Rusya’nın Yeni Pantsir’i: Pantsir-SM

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
2 Dk. Okuma Süresi

Rusya, Moskova’da gerçekleştirilecek olan Zafer geçit töreni sırasında (24 Haziran) Pantsir’in mini droneları yok etmek üzere küçük füzelerle donatılmış Pantsir-SM hava savunma sistemini tanıtacak.

Pantsir S1 sistemi Libya’da ve Suriye’de Bayraktar TB2 ve Anka-S SİHA’ları karşısında çok düşük performans göstermişti. En az 10 adet sistemin Bayraktar TB2 tarafından imha edildiği bilinen bilgiler arasında.

Moskova merkezli Strateji ve Teknoloji Analizi Merkezi’nin direktörü Ruslan Pukhov yeni sistemle ilgili şu sözleri söyledi:

“Yeni daha güçlü füzeler, hava hedeflerinin maksimum vuruş aralığını ikiye katlarken, güncellenen radarlar algılama aralığını genişletiyor ve füzelerin hedefine doğru yönlendirilmesini sağlıyor.”

Sistem, icra edilen testlere göre Quadrocopter (4 rotorlu mini İHA) tipi küçük hedeflere karşı yapılan atışlarda hedeflerin tamamını vurarak yüksek performans sergiledi. Modernize edilen yeni Pantsir’in menzilinin ise 30 km’ye çıkarıldığı söyleniyor.

Sergilenecek Pantsir-SM

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun açıklamasına göre sistem 2021’e kadar kullanıma hazır hale getirilecek. Yeni sistemle birlikte Pantsir’in 4 versiyonu olmuş olacak. Pantsir-S (prototip), Pantsir-S1, Pantsir-S2 ve Pantsir-SM.

Yeni Pantsir-SM sisteminin fotoğraflarında, 4 hücreli küçük füze lançerinin yerleştirildiği görülüyor. Yeni sistemin gerçek harp sahasında nasıl performans göstereceği merak konusu.

İşaretli alan, yeni küçük füze fırlatıcısı
Yeni eklenen küçük füze

Pantsir S1:

  • Mürettebat: 3
  • 12 57E6E tipi güdümlü uçaksavar füzesi kapasiteli 2 fırlatma mekanizması.
  • 15 metre-15 kilometre irtifadaki, 1.2-20 kilometre mesafedeki hava hedeflerini imha etme kapasitesine sahip.
  • 30 milimetre kalibreli 2 adet A38M tipi otomatik uçaksavar topu.
  • Düşmana ait uçak veya helikopter doğrudan görüş alanına girecek kadar yaklaştığında kullanılır.

Pantsir S1 Sistemini kullanan ülkeler:

Cezayir, Irak, Suriye, BAE, Umman, Ürdün, Brezilya, Etiyopya, Ekvator Ginesi (2017’de 2 adet sipariş edildi), İran, Sırbistan, Vietnam (doğrulanmamış) ve Rusya.

Birim fiyatı 15 milyon dolar civarındadır.

Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version