Romanya’dan 1.2 Milyar Euro Değerinde Korvet Anlaşması

4 Dk. Okuma Süresi
Gowind Sınıfı Korvet

Romanya, Hollandalı gemi yapımcısı Damen ile Fransız Naval Group şirketi arasındaki ihale yarışında tercihini yaptı. Bu kapsamda Romanya, Fransız gemici Naval Group ile 1,2 milyar euro (1.4 milyar dolar) olarak belirlenen dört korvet için bir anlaşma imzalayacak.

Anlaşma kapsamında 4 korvet 2026 yılına kadar teslim edilecek.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Romanya Başbakanı Ludovic Orban, 26 Ekim’de verdiği bir demeçte “Bir tartışma var, aslında bir değil, bir rakip tarafından ihale komisyonunun aldığı ihale kararına karşı açılan birkaç dava var. Bu davalar mahkemede biter bitmez, bizim açımızdan sözleşmeyi imzalamaya hazırız. Bizim için bu sözleşmeyi imzalamak ve yerine getirmek önem arz ediyor. Romanya’nın Karadeniz’deki stratejik dört korvetinin inşası kritik önem taşıyor.” ifadelerinde bulunarak konunun Romanya açısından ne kadar önemli olduğunu vurguladı ve sürece dair bilgiler verdi.

Fransız şirketi olan Naval Group, başlangıçta 1.6 milyar euro olacağı tahmin edilen mega anlaşmayı kazanmak için sözleşmeye kefil olan İtalyan Ficantieri ve Hollandalı Damen firmalarını devirerek anlaşmayı kazandı.

Fransız şirketin seçimi Romanya’da rekabet dolu bir yarışma sürecine noktayı koydu. Geçen yıl temmuz ayında, Romanya Donanması için dört çok amaçlı korvet satın alma ihalesini düzenleyen devlet şirketi Romtehnica, Fransız Donanma Grubu ile Köstence Donanma Tersanesi arasındaki derneğe ihaleyi kazandığını bildirdi.

Gowind Sınıfı Korvet

Basında Dolaşan Dedikodular

Süreçte ihaleyi kazanmak isteyen Damen şirketi, Savunma Bakanlığı’nın Naval Group ile Köstence Tersanesi arasındaki birliğe ihaleyi vermesinin ardından itirazlarda bulunmuştu. Damen tarafından yapılan itirazları Ekim 2019’da Bükreş Mahkemesi reddetmişti. Fakat konuyla ilgili çalkantılar devam ediyor. Romania Insider’ın geçen yılki raporlarında bulunan, basında dolaşan ve Savunma Bakanı Gabriel Leş tarafından da onaylanan bilgilere göre; Naval Group şirketinin verdiği 1.2 milyar euroluk teklif diğer şirketlere nazaran daha az olmasına rağmen kabul edildi. Bahsi geçen bilgilerde ise Hollandalı şirket Damen’ın 1.25 milyar euro ve İtalyan şirket Ficantieri’nin 1.34 milyar euro teklif ettiği öne sürülüyor.

Sözleşme, dört Gowind korvetinin inşasını ve ülkedeki iki T-22 fırkateyninin modernizasyonunu ve bir bakım ve eğitim merkezinin inşasını kapsıyor.

Gowind Sınıfı Korvet

Naval Group tasarımı ve üretimi olan Gowind Sınıfı Korvetlerden bu zamana kadar 6 adet üretilmiştir ve aktif kullanılmaktadır. Mısır, Malezya ve Arjantin donanmalarının envanterinde yer almaktadır. Ülkemizde yerli olarak üretilen ADA Sınıfı korvetlerin en dişli hasımlarından biri olarak öne çıkmaktadır.

GOWİND 2500 (Mısır)

Geminin birçok versiyonu vardır ve özellikleri buna göre değişmektedir. Arjantin’e 87 metre boyu ve 1500 ton deplasmanıyla karakol gemisi olarak satılmıştır. Malezya’ya 111 metre boyu ve 3.000 ton deplasmanıyla fırkateyn olarak satılmıştır. Mısır’a 102 metre boyu ve 2500 ton deplasmanı ile korvet olarak satılmıştır. Aşağıda Mısır’a satılan 4 adet Gowind korvetinin özellikleri yer almaktadır:

  • Deplasman: 2.500 ton
  • Uzunluk: 102 metre
  • Draft: 5.4 metre
  • Hız: 28 knots (52 km/s)
  • Kesintisiz Seyir: 21 gün
  • Ana Radar: Smart-S Mark 2
  • Sonar: CAPTAS 2
  • Helikopter: 10 ton sınıfı
  • Baş Topu: 76mm OTO Melara
  • Dikey Füze Lançeri: 16 Hücreli VLS (MICA Hava Savunma Füzesi Kullanıyor)
  • Gemisavar: 8X Exocet Füzesi
  • Otomatik Top Silahı: 2X Nexter 20mm
Bu Yazıyı Paylaş
Takip et:
Uzay bilimleri, roket teknolojileri ve havacılık ile ilgilenmekteyim.
Yorum yap

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version