Türkiye’nin sonuç alınamayan tank ihaleleri!

2 Dk. Okuma Süresi
     TSK, Yunanistanın 1998’de 200 adet LEOPARD tankı alımı yapmasından sonra güç dengeleri adına Amerika ile  M1 ABRAMS pazarlığına otursa da anlaşmaya varılamamış ve 2000 yılında TANK-2000 ihalesi açılmıştır. İhaleye ABD’den M1 abrams, Almanya’dan Leopard, Fransa’dan Leclerc Ukrayna’dan T-80D tanklarına test için Türkiye’ye getirildi, yapılan testler sonunda tankların performansından memnun kalınmayıp ihale iptal edildi.
    Yerli tank geliştirme fikri ortaya atıldıktan sonra Güney Kore’nin muharebe tankı K2 black panther’in de üreticisi Hyundai-Rotem firması ile işbirliği yapıldı ve teknoloji transferi sağlanarak yerli tank geliştirilmeye başlandı.
K2 BLACK PANTHER
2004 yılında ATAM isimli 1000 adet tank alımını kapsayan ihale tekrardan gündeme geldi, ihale kapsamında; Almanya’dan Leopard Fransa’dan Leclerc Ukrayna’dan T-80D tanklarından 1 adet Türkiye’ye getirildi, zorlu testler sonucu Leopard seçilse de Alman hükümeti tankın lisans altında üretilmesini kabul etmedi. Bu sebeple ithal tank ihalesi hiç açılmamak üzere kapandı.
leopard 2a4
TSK acil tank ihtiyacını kapatmak için 2007 yılında M60a3 model tankları açılan ihalenin kazananı olarak İsrail’in IMI firmasına 760 milyon dolar bedelle “SABRA” ismiyle modernize ettirdi. Bu modernizasyonla TSK kısmen tank envanterini güncelledi.
M60T SABRA
29 Temmuz 2008 tarihinde OTOKAR’a milli tank geliştirme ihalesi verildi. 2008’de OTOKAR firması Güney Kore’nin Hyundai-Rotem firmasından teknoloji transferi ile, K2 tankı şasesi ciddi anlamda geliştirilerek ALTAY’ın şasesi ortaya çıktı. Otokar Altay’ın neredeyse nihai halini IDEF 2015 fuarında tanıtarak tankın hazır olduğu duyurdu. IDEF 2017’de de sergilenen Altay, seri üretime hazır ve ihalenin sonuçlanmasını bekliyor.
ALTAY AMT
Altay hakkında detaylı bilgi için 
http://www.trsavunmasanayi.com/2017/12/altay-amt-ana-muharebe-tank-altay-aht.html
                            
                      Yazar: Tarık KÜÇÜK
Bu Yazıyı Paylaş
Sınıf öğretmeni olarak nice minik kalbe Türk milliyetçiliğini ve vatanseverliğini işleme, bunun yanında bilim-teknoloji iştahı kazandırma çabasındayım. Hem Tarih hem teknolojiye meraklıyım. Bilhassa Askeri teknoloji ve Savunma sanayi üzerine organizasyonlara katılıp firmalar ile çalışmalar yürüterek Türk Savunma Sanayi çorbasına az da olsa tuz katma gayesi içindeyim.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version