksizin operasyonel kullanma olanağı sağlıyor.

Seri üretimi Kale Havacılık tarafından yapılan Kanatlı Güdüm Kiti, şu anda Türk Hava Kuvvetleri envanterdeki F4-E 2020 ve PO-1 F-16 block40 uçaklarında kullanılabiliyor. PO-III F-16 bclok40m ve block50m uçaklarına da entegrasyon süreci devam ediyor.

Kanatlı Güdüm Kiti şu ana kadar MK-82 ve MK-83 bombalarıyla kullanılıyorken yakın zamanda seri üretime geçecek olan yine TÜBİTAK-SAGE ürünü SERT-82 ve SARB-83 beton delici bombalarıyla da kullanılacak. Mk-82, 83 bombalarıyla kullanımıyla uzun menzillerden hava savunma sistemleri, radarlar, korunaksız uçaklar gibi hedeflere angaje olabilirken SERT-82 ve SARB-83 bombalarıyla birlikte uçak hangarlarına, pistlere ve mühimmat depolarına da angaje olunabilecek.

TEBER Güdüm Kitli Mühimmat da ilk kez AKSUNGUR’dan atılmıştı.

AKSUNGUR

AKSUNGUR SİHA ile ilk kez bir insansız platform (İHA) tarafından TÜBİTAK – SAGE tarafından geliştirilen Kanatlı Güdüm Kiti’nin atışı gerçekleştirilmiş oldu.

AKSUNGUR, TEBER-81, TEBER-82, LUMTAS, MAM-L, Roketsan Cirit, MAM-C, HGK-3 (hassas güdümlü mühimmat) ve minyatür bombaları da atabilme özelliğine sahiptir.

SSB İsmail Demir, Eylül 2020’de TEBER Lazer Güdüm Kitli mühimmat ile AKSUNGUR SİHA’dan atış gerçekleştirildiğini açıklamıştı. Demir sosyal medya hesabı twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “TEBER güdüm kitli mühimmat ilk kez bir İHA’dan atıldı. ROKETSAN’ın ürettiği TEBER’in Aksungur’dan atışı başarılı şekilde gerçekleşti.” ifadelerine yer vermişti.

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
TDA Haber Merkezi
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version