Rusya Su-57’leri Yabancı Müşterilerine Sunuyor

3 Dk. Okuma Süresi
Su-57 Üretim Hattında
Su-57 Üretim Hattında

Rus devlet medyası, Moskova’nın ihracat için Su-57 jetini teklif edeceğini ve Rus Silahlı Kuvvetlerinin talebi yerine getirildiğinde dış talebin artacağını belirtiyor.

Rusya’nın 5. Nesil uçağı Su-57 kolay bir süreç tamamlamadı. Seri olarak üretilen ilk Su-57’lerden biri, geçen yıl aralık ayının sonlarında Rusya’nın Uzak Doğu’sunda bir eğitim sırasında düştü. Ancak, birkaç yıl önce bile uçağın Rusya’nın karşılayabileceğinden daha pahalıya mal olabileceği açıktı.

Diğer bir faktör göz önünde bulundurulduğunda Moskova, yeni nesil T-14 Armata ana muharebe tankı (MBT) ile benzer bir eylemde bulunuyor ve üretimi sübvanse (para yardımında bulunmak) etmeye yardımcı olacak yabancı müşteriler arıyor. Geçtiğimiz ay Moskova dışında düzenlenen Ordu-2020 fuarında tankın potansiyel yabancı alıcılara sergilenmesi sırasında, yeni kısmen otomatik tankın üretiminin artırıldığı duyuruldu.

Birincil Amaç Rus Ordusunun Açığını Kapatmak

Rosect havacılık kompleksi endüstri direktörü Anatoly Serdyukov, Tass’a tam olarak hangi ülkelerin potansiyel alıcı olabileceğini belirtmeden Rus ordusuna yeterince uçak/tank teslim edilene kadar önemli bir talep olmasının pek olası olmadığını. Şu anda birincil hedeflerinin Rus ordusundaki açığı gidermek olduğunu belirtti. Ayrıca bu makineleri yabancılara sunarak reklam kampanyalarını yürüttüklerinin altını çizdi.

2028’e Kadar Tedarik Edilecek

Rusya Hava Kuvvetleri, ilk uçuşunu 2010 gerçekleştiren ve 2018 ve 2019 yıllarında Suriye’de kullanıldığı rapor edilen Sukhoi Su-57 jetlerinin ilk partisini teslim alacak. Mayıs 2019’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yaptığı açıklamaya göre uçakların 76 tanesi 2028 yılına kadar tedarik edilecek.

Su-57

Tass ayrıca, Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Teşkilatı sözcüsü Maria Vorobyova’nın daha önce birçok ülkenin Su-57 satın almak için resmi başvuruda bulunduğunu açıkladı. Uçağın tanıtımının işin içinde olduğunu ekledi.

Gelişmiş Su-57, her türlü hava, yer ve su bazlı hedefleri yok etmek için geliştirildi. Gizli (stealth) teknolojiyi kullanan ilk Rus uçağı olan Sukhoi Su-57, aynı zamanda önceki nesil savaş uçaklarından gelen saldırıların yanı sıra kara ve deniz savunmalarının üstesinden gelmek için süper seyir, süper manevra kabiliyeti ve gelişmiş aviyonik özelliklere sahip olacak şekilde tasarlandı. Uçak ayrıca süpersonik seyir hızına, dahili silah bölmelerine, radyo emici kaplamaya ve en yeni araç üstü ekipmana da sahip.

Su-57’lerin Rus Hava Kuvvetleri’nde MiG-29 ve Su-27’nin yerini alması amaçlanıyor.

The National Interest:

”Potansiyel yabancı alıcılar arasında Cezayir ve Hindistan’ın yanı sıra, özellikle Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri satın aldığı için Lockheed Martin F-35 Lightning II Müşterek Taarruz Uçağı programından Amerika Birleşik Devletleri tarafından çıkarıldığı göz önüne alındığında uçağı satın alma potansiyeline sahip Türkiye var.

Geçtiğimiz yıl, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Rusya’nın uçakla ilgili bir anlaşma müzakere ettiklerini doğruladı. Bu, Türkiye’yi Rusya’ya yaklaştırabilecek bir hareket ancak Türkiye’nin NATO taahhütlerine nasıl uyacağı henüz belli değil.”

Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Uzay bilimleri, roket teknolojileri ve havacılık ile ilgilenmekteyim.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version