TORK-Torpidoya Karşı Savunma Torpidosu

3 Dk. Okuma Süresi

Torpidolara karşı fiziksel imha (hard-kill) karşı tedbir sistemi olan TORK, ASELSAN tarafından TÜBİTAK TEYDEB (Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı) 1501 desteğiyle geliştirilmiştir. TORK, torpidoya karşı savunma torpidosudur.

Hard kill prensibi ile gemiye tehdit oluşturan torpidoyu imha eder. Anti Torpido torpidoları tıpkı hava savunma füzesi ve tanklardaki aktif koruma sistemi gibi çalışmaktadırlar. Gemiye gelen torpido tespit edildiği anda karşı torpido sistemi devreye girer, hedef torpidoya doğru ilerler ve en yakın kesişme noktasında patlayarak imha eder. Dünyadaki hard-kill anti-torpido sistemleri henüz etkin bir savaşta, çatışmada kullanılmamıştır.

Başka bir ifadeyle TORK; özellikle yüksek değerli unsur olarak tanımlanan ve deniz gücünde stratejik öneme haiz su üstü gemilerinin torpidolara karşı savunulması amacıyla icra edilecek torpido karşı tedbir harekâtında, tehdit torpidoların fiziksel olarak imha edilmesi veya görev yapamayacak hale getirilmesi amacıyla kullanılan ayrıca su üstü gemilerine veya denizaltılara karşı atılacak olan akustik güdümlü, tel güdümlü, tel güdümsüz ve dümen suyuna güdümlü torpidoları imha etmek amacıyla geliştirilen torpidoya karşı savunma torpidosudur.

TORK; platforma yaklaşan torpido tehdidine karşı hassas şekilde ilerleyerek tehdide olan mesafesini ve yönünü ölçmekte, imha mesafesine geldiğinde patlayarak tehdidi imha etmekte veya görev yapamaz hale getirmektedir. TORK, HIZIR ve ZARGANA torpido karşı tedbir sistemleri ile entegre çalışarak torpido karşı tedbir etkinliğini en üst düzeye çıkarmaktadır.

TORK, 2018 yılında milli olarak geliştirilen sonar arayıcı başlığı ile gerçekleştirilen ilk deniz testlerini de başarıyla geçti. Test kapsamında hedeflerini sonar arayıcı başlığıyla tespit edip, sonrasında ise hedefine başarılı bir şekilde yöneldi. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen bu testlerle Torpido ve Torpido Karşı Tedbir alanında kritik bir eşik daha geçildi.

2014’ten bu yana ASELSAN tarafından TÜBİTAK TEYDEB 1501 desteğiyle geliştirilmektedir.

Aselsan Tork Özellikleri

  • Mevcut ve yeni nesil tüm torpido tiplerine karşı etkin çözüm sağlar.
  • Modüler, özgün ve güncel (State-Of-The-Art) tasarıma sahiptir.
  • Akustik fonksiyonel imha (Soft-Kill) şaşırtma, elektronik karıştırma gibi karşı tedbir sistemleri ile entegre kullanım sağlamaktadır.
Çap:<30 santimetre
Boy:<3 metre
Ağırlık:<200 kilogram

TORK’un ilk prototipinin 2014 yılında üretilmesinin ardından ilk deniz testlerine başlandı ve 2018’de testleri başarıyla tamamlandı. Ürünün detaylı özellikleri henüz kamuoyu ile paylaşılmış değil.

ASELSAN TORK
Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Turkish Defence Agency Genel Yayın Yönetmeni. Havacılık tutkunu.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version