Sultan I. Osman Dretnotu ve En Büyük Savaş Gemilerimiz

Vahit TURHAN - Kurucu
1 Dk. Okuma Süresi

      Gemi ilk olarak 1911 yılında Brezilya tarafından İngiliz Vickers şirketine sipariş edildi ismi Rio de Jeneiro. Gemi kızağa oturtulduktan
sonra Brezilya  geminin taksitlerini ödeyemedi ve gemi, İngiltere’nin elinde kaldı. Projeyi #OsmanlıDevleti 1913’te devraldı ve adını da Sultan I. Osman olarak kullandı. I. Dünya Savaşı öncesinde Britanya hükümeti, Avrupa’da patlak veren olaylar ve yaklaşmakta olan savaş endişesi ile  parası verilmiş, malzemeleri yüklemiş, kömür masrafları karşılanmış olan gemiye el koydu. Gemi, savaş sırasında Britanya Krallığı tarafından Jutland Deniz muharebesinde kullanılmıştır. 1921 yılında görevden ayrıldı ve ardından da parçalanıp hurdaya çıkarıldı.

Not: Bu gemi  204 metre uzunluk, 27 metre genişlik, 27,500 ton ağırlık, 23  mil sürat, 1200 kişilik kapasite,14 adet 30,5’lik, 20 adet 15’lik topu ve 3 adet torpido tüpü ile müthiş ve pahalı bir dretnot idi. Eğer Osmanlı donanmasına girmiş olsaydı en büyük savaş gemimiz olacaktı. (Türkiye Cumhuriyeti’de dahil)

#### Bu ünvan şu an 186 metre uzunluk, 30 metre genişlik ile I. Dünya Savaşının aktörü Yavuz’un elindedir. ####138 Metre uzunluk, 19,60 en ile kendi üretimimiz BAYRAKTAR/SANCAKTAR en büyük olanıdır.

###TCG ANADOLU LHD 238 metre uzunluk, 38 metre genişlik ile envanterimizi giren gelmiş geçmiş en büyük gemimiz olacak.###

Hazırlayan: Turkuaz / Özcan

Bu Yazıyı Paylaş
By Vahit TURHAN Kurucu
Takip et:
Turkish Defence Agency kurucusu, İstanbul Üniversitesi mezunu. Türkiye'nin en büyük savunma sanayi firmalarıyla iletişim halinde.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version