Türkiye’nin Hava Savunma Sistemi İhtiyacı

3 Dk. Okuma Süresi

Pek çok kişi Türkiye’nin aldığı 1-2 sistem S-400 bataryası, Hisar-A+ ve Korkut ile hava savunma ihtiyacımızın çözüldüğünü düşünüyor. Ancak bu kesinlikle yeterli değildir. Hava savunmaları katmanlı olarak yapılır ve ülkemizde hava savunma şemsiyemiz altına almamız gerek çok fazla nokta var. Bunlar nelerdir?

Askeri Hava Üslerimiz: Ülkemizde 13-14 civarı hava üssümüz bulunmakta. Olası bir nizami savaşta ilk hedef burası olacak. Bu bölgelerin her birinde SİPER/S-400 bataryalarına ek olarak Hisar-O, Hisar-A+, ve “çok alçak irtifa hss” olan Korkut yerleştirilmelidir. Hatta yerli omuzdan atılan PorSav (MANPADS) buradaki birliklerde bulunmalıdır.

Sivil Havaalanları: Türkiye’de yaklaşık 55-56 adet aktif sivil havaalanı bulunmakta. Bütün bu bölgeleri SİPER ve S-400 ile korumak hem maliyetli hem de mantıksız olur. Ancak ülkenin önemli noktalarındaki büyük ve işlek havaalanları orta ve alçak irtifa HSS ile korunmalıdır. 10 adet orta irtifa HSS ihtiyacı da buradan gelebilir. Zaten geri kalan birçok havaalanımız askeri hava üslerimizi koruyan S-400/SİPER’lerimizin kapsama alanında olacaktır.

Tank Palet Fabrikalarımız ile Savunma Sanayii Şirketlerimiz: MKEK, Aselsan, TUSAŞ, BMC, Otokar, FNSS, Baykar gibi göz bebeği şirket ve kurumlarımızın üretim yerleri mutlaka SİPER/S-400 ile birlikte orta-alçak irtifa sistemlerle korunmalıdır. Yaklaşık 6-7 batarya yüksek irtifa HSS ihtiyacı ve bu HSS’leri koruyacak orta-alçak HSS ihtiyacı da buradan gelecek diyelim…

Akkuyu Nükleer Santrali ve KKTC: Bu bölgeler de ülkemiz için önemli ve tehlikeli. Buralar da yüksekten alçağa tam katmanlı olarak koruma altına alınmalıdır.

Akkuyu önemli bir enerji kaynağımız da olacak. Bu sebeple sadece nükleer felaket sebebiyle değil, enerjimizin güvence altına alınması için de korunması gereken yerlerden.

Tüm bu saydıklarımıza baktığımızda, tam anlamıyla hava savunma şemsiyesi altına alınacak bir Türkiye’nin yaklaşık;

➡️ 11 Sistem (22 batarya) S-400/SİPER
➡️ 35 Adet/Batarya Hisar-O
➡️ 70+ Adet Hisar-A+ (Her kritik bölgede SİPER ve Hisar-O’yu korumak için 2’şer adet)
➡️ 70+ Adet Korkut
➡️ 100+ PorSav (MANPADS)
İhtiyacı bulunmaktadır.

Bu rakamlar bazılarınıza fazla gelebilir ancak unutmayın ki ülkemiz henüz ağır sanayisini ve hızlı üretimini oturtamamış durumda. Yani bir savaş zamanı düşünülerek üretim yapılmalıdır. Barış zamanı iyi değerlendirilmelidir. Bugün Rusya, Avrupa veya ABD gibi ülkeler savaş zamanı yüksek askeri üretim hızına çıkabileceklerdir. Aynı zamanda bu ülkelerin gerek Patriot Pac-1-2, gerek S-300 gibi eski sayılabilecek hava savunma sistemleri vardır. Türkiye işini şansa bırakmamalıdır. Rusya ve İsrail gibi çok güçlü hava kuvvetlerine sahip ülkelerle yan yanayız. Aynı zamanda Yunan Hava Kuvvetleri de Türkiye’nin batısı için ciddi tehdit.

Ülkemizin yerli olarak geliştirdiği hava savunma sistemlerinin hedef önleme menzilleri ise sırasıyla şu şekildedir:

Korkut: 4 km

PorSav: 6 km

Sungur: 6 km

Hisar-A: 15 km

Hisar-O: 25 km

SİPER: 100 km~

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version