Rusya-BAE ve Mısır’ın Yeni Libya Hamlesi

Utku Burak Katipoğlu - İcra Kurulu Üyesi
3 Dk. Okuma Süresi

LNA’nın (Libya Ulusal Ordusu) başlıca destekçilerinden olan Mısır ve BAE bir yıldan fazla süren başarısız operasyonlarından sonra Hafter’i terk etmeye karar verdiler. Bu yenilgilerden sonra kimse Hafter’i daha fazla destekleyemez. Karar, Hafter’in iç desteği kaybetmesi, Libya’daki güçlü kabileler ve siyasi müttefiklerin onu terk etmesi, üstüne Watiya hava üssünün kaybedilmesinden sonra geliyor.

GNA (Ulusal Mutabakat Hükümeti) Watiya üssü içindeki iki ana grubu üssü boşaltmaya ikna etti.

Ele Geçirilen Pantsir Kullanım Kılavuzu

Mısırlı yetkili Rusların silahlarının ele geçirilip paylaşıldığı görüntülerden hiç memnun olmadıklarını açıkladı.

BAE ve Mısır İngiltere’yi Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Aguila Saleh tarafından ortaya konan siyasi yol haritasına destek vermeye çağırdı. Saleh’in planı daha barışçıl olarak nitelendiriliyor. BAE’de Rusya ve Mısır tarafından desteklenen Saleh’e dönmek istiyor.” Saleh’in yol haritası yeni bir hükümet oluşturacak yeni bir konseyin yeniden yapılandırılması ve seçilmesine odaklanıyor.

Ayrıca Harchaoui’nin tahminine göre kaç yıl sürerse sürsün BAE, Trablus’un kontrolünü ele geçirme tutkusundan vazgeçmeyecektir. Yeni birini atamak BAE’yi yeniden konumlandırma, eleştiriden kaçınma yolu olarak görülüyor çünkü Hafter yenilgileriyle ve sivil katliamları ile biliniyor. Hafter’i suçlamanın duruşlarını tazelemenin ve güvenilirliklerinin küçük bir kısmını geri kazanmanın bir yolu olduğunu söylüyorlar.

LNA Başı Hafter

Rusya’nın Doğu Libya’da bu düzenlemeden sonra daha etkili ve güçlü olacağı öngörülmektedir. Mısırlı yetkili, Türkiye sınırlarından uzak durduğu sürece doğrudan karşı karşıya gelmeyeceklerini söylüyor. Aksi takdirde Mısır’ın harekete geçmesi gerekeceğini söylüyor. Mısır geçen haftalarda Hafter’e alternatif arayışlarına başlamıştı ve Hafter’in genel müdürü Abdel Razeq al-Nathuri ile iletişimde olduğunu söylemiştir. Ancak Hafter’e yakın önemli kişiler Nathuri’yi ihanetle suçladılar.

Bingazi şehir merkezindeki milisler güç kaybeden Hafter’in oluşumu LNA’dan ayrılmak isteyebileceği söyleniyor. Kargaşa başlayacaktır. Her durumda LNA’nın gücü azalacak ve birçok dinamik değişecektir.

Aguila Saleh Issa kimdir?

Sol Hafter, Yanındaki Aguila Saleh, Sağ Al-Sarraj

Aguila Saleh Issa, 1944 yılında Sünni Müslüman bir ailenin çocuğu olarak Libya Al Qubbah şehrinde dünyaya geldi. Hukukçu oldu ve Libya Parlamentosu’nda Qubbah ‘ı temsil etti ve siyasi partilerden bağımsızdı. 5 Ağustos 2014 tarihinde Libya Milletvekilleri Konseyi Başkanlığına seçildi ve Başbakan Abdullah el-Thani oldu. Trablus milisler tarafından ele geçirildikten sonra Libya Temsilciler Meclisi’nin geri kalanıyla birlikte Tobruk’a kaçmak zorunda kaldı. Görev süresi boyunca Halife Hefter’in Libyalı isyancılarının yanı sıra İslamcı milislerden endişe etmek zorunda kaldı.

NOT: Haberimizdeki bilgiler aşağıdaki kaynaktan çevrilmiş olup şu anlık öngörülen analiz, tahmin ve bazı ülkelerin yetkililerinden alındığı iddia edilen görüşlerden oluşmaktadır.

Kaynak: https://madamasr.com/en/2020/05/19/feature/politics/uae-egypt-prepare-for-haftars-exit-after-loss-of-wattiyah-air-base/

Mada Masr: 2013 yılı Nisan ayında İngilizce yayın yapan Egypt Independent gazetesinin kapatılmasından sonra 2013 yılı Haziran ayında aynı gazetenin eski gazetecileri tarafından kurulmuştur. Mısır’ın önde gelen bağımsız, liberal bir gazetesidir.

Bu Yazıyı Paylaş
By Utku Burak Katipoğlu İcra Kurulu Üyesi
Takip et:
https://www.linkedin.com/in/utkukatipoglu/
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version