SSB Başkanı İsmail DEMİR’den Önemli Açıklamalar

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
4 Dk. Okuma Süresi

HÜRJET ve ANKA-3 ilk uçuşunu 40 gün içinde gerçekleştirecek.

ANKA-3 ve Rakipleri

TUSAŞ F-16 modernizasyonu:

”Aviyonik sis ve görev bilgisayarı yerlileştirilmesi büyük adım. F-16 Blok 30’larda uygulandı. Başarılı iki prototip çıktı. Önce Blok 30 sonra 40-50’lere uygulanacak.

AESA radar ve diğer sistemlerin modernizesi VİPER BLOK 70 ayarında hatta bazı unsurları ile onlardan daha iyi özellikler taşıyor. Bu şu anlama geliyor: kendi silahlarımızı sorgusuz sualsiz ve çok rahat kullanabilmek açısından Viper konfigürasyonun üzerine çıkacak.”

Eurofighter veya Tempest:

”Bizim gündemimizde kendi uçaklarımızla ilgili çalışmak var. Türkiye’nin alternatifsiz olmadığı masaya konmalı. Tüm seçenekler düşünülmeli.

Tempest şu an gündemimizde yok. MMU projesinin başında İngiltere ile görüşürken TEMPEST gibi proje yokken MMU’nun ortak proje olabileceğini söyledik. İlgi duymadıklarını söylediler. 1 sene sonra kendileri proje açıkladılar. Samimiyet testiydi. O testten kaldılar.”

İspanya’nın iptal ettiği A400M’leri Türkiye alabilir mi?

”Değerlendirme kullanıcılara ait. HvKK değerlendirir, yeni ihtiyaç olduğunu düşünürse gündeme getirebilir. Şu anda mevcut uçaklar yeterli ve kullanılıyor. Şu anda gündemde yok fakat olabilir.”

SAMP-T

”Üst düzeydeki olumlu hava firmalar bazında harekete dönüşmedi. Onlardan yaklaşım olursa meseleyi görüşürüz.

Konsantrasyonumuz kendi ürünlerimizi geliştirmek yönünde.”

“Hava Savunmada iyi niyetli iş birliklerine açığız. Bu bizi hızlandırır. Bu katman katman giden bir yolculuk ve bu yolculuk 5-6 yıl daha devam edecek. S-400’ün daha iyisi gelecek.”

FNSS Zırhlı Amfibi Hücum Aracı

“Komşu (Yunanistan) bunun eski versiyonundan paket olarak aldı. Biz kendimiz geliştiriyoruz. ZAHA, hem denizde hem karada giden bir araç olarak önemli bir güç çarpanı olacak. Kara araçları ihracatta en çok iddialı olduğumuz alan. FNSS ZAHA da önemli bir ihraç ürünü olacak.

Mayın/zırh koruması/ateş gücü/hareket yeteneğiyle dünyada bu yetenekte 2 ülkeden biriyiz.

Bayraktar TB3 Son Durum:

“Çalışmalar hızla devam ediyor. Bu yıl içinde TB3’ü göreceğiz. Bildiğim kadarıyla bir gemi üzerine SİHA indirip kaldıran ilk ülke Türkiye olacak.”

KIZILELMA’ya Mühimmat Entegrasyonu:

“Platformun en olgun seviyeye gelmesi gerek. Kendi içinde yürüyen bir süreç. Uçuş testlerinde adım adım hayata geçirilecek.”

TCG ANADOLU ve F-35B

“Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Deniz Kuvvetlerine teslim edildi. Personel eğitimleri devam ediyor. Gemi şu anda hizmete hazır. Barış zamanında kriz bölgelerinde insani hizmetleri görebilir. Asıl mesele bir güç aktarımı. Üzerindeki kara ve hava unsurlarını kullanarak uzak mesafede operasyon yapılabilecek. Gemi şu an 30 SİHA taşıyabilir. Farklı konfigürasyonlarda bu sayı 100’e kadar çıkabilir.

Anadolu gemisi üzerine her türlü helikopter inebilir.”

”TCG ANADOLU ve F-35B konusunda ABD ile anlaşılsa bile fiyatı, idame masrafları ve performansı göz önüne alındığında iki defa düşünmemiz gereken bir alım olur.”

HÜRJET

“HÜRJET’e yönelik motor kısıtlaması olma ihtimali tabii ki olabilir ama eğitim modeli için olmamasını bekliyoruz. HÜRJET için yerli motor çalışması da masada.

Anadolu Gemisine inecek bir HÜRJET için çalışıyoruz. Bunun için gemide kısa mesafe iniş kalkış yapılabilecek bazı değişiklikler gerekebilir. Motorunun yerlileştirilmesi süreci de devam ediyor. HÜRJET eğitim uçağı olarak kalmayacak.”

Milli Muharip Uçak

“Prototip aşamasında MMU’nun yerlilik oranı %50-60 civarında, seri üretimde ileride ise %80’e yakın olacak.

MMU’nun fiyatı F-35’den çok daha ucuza gelecek.

MMU’nun ilk uçuşu için TUSAŞ’taki arkadaşlar çok iddialı tarihler söylüyor. Benim görüşüme göre ilk uçuş 2024’ün sonu, 2025 gibi olur.

MMU’nun Türk Hava Kuvvetleri filosuna teslimi 2029-2030 gibi olur.”

Milli Muharip Uçak, Turkish Fighter-X

Donanma Projeleri Son Durum:

“MİLGEM İstif sınıfı fırkateynlerin 6, 7 ve 8. gemilerinin sac kesimini yakında duyacağız.

İstanbul fırkateyni , PİRİREİS denizaltısı ve Derya Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG)bu yıl Deniz Kuvvetlerine teslim edilecek. Yeni MİLGEM’lerin üzerinde hava savunma sistemleri olacak.”

ATAK-2

“Apache ayarında bir helikopter olacak.”

Kaynak: Twitter

Turkish Defence Agency

Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version