Türk Savunma Sanayiinin En Etkin İsimleri

13 Dk. Okuma Süresi

Bu yazıda Türkiye’nin silah sanayisinin arkasındaki yöneticileri tanıtacağız. İsmail Demir, Temel Kotil, Haluk Görgün, Murat İkinci ve Selçuk Bayraktar… Bulundukları konuma nasıl geldiler? Kariyerleri ve eğitimleri ne durumda?

1) Prof. Dr. İsmail Demir (Savunma Sanayii Başkanı)

İsmail Demir, 1960 yılında Elazığ’da doğdu. 1982 yılında İTÜ’den uçak mühendisi olarak mezun oldu. 1984’te aynı üniversiteden uçak mühendisliği dalında yüksek lisans derecesi aldı. Bursa Uludağ Üniversitesi makine mühendisliği bölümünde ve İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmalar yaptıktan sonra 1985 yılında ABD’ye yüksek lisans ve doktora öğrenimi için gitti. Michigan Üniversitesi’nde Uygulamalı Mekanik dalında, Purdue Üniversitesi’nde Uzay ve Havacılık dalında yüksek lisans yaptı ve 1992’de Washington State Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği alanında doktora derecesi aldı.

1992’den 2003 yılına kadar Kanada’da Victoria Üniversitesi, Suudi Arabistan’da Kral Suud Üniversitesi, ABD’de Washington State Üniversitesi, Kuzeybatı Pasifik Araştırma Laboratuvarları, Malzeme Araştırma Enstitüsü gibi üniversite ve araştırma kuruluşlarında öğretim üyesi ve araştırmacı olarak görev yaptı. 1997’de Uçak Elemanları ve Malzemesi dalında Doçentlik unvanı aldı.

2002 DARPA projelerinde görev aldı ve Mikroelektromekanik sistemler üzerine araştırmalar yaptı.2003 yılı sonunda Eğitim Başkanı olarak THY Anonim Ortaklığında göreve başladı. 2005 yılında Teknik’ten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, Mayıs 2006 yılında ayrı bir tüzel kişiliğe kavuşturulan THY Teknik A.Ş.’ ye Genel Müdür olarak atandı ve bunun yanı sıra Yönetim ve İcra Kurulu Başkan vekilliklerini ifa etti. 2013 yılında Profesörlük ünvanı aldı. THY grup ortaklıkları olan Türk Motor Merkezi (TEC- Turkish Engine Center), Goodrich THY Teknik Goodrich Servis Merkezi (GTTSC- Goodrich Turkish Technic Service Center), Türk Koltuk Şirketi (TSI -Turkish Seat Industries), Uçak Motoru ve Gaz Tribünü Bakım Merkezi (TURKBINE) şirketlerinde Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Kabin İçi (TCI-Turkish Cabin Interior) şirketinde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.

Nisan 2014’te kendisine teklif edilen Savunma Sanayii Başkanlığı görevini kabul ederek Resmi Gazete’nin 12-04-2014 tarih ve 28970 sayılı yazısıyla Savunma Sanayii Başkanlığına atandı.

Çeşitli uluslararası dergi ve konferanslarda kompozit malzemeler, çatlak mekaniği, teorik ve nümerik elastik modellemeler, mikro elektromekanik konularında çok sayıda makalesi yayımlanan ve belirli zamanlarda Hava Harp Okulu ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde dersler veriyor. Prof. Dr. İsmail Demir evli ve dört çocuk babasıdır.

2) Temel Kotil (TUSAŞ Genel Müdürü)
 
 

Temel Kotil, 1959 yılının Aralık ayında Rize‘de Gündoğdu ilçesinin Araklı mahallesinde 5 kardeşin üçüncüsü olarak doğmuştur. Fatma ve Müşerref adında İki ablası, Emine adında bir kız kardeşi, Yusuf adında bir erkek kardeşi vardır. İlkokula Rize’de Gündoğdu ilçesinde 1967 yılında başladı. İki sene sınıfta kaldıktan sonra 1969 yılında İstanbul‘a gemi ile gitti. İstanbul’da Cerrahpaşa’da Ali Paşa İlkokulunda okuyarak mezun oldu. Davutpaşa Ortaokulu bitirdi. Babası O 5 yaşında iken Almanya’ya çalışmaya gitmiş. 5 sene orada çalıştıktan sonra dönüp İstanbul‘a yerleşmiş.


