SDA’nın Uydu Sürüsü Hipersonik Füzeleri Nasıl İzleyecek?

2 Dk. Okuma Süresi

Uzay Geliştirme Ajansı (SDA) Direktörü Derek M. Tournear, Mitchell Enstitüsü Uzay Gücü Avantajı Mükemmeliyet Merkezi’nin ev sahipliğinde 12 Ocak’ta düzenlenen sanal bir konuşmada, SDA’nın hala tasavvur edilen Ulusal Güvenlik Uzay Mimarisi’nin İzleme Katmanı’nın avantajlarını ortaya koydu.

Tournear, manevra kabiliyetinin, şu anda füze takibinin yapıldığı 40.000 kilometre yüksekliğindeki yörüngelere ek olarak, alçak Dünya yörüngesinden (LEO) Dünya’ya daha yakın bir yerde kızılötesi izleme yapılması ihtiyacını beraberinde getirdiğini açıkladı. 

Tournear, Savunma Bakanlığı’nın yüksek jeosenkron Dünya yörüngesindeki (GEO) ve kutupsal yörüngedeki mevcut izleme sistemlerinin fırlatmaları algılayabildiğini, ancak manevra kabiliyetinin uçuşları boyunca füzeleri de izleme ihtiyacını ortaya çıkardığını söyledi. Bu açıklama, Kuzey Kore’nin hipersonik füze test ettiği iddiasından bir gün sonra geldi. ABD füzeye yalnızca “balistik” olarak atıfta bulunsa da, yetkililer 11 Ocak’ta fırlatılan füzenin sadece bir hafta önce fırlatılandan daha gelişmiş olduğu konusunda hemfikir.

Tournear, füze takibinin şafağında, balistik füzeler öngörülebilir yörüngeler boyunca uçarken, “Füzenin nereden geleceğini biliyordunuz ve bir kez erken tespite sahip oldunuz” -kızılötesinde fırlatılan bir roketin sıcak, parlak bulutu- “darbe noktasını çok hızlı bir şekilde tahmin edebilirsiniz” dedi.

Ancak füzeler artık neredeyse balistik değil.

Tournear, “Kesirli yörünge olsun ya da olmasın, hatta daha balistik olanlardan bazıları ve özellikle hipersonik araçlara ulaştığınızda hepsi manevra kabiliyetine sahipler” dedi. “Hepsi çarpma noktalarını değiştirebilir ve bu nedenle uçuş boyunca onları tespit edebilmeniz gerekir.”

Sırf ısının atmosferi nasıl dağıttığı nedeniyle, daha yüksek uydular uçuşun daha soğuk, daha sönük evrelerini algılayamaz.

LEO yörüngeleri ise 2.000 kilometre ile zirveye ulaşıyor.

Tournear, “Alt yörüngede, aslında bu daha yüksek yörüngelerde tespit edebileceğinizden daha düşük, esasen daha sönük olan imzaları tespit edebiliriz.” Dedi. Hedefler yalnızca kalkışta tespit edilemez hale gelir, “ancak hipersonik süzülme araçlarını manevra yaparken ve ısınırken görebilirsiniz.”

Daha düşük bir yörünge, dünyayı kapsayacak daha fazla uydu gerektirir. Tournear, 2024 ve 2025’te fırlatılan yirmi sekiz uydunun izleme yeteneğinin “çekirdeğini” oluşturacağını söyledi. 

Ancak çoğalma başka bir avantaj getiriyor.  

Tournear, birkaç uydunun belirli bir uçuşu tespit edebilecek ve üç boyutlu yolu çok doğru bir şekilde hesaplamak için “farklı ‘bakış’ açılarına izin verecek” dedi.

Bu Yazıyı Paylaş
Makine Mühendisi / Savunma ve Güvenlik Araştırmacısı - Uluslararası Askeri Doktrinler / Milli Güvenlik / İstihbarat Stratejileri / Savunma ve Uzay Teknolojileri İleri Araştırma Programları / Nükleer Programlar / Savunma ve Güvenlik Politikaları
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version