Rusya Havacılık ve Uzay Kuvvetleri: Angara-1.2 Son Test Aşamasında

2 Dk. Okuma Süresi

Rusya Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Sergey Surovikin, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Krasnaya Zvezda gazetesine verdiği demeçte, Angara-1.2 hafif taşıyıcı roketinin son uçuş testlerinin gerçekleştirileceğini bildirdi.

Rus komutan, “Deneysel tasarım çalışmalarının bir parçası olarak, Angara uzay roketinin uçuş testleri gerçekleştiriliyor. Angara-A5 ağır roketinin altı, Angara-1.2 hafif taşıyıcı roketinin ise üç ayrı testi öngörülüyor ve iki yeterlilik testini tamamlamış durumda.” ifadelerini kullandı.

Angara uzay roketi ailesi, Angara-1.2 ve Angara-A5 olmak üzere hafif ve orta ağırlıkta faydalı yük taşıyıcı iki farklı varyanttan oluşmaktadır. Bahse konu roket varyantları, Rusya Savunma Bakanlığı ve Rusya Federal Uzay Ajansı için JSC Khrunichev Devlet Araştırma ve Üretim Uzay Merkezi tarafından geliştirilmiştir. Angara uzay roketi ailesi, oksijen-gaz yağı motorları ile evrensel füze modülleri (URM’ler) temelinde oluşturulan çeşitli taşıma kapasitelerine sahip en son Rus modüler tip fırlatma araçlarıdır. Bu uzay roketi ailesi, Gonets-M No. 33, 34 ve 35 uydularının alçak yörüngeye fırlatılmasında kullanılacaktır. 41.5 m yükseklik ve 171.5 ton fırlatma ağırlığına sahip olan Angara-1.2’nin, Rusya’nın uzay gücünde önemli bir yer tutacağı düşünülmektedir. Angara-1.2 roketi yaklaşık 3.8 ton faydalı yük taşıyabiliyor.

Angara-1.2 Uzay Roketi Modülleri

Angara-1.2 uzay roketi, modüler bir tasarımdan oluşmaktadır. Bu modüller;

  • Roket motorunun da içerisinde bulunduğu fırlatma kompleksi
  • Taşınan yükü yörüngeye yerleştirmek için manevra ve hız kademeleri üretebilen servis ve adaptör sistemi
  • Yükün ayrılabilmesi için kapaklı tasarıma sahip bileşik bir yük bölmesi

Söz konusu Angara-1.2’nin ilk uçuş testi 9 Temmuz 2014 tarihinde Plesetsk Uzay Üssü’nden (Arhangelsk Oblastı) fırlatılarak gerçekleştirilmiştir. Test uçuşunun süresi, 21 dakika 28 saniye olarak kayıtlara geçmiştir.

Angara-1.2 Uzay Roketi Yük Bölmesi Teknik Detaylandırma
Bu Yazıyı Paylaş
Makine Mühendisi / Savunma ve Güvenlik Araştırmacısı - Uluslararası Askeri Doktrinler / Milli Güvenlik / İstihbarat Stratejileri / Savunma ve Uzay Teknolojileri İleri Araştırma Programları / Nükleer Programlar / Savunma ve Güvenlik Politikaları
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version