1983 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını 1986 yılında ABD‘nin Ann Arbor kentindeki Michigan Üniversitesi‘nin “Uçak Mühendisliği” bölümünde tamamladı. Ardından aynı üniversitede Makine Mühendisliği dalında ikinci yüksek lisansını 1987 yılında yaptı. Devam ederek yine Michigan Üniversitesinde “Makine Mühendisliği” bölümünde doktorasını 1991 yılında tamamladı.
1991 yılında yurda döndükten sonra 1991-93 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinde Havacılık ve İleri Kompozit Laboratuarlarının kuruculuğu ve yöneticiliğini yaptı. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinde Yardımcı Doçent ve Doçent olarak hizmet veren Temel Kotil, aynı fakültede Bölüm Başkan Yardımcılığı ve 1993 -1994 yıllarında da Fakülte Dekan yardımcılığı görevlerini yürüttü. Recep Tayyip Erdoğan‘ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde 1994-1997 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanı olarak görev yaptı. Görevi sonrasında Üniversiteye döndü. 2001 yılında ABD’de Illinois Üniversitesinde misafir profesör olarak görev yaptı.

Daha sonra New York‘ta Advanced Innovative Technologies Inc.’de Araştırma ve Mühendislik Bölümü Başkanlığı görevi yaptı. Sonra da İstanbul Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nde dersler verdi. Temel Kotil’in birçok araştırma ve bilimsel yayını vardır.

Temel Kotil, Remziye Kotil ile evlidir. Enes Seyfullah, Bilal Ali ve Kübra adlarında üç oğlu bir kızı vardır. Enes Seyfullah adındaki oğlu ABD.’de yaşamaktadır.

Mart 2003 yılında Teknik Genel Müdür Yardımcısı olarak THY‘de göreve başladı. 2005 yılında THY Genel Müdürlüğüne atandı. 2006 yılında Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. 2010 yılında Avrupa Havayolları Birliği (AEA) Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. 1 Ocak 2014 itibarı ile Avrupa Havayolları Birliği’nin (AEA) Başkanlığına seçildi. 21 Ekim 2016 tarihinde TUSAŞ’a Genel Müdür olarak atanmıştır.

 
3) Haluk Görgün (ASELSAN Genel Müdürü)
 
 

Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN 1973 yılında İstanbul’da doğmuştur. Lisans ve yüksek lisans eğitimlerini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde, doktora eğitimini ise New York ABD’de Rensselaer Polytechnic Institute’da 2003 yılında tamamlamıştır. Doktora mezuniyetinin ardından University of Connecticut’ta 2004-2005 yılları arasında doktora sonrası bilimsel çalışmalarda bulunmuştur. 2005-2008 yılları arasında yardımcı doçent olarak görev yaptığı Yıldız Teknik Üniversitesi’nde, 2008 yılında doçent, 2013 yılında profesör olmuştur.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği kurucu bölüm başkanı olan Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN, 2009-2013 yılları arasında Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği bölüm başkanlığı görevini sürdürmüştür. Bölüm Başkanlığı süresince birçok yüksek lisans programının kuruculuğunu yapmıştır.

Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN 2007-2010 yılları arasında Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı Enerji Alanı Türkiye Delegeliği görevinde bulunmuştur. Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark, BAP Koordinatörlüğü, Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi yönetim kurulu üyeliklerinde bulunan Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN 2010-2013 yılları arasında YTÜ Sigma Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Editörlüğü görevini yürütmüştür. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcılığı, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü ve Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur.

Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN, 2013 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Asoşiye üyesi olarak seçilmiştir. Kasım 2014 – Nisan 2018 tarihleri arasında Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN’ün çok sayıda ulusal ve uluslararası makale/bildirisi, yayın editörlüğü ve projeleri bulunmaktadır. Yine 2014 yılından bu yana Bilişim Vadisi Yönetim Kurulu üyesi olmasının yanı sıra TÜBİTAK ve YÖK’te birçok komisyon ve kurulda görev almaktadır.
 
Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN, ilk kez 15 Mart 2017’de Genel Kurul kararı ile ASELSAN Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmiştir. İlk kez 2 Nisan 2018 tarihinde yapılan ASELSAN Olağan Genel Kurul Toplantısında Yönetim Kurulu Üyesi olarak ve aynı gün yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanan Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN 26 Nisan 2019 tarihinde yapılan ASELSAN Olağan Genel Kurul ve Yönetim Kurulu toplantılarında aynı görevlere tekrar seçilmiştir.
 

Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN’ün, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin yanında 27 Nisan 2018 tarihinden bu yana ASELSAN Genel Müdürü olarak da görev yapmaktadır. Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN, evli ve 2 çocuk babasıdır.

4) Murat İkinci (Roketsan Genel Müdürü)
 


1996 Yılında Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden 3.58/4 ortalama ile mezun olan Murat İkinci, aynı üniversitede bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri alanında 1998 yılında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ocak 1997’den Aralık 1998′ kadar HAVELSAN’da savunma sanayi teknolojilerinin yazılımı üzerine çalışmıştır. 

STM’de 2000 yılından itibaren önemli görevler üstlenen, 2008’den itibaren üst yönetimde görev alan Murat İkinci, 2018 yılında STM’de yeni genel müdür oldu. STM’nin Türkiye’nin en büyük 5 savunma sanayii şirketi arasına girmesinde önemli katkısı olan Murat İkinci, 2020 yılında Roketsan Genel Müdürü oldu.
 
5) Selçuk Bayraktar (BAYKAR Teknik Müdürü)
 

Türkiye’nin ilk milli S/İHA Sistemi Bayraktar TB2’nin mimarı olan Selçuk Bayraktar, Baykar Teknik Müdürlüğü (CTO) ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.

Selçuk Bayraktar, 1979 İstanbul-Sarıyer’de doğmuştur. İlk öğrenimini Sarıyer İlköğretim İlkokulu’nda tamamlayıp, 1997 yılında Robert Koleji’nden mezun oldu. 1997-2002 yılları arasında İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimine devam etti. Üniversite eğitimi esnasında University of Pennsylvania’nın (UPenn) GRASP laboratuvarından staj kabulü aldı. Staj kapsamında almış olduğu burs teklifiyle, yüksek lisans eğitimini 2002-2004 arasında Elektrik Mühendisiği Bölümünde Upenn’de sürdürdü. Araştırmaları kapsamında dünyada ilk kez İHA’ların formasyon uçuşu deneyleri, hava-yer robot takımlarının koordinasyonu, uçuş kontrol ve güdüm sistemleri konularında bilimsel yayınlara konu olan çalışmalar gerçekleştirmiştir.

Yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra çalışmaları esnasında göstermiş olduğu üstün başarılardan dolayı ABD’de MIT (Massachusetts Institute of Technology)’de burslu olarak yüksek lisans-doktora teklifi almıştır. MIT’deki eğitimi sürecinde İnsansız Helikopter Sistemlerine agresif manevra yapma kabiliyeti kazandıracak otomatik uçuş kontrol algoritmaları alanında çalışmalar yürütmüştür. 2006’da MIT Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünden ikinci yüksek lisans diplomasını almıştır.

Danışman hocasının Georgia Institute of Technology’ye (Georgia Tech) transfer olmasıyla doktora çalışmalarına Georgia Tech’de devam etmiştir. 2003 yılında Baykar bünyesinde başlayan milli ve özgün insansız hava aracı teknolojileri geliştirme faaliyetlerine destek olmak maksadıyla doktora çalışmalarını yarım bırakarak 2007 yılında Türkiye’ye dönüş yapmıştır.

2007 yılından bu yana Baykar bünyesinde teknik müdürlük (CTO) görevini yürütmektedir. Baykar bünyesinde Milli ve Özgün olarak geliştirilen İnsansız Hava Aracı Sistemleri’nin aviyonik sistem mimarisi, uçuş kontrol, seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi, sistem kinematiği ve dinamikleri, elektronik donanım ve gömülü yazılım geliştirme vb. konularda çalışmaktadır.

Selçuk Bayraktar, kurucusu olduğu Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nda (T3 Vakfı) yetenekli gençlerin ve her yaş grubundan insanın teknoloji geliştirilmesi süreçlerine katılmalarını sağlamak için çalışmaktadır. T3 Vakfı bünyesinde stratejik önemi yüksek, küresel rekabet koşulları gereğince milli ve özgün olarak üretilmesi öncelikli olan ürün, sistem ve bileşenlere yönelik girişim, araştırma-geliştirme ile projeleri gerçekleştirmek ve desteklemek için çalışmalar yürütmektedir. Bayraktar, ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunu gerçekleştirmek için vakfın bilimsel çalışmalarına Mütevelli Heyeti Başkanı olarak liderlik etmektedir. Ayrıca Milli Teknoloji Hamlesi için çok kritik olduğunu düşündüğü Havacılık ve Uzay tutkusunu tüm topluma yayma maksadıyla ülkemizin ilk ve tek havacılık ve uzay festivali olan TEKNOFEST’i ekibi ve paydaş kurumlar ile birlikte düzenlemektedir.

Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile 2016 yılında evlenen Bayraktar, bir çocuk babasıdır. Hususi pilot lisansına sahiptir.

Başarılar
Milli Havacılık rekorlarına imza atan Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı Sistemi’nin güdüm ve kontrol sistemi tasarımı
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ilk Milli İHA olma ünvanına sahip Bayraktar Mini İHA’nın tasarımı
Bayraktar TB2 İHA Sistemi ile Milli Füze atışının başarıyla tamamlama (Türk Patent Enstitüsü Tescil No: 2015 03023)
Türkiye’nin ilk döner kanat İHA Sistemi Malazgirt İHA’nın tasarımı

Ödüller ve Teşekkürler
Robot Teknolojileri Zirvesi (2012) Türkiye’nin ilk yerli insansız hava aracını yaptığı için teşekkür plaketi
Avrasya Bir Vakfı’nın Türk kültür dünyasına verdiği fevkalade hizmetleri münasebetiyle sunduğu teşekkür plaketi
Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığı teşekkür plaketi
İTÜ IEEE Öğrenci kolu tarafından düzenlenen Projekent 2011 katkısı
Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatro-Tek ’11 Etkinliği Katılımı ve Teşekkür Belgesi
YTÜ 3. Savunma Sanayi Günleri Etkinliği Katılımı
Yıldız Teknik Üniversitesi DBF (Yap Tasarla Uçur) Takımı Teşekkür Plaketi (17 Mart 2015) »
Future Flight Design Yarışması Jüri Üyeliği ve Bilimsel Danışmanlık, Hava Harp Okulu, FFD 2013 »

Patentleri
Hava Araçları İçin Otomatik İniş-Kalkış Sistemi (Türk Patent Enstitüsü 2015/07928)
Değişen Çalışma Şartlarını Algılayabilen Elektromekanik Servo Motor Kontrollü Eyleyici Sistemi Ve Kontrol Metodu (Türk Patent Enstitüsü 2015/14111)
Üç Yedekli Uçuş Kontrol Sistemi (Türk Patent Enstitüsü Ref: PT2015-00693)
Ekg Cihazı (Türk Patent Enstitüsü Ref: PT2015-00693)

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version